» »

Reklama za slovensko vojsko.

Reklama za slovensko vojsko.

TribesMan ::

Zadnjič sem na TVju opazil reklamo za slovensko vojsko. Notri oglašujejo vojaški poklic... cela reklama je narejena kot primerjava "normalne" službe z vojaško. Zadeva se mi je zdela zelo posrečena, pa tudi hecna... že dolgo nisem videl tko izvirnega oglasa... Kaj se pa vam zdi?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Gandalfar ::

Lahko da kdo kam na net?

krneki ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

Jackal ::

Ja, sem tut jaz videl to reklamo na tv-ju. So se kar potrudlili.

Je pa dobra tista, da lahko dobiš službeno vozilo, pol se pa tank mimo pelje. >:D
Walking the way is something completely different than imagining the way.

jype ::

Pozabil so pa omenit, da moras ubogat nadrejenega, tut ce ti rece, da je treba streljat na neoborozene civiliste. Tega ti v obicajni sluzbi seveda ni treba.

Pa domovini sluzis v obicajni sluzbi, v vojaski sluzbi ravno stran meces denar, ki ga vsi ostali zasluzimo in tako predano prepuscamo drzavi.

madmitch ::

Pozabil so pa omenit, da moras ubogat nadrejenega, tut ce ti rece, da je treba streljat na neoborozene civiliste.

Ee, tole pa ne bo čisto držalo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Vice ::

To reklama za nov film Arnolda Švarcija.

Caligula ::

Solidna zadeva glede na narocnika.

Pa zanimiva opcija za folk k pada na patriotizem.

Jebiveter ::

Reklama sama po sebi je zlo dobra! Kar oglasuje pa... :(
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

NoUse4AName ::

Reklama je res precej dobra. Kdo bi si mislil :)

BigWhale ::

> Pozabil so pa omenit, da moras ubogat nadrejenega, tut ce
> ti rece, da je treba streljat na neoborozene civiliste.

> Ee, tole pa ne bo čisto držalo.


Ja bo. Ukaz lahko odklonis samo ce bi s tem ogrozal svoje zivljenje. V vojnem pa tudi takega ukaza ne mores odklonit. Ukaz moras izpolnit, kasneje pa se lahko pritozis.

Ziga Dolhar ::

BigWhale: kljub temu te ne morejo prisilit k izpolnitvi ukaza.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Ziggga: verjetno te lahko ustreli, ker ogrozas varnost celotnega oddelka s tem, ko delas dren in ne izpolnjujes ukazov..

Maximus ::

Zivjo!

Reklama je res fenomenalna za nas prostor. Posnetki so ql, pa tud spiker ni slab.

Kar se tice izpolnjevanja ukazov, pa se mi zdi, da ga lahko ne izpolnis, ce utemeljeno sumis, da s tem lahko ogrozi celo ekipo oz. ni v veljavi z vojaskim kodeksom in zenevsko konvencijo.

LP!

]Fusion[ ::

Reklama je za moje pojme res kvalitetna. Mogoče malo preveč temelji na patriotizmu. Po drugi strani pa je to verjetno največji vzrok da greš v vojsko.

Glede izvrševanja ukazov pa to:
53. Vojaške osebe morajo ukaze nadrejenih izvrševati brez ugovarjanja, popolno, dosledno, pravilno in pravočasno.
V primeru, če podrejeni ugotovi, da je prejeti ukaz v nasprotju s prejšnjim ukazom, na to opozori nadrejenega. Podrejeni ukaz izvrši, če nadrejeni na tem vztraja.
V primeru, če podrejeni meni, da ukaz očitno ni dan v zvezi s službenimi nalogami ali da je dan z očitnim namenom, da bi poniževal osebnost podrejenega, spodbujal narodnostno ali versko nestrpnost, podrejeni nadrejenega opozori na posledice takšnega ukaza. Lahko ga seznani tudi z namero, da bo zoper ukaz ugovarjal po službeni poti, če bo nadrejeni vztrajal pri izvršitvi ukaza. Po izvršitvi ukaza je podrejeni dolžan svoj ugovor prijaviti dežurnemu podčastniku ali častniku nadrejenega poveljstva takoj, ko je to mogoče.
Vojaška oseba v skladu z zakonom ne sme izvršiti ukaza, ki je v nasprotju z mednarodnim vojnim pravom oziroma če je očitno, da bi storila kaznivo dejanje. Izvršitev takega ukaza mora vojaška oseba zavrniti in o tem obvestiti nadrejenega vojaški osebi, ki je tak ukaz izdala, takoj ko je to mogoče. Vojaška oseba, ki je tak ukaz izdala, obvestila nadrejenemu ne sme preprečiti. Višji nadrejeni mora o tem obvestiti nadrejeno poveljstvo, to pa Generalštab Slovenske vojske.
Še link: Uradni list Republike SLO

LP
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

BigWhale ::

Ziggga: V vojnem stanju, vprasanje kaj bi se zgodilo. Ce je pa mir, gres pa na sodisce, temu lahko sledi tudi zaporna kazen.

Smorny ::

"Edina služba v kateri služiš domovini!"

I don't think so!


Vidi se, da je oglas izdelan za mlajšo generacijo 18 -20 letnike, ki se še jih da oblikovati in so militantno dovzetni.
Debata o tem oglasu je potekala tudi na našem lokalnem forumu KLIK Naj omenim še to: Klipan je edini obsojeni slovenski mednarodni terorist (pa saj ste vsi gledali novice po tv).
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Ziga Dolhar ::

BigWhale: ni važno.

K izpolnitvi te ne morejo prisilit. In to nima veze s pravom.
https://dolhar.si/

jype ::

Vojaki, tudi nadrejeni, nosijo orozje. Ce si gledal kak zalosten vojni film, npr. Stalingrad, potem ves, kako zgleda, ce ti nadrejeni ukaze streljati na neoborozene civiliste, odklonis, in potem imas izbiro: ti njih ali on tebe.

Ampak obicajno do takih tezav ne prihaja, ker vecina vojakov rada izpolni naloge, pa ce so se tako necloveske. Vsak casopis k ga odpres pise o tem.

Me pa veseli, da imamo zakonodajo, ki precej jasno prepoveduje izvrsevanje ukaza nadrejenega, ki je v nasprotju z zakonom ali mednarodnim vojnim pravom. Na zalost pa ne verjamem vec v to, da je nasa drzava pravno urejena, tako da me to bolj malo potolazi.

Je pa fajn reklama, dober marketing. Ziher se bo kdo prijavil, norcev je okoli nas vse polno. Seveda globoko spostujem vse tiste, ki se prijavijo za to, da bodo sli nekam na drugi konec planeta nosit vrece s hrano, pomagat ob poplavah, da bodo resevali cloveska zivljenja in da bodo nasploh koristni za clovesko druzbo, tako Slovensko kot svetovno. A bojim se, da se takih prijavi zelo malo.

BigWhale ::

Hecno je bilo na vojaskem sejmu lani. Sem sel vprasat kaksne so moznosti, da se clovek zaposli v kaksnem tehnicnem oddelku v vojski. Mene bi sraufanje radarjev recimo veselilo. Pa je tisti nad praporscak tam najprej malo jamral potem je pa rekel, da mi odkrito pove, da zelo majhne, dan nucajo pehotnika, ki ga lahko posljejo na eno mednarodno posredovanje. Prides tja in najprej nimas prava glasanja. Ko sem pripomnil, kanon futr, se je malo bolj kislo nasmehil. :)

perci ::

Seveda ti ukaza ni treba izpolniti, če ti nadrejeni reče, da moraš streljati na neoborozene civiliste. Še več, kazensko odgovarjaš, če si izpolnil tak ukaz. Če gre za manj huda kazniva dejanje je drugače, ukaza da nekoga umoriš pa ne smeš izpolniti, vojno stanje gor ali dol.

Phil ::

Hehe reklama je kar v redu. Sam afaik jim v vojski manjka navadnih pešakov.
LP

Vikking ::

Oglas je fenomenalen, in zanimiv za pogledat! super so ga nardil!

kar se tiče izpolnjevanja ukazov brez ugovarjanja nadrejenim! nevem ka bluzite to in ono! tako more bit in pika!

Ker pač v vojski se ne igrajo s frnikolam ampak pravim orožjem. In če ni disciple potem se lahko začnejo dogajat velike zlorabe z uporabo orožja!

mislim pa da so eni preveč risanke gledal in živijo v SANJSKO IDILIČNEM svetu kjer dobri fanti ubijajo slabe fante in se dobri fantje zaljubijo vmes še v 10 prsatih blondink!

zbudite se že no! to ni igrca, kjer lahko pritisneš gumbek NEW GAME če te ubijejo ali SAVE in LOAD! zbudite se prosim in ne klobasajte neumnosti!

Kje si pa še videl vojno kjer ni noben civilist umrl!

pa ne pozabit da ni razlike med nekom ki vrže z letala 10 velikih bomb in pri tem umre par civilistov in nekom ki ustreli v civilista s strelnim orožjem! če tega ne razumete potem pejte se nazaj s svojim frnikolam igrat!

perci ::

Vikking več kot očitno nima pojma kaj govori. Če boš ti kot slovenski vojak namenoma hladnokrvno ustrelil neoboroženega civilista (pa magari na ukaz) boš kazensko odgovarjal.

BigWhale ::

Jaz se teh podrobnosti iz vojaskega prava vec ne spomnim, bi pa bilo logicno, da taksnega ukaza ne smes izpolnit. V bistvu je zenevska konvencija se vedno nad vojaskim pravom v sloveniji.

Tudi kar se tice pehotnih min in ranjencev.

Hm, sicer se slisi trapasto ampak je razlika med pilotom, ki bombandira in vojakom, ki strelja. Bistvena razlika.

Ziga Dolhar ::

BigWhale: Razloži, prosim. To me pa res zanima.
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Prvi verjetno pobije bistveno vec ljudi kot drugi. In prvo dejanje je precej manj osebno kot drugo. Tudi psiholosko gledano. Ne vidis tistih, ki si jih pobil in kasnejse psihicne posledice so ponavadi lazje kot v drugem primeru.

Na eni strani imas zgradbo in vanjo je treba zabrisat bombo. Na drugi pa imas tri ljudi, katere je treba postrelit iz neposredne blizine.

V prvem primeru imas moznost, da tega sploh ne naredis, se zgradbi ne priblizas in bos imel cisto vest, pa se v nevarnosti ne bos. V drugem primeru te pa lahko tisti trije nazaj ustrelijo.

So pa na svetu ljudje, ki jim nic ni problem narediti. Hecno je to, da jih je vecina v vojski. :)

frenk ::

tale reklama je pa zakon...taka služba je pa tud zlo vredu predvsem za tiste, ki recimo težko dobijo kakšno drugo službo...jest sm mel sošolca ki je bil velik patriot in lejga zlomka...lih zanč sm slišal da je šu v vojsko...glede na to da za druge stvari ni bil preveč brihten se je pomoje pravilno odloču, poleg tega mu je pa tud v veselje:)

cryptozaver ::

Ja res ponavad kr neoborozene civiliste strelajo???!!!
Pa prou prevec brihten ni bil???!!!

Ja a res mislte da je vojska sam to kar ste vidl v enih parih hollyfuck filmih???

Mimgrede ena spodobna armada dons rabi 20% informatikov. Pa ostale sluzbe... Ni dost drugac kot v kaksni povprecni firmi.

TylerDurden ::

dejanje na ukaz ni kaznivo, če se nisi zavedal da je kaznivo. Dejanja na ukaz v vojski so posebna po svoji pravni nedopustnosti.

Če ima še kdo kakšno dodatno vprašanje naj stopi do g. Damijana Korošca na Pravno fakulteto, gospod je pravi ekspert za ta vprašanja.
Let\'s make some soap ...

cryptozaver ::

"dejanje na ukaz ni kaznivo, če se nisi zavedal da je kaznivo"

Dober izgovor!

grabber ::

Se strinjam z Cryptozavrom da malo preveč gledate filme8-O 8-O
Zadeva je taka da lahko zavrneš ukaz, ki je v nasprotju z zakonom, Ženevsko konvencijo ali na kateri koli način ogroža človeška življenja ali zdravje. Če pa slučajo ne veš da je streljanje v ljudi brez pravega razloga kaznivo dejanje pa mislim, da nisi primeren za tako službo kot je vojska, ampak za kakšno ustanovo zaprtega tipa. To pa ne pomeni, da se moraš na pamet naučiti vse veljavne zakone in kasneje spremljati vse zakonske spremembe. Če malo uporabljaš tisto zadevo, ki se ji reče zdrava pamet ne boš nikoli imel kakšnih resnih problemov:\ :\

DavidJ ::

Pravniki, a "Inorantia iuris non nocet" (torej, nepoznavanje prava ne škoduje) velja za vojake samo v okviru kazenskega prava ali še kje drugje?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Thomas ::

Hehe .. da jih slišmo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Teli pravni (moralni) heci za vojaka sploh niso tako enostavni. Vzamimo za primer eden največjih zločinov v vojnah v Jugi - hrvaško operacijo Nevihta.

Odštejemo, da so se podobne situacije reševale drugače in to ni bila edina pot, odštejemo zločine storjene po operaciji, odštejemo "kampiranje" Srbov kot sporni del uradnega dela operacije, odštejemo vse frustracije in sovraštvo, skratka vse razloge, zaradi katerih ni baš častno sodelovati v čem takšnem in se osredotočimo na vrlega hrvaškega pešaka ujetega v zanke vojaške taktike.

Ena pogosta situacija. Pridejo tipi do hiše, vljudno potrkajo, pa vprašajo, če je Čedo doma? Od daleč pozdravijo "Bog pomoz junaci!", pa počakajo na odziv? OK, naš pešak res ni preverjal prisotnost sovražnih elementov z explozivnumi telesi, pa usput "našel" bakico in njeno kozo, je pa soborec. Kaj če nardit in koliko je sokriv? Saj je vedel, da je to običajno. Da "i on malo okrvari ruke, pi*da mu materina"? Naj mu drugi garantirajo varnost, sam bo pa "fin"? Potem je čist? Naj poskuša preprečit, pa da tvega uradno ali hitro sojenje? Se obrne, pa se odloči, da se ne gre več?

cryptozaver ::

Poglejmo za primer prometne policaje s katerimi se srecujemo vsak dan. In oni naj bi vzdrzevali druzbi primerno prometno kulturo? A lahko prcakujemo od polcaja s SS izobrazbo da bi obvladal vsaj osnovne predpise?
Mogoce da, ampak jih ne. Veliko jih ne ve niti tega v kaksnih pogojih "popularni" laser RDR deluje znotraj predpisane tolerance. Sem enkrat studiral en pravilnik in sem ugotovil zelo zanimive zadeve. Ko pa sem o tem chetal z enim polcajem se je pa samo smejal kao SFW?

Vikking ::

Perci več kot očitno nima pojma kaj govori. Kot prvo bi se to seveda dogajalo takrat ko je vojno stanje! to pomeni da ti lahko sodi samo vojaško sodišče! Seveda je takrat zelo teško zbirat takšne in drugačne dokaze da je vojak ubil nekega civilista ki se ni želel umakniti....ni hotel pokazati dokumentov...se je sumilo da lahko nosti pripeto bombo okoli pasu....


sicer pa Perci prižgi TV pa mi povej kaj vidiš! aja ne gledaš TV-ja pa ti morem jst povedat! Izraelski vojaki ubili 5 civilistov...izraelci in palestinci... ameriški vojaki ubili v akciji iraške civiliste..... bla bla...

aja mogoče si sklerozen pa pozabljaš kaj se je dogajalo par let nazaj... sam tulk da te spomnem! Srbi, muslimani, srebrenica....a morem sploh nadaljevat ti tole razlagat!

Perci sedaj mi pa nekaj povej.. naštej število vojakov ki je kazensko odgovarjalo za poboj tistih ljdu recimo v srebrenici itd itd... plavšičeva? sej ni nobenga ustrelila... Mladič? sej ni ubil vseh tistih ljudi tam!

Gre se za to ko je vojno stanje se stvari zelo spremenijo kot pa v mirnem času ko ni vojnega stanje! Seveda je tudi odvisno od tolerance države kaj želi doseči! (etnično čiščenje) potem pa lahko pobiješ civilistu kolikor hočeš pa ne boš odgovarjal!

američani so odvrgli 2 atomski bombi! na japonske vojake???????????????? in kdo je odgovarjal???????? se pravi ubiti toliko civilistov da lahko prepričaš sovražnika v vdajo!!!!!!!!!

pa še do vietnama sploh prišli nismo...... preveč dokazov, preveč stvari, da se bi vi tule napihoval da bo nekdo takoj kazensko odgovarjal!!!!

Mercier ::

Kolikor vem, Slovenija nima vojaškega sodišča.

Ziga Dolhar ::

In ga, kolikor vem, tudi ne sme imeti.

Ampak to so nepomembne podrobnosti. Itak v vojnih razmerah pravo nima niti simbolične vloge. Ane, Vikking?
https://dolhar.si/

Vikking ::

po koncu vojne! pa še tisto kot navaden vojake te ne bi nobeden hotel obsoditi! ampak važni bi bili samo nadrejeni višjega čina! se pravi če ti nadrejeni reče postreli pet civilistov! in ti to narediš če ti morala dopušča oz. je v tebi toliko sovraštva maščevanja da to storiš! potem nobeden ne bo tebe spravljal na nevem kakšno sodišče da te bojo obsodili! ampak bodo tvoj nadrejeni oz. bi šlo po lestvici navzgor iskali krivce!

V vojnih razmerah je pa tudi možno da ti sodi nadrejeni sam, če to narediš iz svoje samovolje! kako ti sodi je pa ponavadi z metkom v glavo!

Kaboom ::

kar se reklame tiče: super nareta, celi čas sem bil navdušen ker sem že slišal za njo - na koncu pa me udari po glavi in sem se zbudo "a le v eni službi, služiš domovini..." japaja hvala vam lepa ko si bojo uslužbenci "naše edine službe za domovino" spekli kruh in prasico iz svojega vrta + štale lahko rečejo kaj takega.

nekateri gledajo preveč filmov, drugi razmišljajo preveč nazadnjaško v stilu to se v vojni lahko dogaja in s tem opravičujejo opisana dejanja.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

BigWhale ::

> potem nobeden ne bo tebe spravljal na nevem kakšno sodišče da te
> bojo obsodili! ampak bodo tvoj nadrejeni oz. bi šlo po lestvici
> navzgor iskali krivce!

Motis se... cela 'veriga' odgovarja...

cryptozaver ::

BW - zgolj ugibas!!!

Se vedno ni nihce pravno utemeljil dileme.

In ce pogledamo laicno samo konktretne primere: vojna v X YU.
V Haagu so le najvisji akterji - kje je ostala hierarhija???

marS ::

komentar na reklamo /ostalo ste nekam zabluzili, v neke moralno-pravne norme, ki pa sploh niso statične in odvisne so tudi od subjektov ki v teh igrah nastopajo/:
SV se je začela obnašat profesionalno:
najeli so ekipo ki je zadevo napisala, sproducirala, posnela in zmontirala ter sedaj preko medijev intenzivno distribuira to vsebino, ki počasi v možgančkih slovenceljnov spreminja njihov odnos do vojske - (memepleks al neki podobnga, bi rekel Thomas:D)

Glavno vprašanje, ki bi ga postavil pa je: A so za vloženi denar dobili dovolj? /bi rekel da so/ aja, itaq je to keš davkoplačevalcev, se pravi naš :D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Vikking ::

problem je stvar v vojnem stanju, ko se toleranca dopustnosti neprimerno zviša! potem je odvisno le od vodij, generalov do koliko se lahko ta stvar pusti! v bivši yugi smo lahka vidl da ni blo nobene omejitve kar se tiče civilistov!

tudi odvzem terenskega vozila v Sloveniji od vojske v mirnem stanju ni mogoč! a če je vojno stanje lahko pridejo in ti vzamejo terensko vozilo pa če se strinjaš ali ne!!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
338552 (6828) McGregorSL
»

Collateral Murder (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16424514 (22057) Okapi
»

Vojaška policija?!?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
509049 (7946) BigWhale
»

sniper strikes again! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22511171 (7085) zaj_tam

Več podobnih tem