» »

Kaj kupiti za arhiviranje podatkov

Kaj kupiti za arhiviranje podatkov

NeOman ::

Pred sabo imam eno majhno težavo, želim narediti arhiv, ki bi mi trajal vsaj 30let, sedaj pa me zanima kateri medij za shranjevanje podatkov bi bil najprimernejši (trenutno si podatke zapečem na cd in hkrati naredim rezervno kopijo in tako mečem cdje v koš). Zanima me torej kaj bi bil najprimernejši medij za dolgoročno shranjevanje podatkov (kakšna je varianta magnetnega traku?). Hvala.

Caligula ::

DVDji zagotovo ne, razen ce bi dajhal na rewritable pa vsake pol leta na novo dal spet na disk pa na novo zapekel.,..

Skratka za 30 let pa nic od tega ni dobra resitev. Ne CD ne DVD. Sej dejansko rabis po mpjem za maksimalno 5 let ker bo pol ze kaka nova dobra tehnologija k bo poceni, zmogljiva pa ne bo nezanesljiva kot DVDji.

Slowenc ::

Po moje je še najboljša rešitev, da si kupiš kar navaden trdi disk v ta namen. Cenovno je zelo ugodno, glede na to koliko lahko gor spraviš. Ker CDji, DVDji sigurno nimajo tolikšne življenjske dobe.
Skiny gate.

SasoS ::

disk a...ravno se mi je zgodilo da mi je crknil en 30GB disk. Nikoli ga nisem nikamor nesel, vedno je bil v kišti (in to izklopljen - za backup). Iz meni neznanega razloga so se odlotali eni pini pri power connectorju tako da se sploh zavrti ne. Sej...moram se enkrat spravt polotat nazaj, ampak vseeno beden filing če bi imel kaj življensko pomembnega gor. Zaenkrat je najbolj zanesljiv backup trak. Koliko si pa pripravljen plačati za to zanesljivost pa premisli sam pri sebi (in se posvetuj s svojo denarnico) :D

NeOman ::

hum diski, to dobro ni... a naj ga zaprem v 1m stiroporja in ga izoliram v farradayevi kletki :\ . kar pa se tiče cene... pripravljen sem plačati, samo da bo medij držal. zanima me kako je z magnetnim trakom (obstojnost, cena), baje da imajo vsi večji serverji backupe na temu... ali pač?

tx-z ::

te kasete niso tok drage...mislm da okol 2-4kSIT za 10 al 20GB...ne vem...sam je pa draga tračna enota...mislm da so kr čez 100kSIT....obstojnost...mislm da če pazš(ne izpostavlaš magnetu pa takim zadevam) je kr dolga...sam to mam tak občutk, drgač ne vem ;)
tx-z

Sergio ::

Hja, kaj pa kaksna moznost, da bi placal kaksnemu podjetju storage podatkov? Ravno sedaj v nasem podjetju pomagamo pri razvoju nekega sofverskega RAID-like sistema, ki bo spawnal fajle cez celoten svet, na veliko stevilo streznikov. Redundanca v nulo.

Nekaj takega si probaj najt, pa zakodiraj podatke. IMHO.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

cbelica ::

hehe, ce mas to kaj v text obliki, potem je najbols na papir spravit... poglej samo Brizinske spomenike, pa Sveta pisma iz Biblije... trajnost zagotovljena:D

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

BaRtMaN ::

Današnji papir in črnila so v primerjavi s tistim pergamentom in neindustrijskim črnilom crap. Ne bo zdržalo niti eon stoletje.

cbelica ::

bo pa 30 let sigurno:D
pol pa prepise znova...in znova...in znova... in tako 'iz roda v rod':D

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

Caligula ::

Zdej sm bral, da so nove zip zadeve pri Omegi nardili. Citalc na USB naj bi bil cca 500 USD mediji pa ze pozabu sam so 30 giga pa s kompresijo gre gor 90 giga pa naj bi blo pol pol cnej kot na magnetni trak al pa kerkol primerljiv medij je pa ful stabilno pa milijonkrat se da prepisat,..

Skratka to naj bi bla spet najboljsa zadeva za dolgotrajno hranjenje.

Poisci mal novice po netu v zvezi s temi novimi zadevami al pa najdi njihovo stran.

Tomay ::

Ni ene same rešitve oz enega samega medija. Pred nekaj časa sem imel tračno enoto 420MB pa ni bilo kaj prida.

Najboljše je še vedno CD in poizkusi dobit 74minutne, ker so bolj obstojni.>:D

Jaz bi si na tvojem mestu sestavil še eno mašino pa raid 1 mirror z dvema enakima diskoma samo za backupe, pa se en ups spredaj, da ti slučajno strela ne skuri zadeve.

Če hočeš biti koliko toliko siguren, moraš shranjevat na več medijev naenkrat cd, dvd, hdd... in še potem moraš 1x letno preverit če so podatki še vedno v redu zapisani ter jih vsakih nekaj let preseliti na nove medije (tehnologije).

Skratka kako varni bodo tvoji podatki je odvisno od tega koliko si pripravljen plačati za njihovo varnost. Kako scsi raid polje s petimi diski najverjetneje ni poceni. :(

Povej koliko so podatki vredni in koliko si pripravljen plačati.
Voodoo 4Ever

Caligula ::

Skratka TOLE bi znal bit odgovor na tvoje tezave.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WD predstavil 10-TB disk s helijem

Oddelek: Novice / Diski
4718962 (16306) pegasus
»

Tračne enote kmalu prek 200 TB

Oddelek: Novice / Diski
129303 (638) Jst
»

Sony postavil rekord v gostoti zapisa na magnetnem traku

Oddelek: Novice / Diski
228631 (6604) Spock83
»

Prihajajo poceni SSD diski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
9720619 (8033) element
»

Digitalni srednji vek - ponovitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
815408 (3998) Stepni Volk

Več podobnih tem