» »

sitemi učenja itd.

sitemi učenja itd.

«
1
2

ShowDown ::

imate kake nasvete za učenje oz. povejte kako se učite vi in kako si snov najbolje zapomnite.

Sem slišal da če se tik pred tem ko greš spat učiš da si snob bolje zapomniš.Kaj vi mislite o tem?

edit:aja pa vprašat sem mislil od kje črpate voljo do učenja
  • spremenilo: ShowDown ()

moj_nick ::

Jst najprej pogledam kazalo v knjigi in se ga napiflam :D Tako dobim pregled nad tem, kaj se sploh ucim. Nato grem cez vsako poglavje in vedno poskusam razumet, kaj sem prebral - nikoli ne preberem nekega teksta in ga potem v mislih ponavljam. Vedno nekako "podozivljam stvari" (pri zgodovini si logicno razlagam, zakaj je do cesa prislo, pri biologiji si v glavi risem procese, pri fiziki "simuliram" (kot bi gledal racunalnisko simulacijo) posamezne probleme).

Ce se bom se cesa spomnil, bom dopisal...
110111001001010001010000

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: moj_nick ()

ShowDown ::

lepo, nekaj novega. Jaz si tudi pposkušam predstavlat stvari v glavi vendar misli hitro zaidejo nekam drugam:D

ShowDown ::

aja pa pozabil sem vprašat če se učite iz zapiskov ki jih delate v šoli ali iz knjig?

zlabo ::

Evo še moj način učenja: greš ven, spiješ par pirov, prideš domov, vzameš knjigo, jo daš pod poušter, zaspiš, in zjutri si poln znanja:P ;)


P.S.: plonkce morš pol u šol med odmorom obvezno nardit

LP, zlabo

ShowDown ::

tudi zanimivi način :D

fogl ::

Če se hočeš naučit moraš obvezno pisat...ne samo brat (vsaj pri meni je tako). Naredi si svoje izpiske iz šolske snovi oz. iz knjige.
lp, klemen

gappee ::

Zvečer se res da ful naučit(znanstven dokazano baje:D ; to bojo znal kaki profiji iz Z&T bl razložit >:D ). Ampak je problem, če si zaspan. :P

Tilen ::

Jaz pa si neko snov preberem in potem probam cist na kratko ponovit to snov in ce ne gre sploh ne berem dalje da si ne nabijam vec ne-znanja in isto snov preberem se 1x.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

dela ::

učenje tik pred spanjem pri meni nedvomno najbolje deluje... še posebej za piflanje na pamet
tisto s kazalom je v nekaterih primerih tud dobra metoda... še posebej če so zapiski nepregledni. Ja treba je tud pisat... če ne drugega pa samo ključne pojme...
Glede volje.. je pri meni ni, razn tik pred zdajci :D

Sami ::

Prvo si preberem kazala, kaj vse se moram naučiti. Potem podrobno preberem snov in jo obnovim, če si snovi ne zapomnim, preberem še enkrat. Vsako uro pa si vzamem odmor in se usedem za comp. Učim se pa najraje med 5-8pm.:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sami ()

DavidJ ::

Sistem si verjetno izbere vsak sam. Na primer jest toliko časa gulim eno snov, da jo razumem in grem šele kasneje naprej.

Lahko pa dam en nasvet. Ko se učite, ne jest težko prebavljive hrane. Mene taki obroki ohromijo za vsaj kakšno uro. Postanem zaspan.

Zdej, ko se bližajo izpiti, se levim v vegeterjanca. :D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

ShowDown ::

super da ste mi potrdili da se je pred spanjem najbolje učit. Zdaj sem načrpal malo motivacije in sem dojel da nisem edini ki se morn učit :D

Xgeneration ::

Js mam letos take probleme da je kaj. Ok enim se bo zdelo čudno, sam men je 3 al pa 4 na gimnaziji slaba ocena, ker se mi gre pač za odličen uspeh. Lani sem mel zaklučeno vse 5!!! Pa se nisem nč kaj extra učil. Pač redno domače naloge delam pol pa pred testom tisti dan prej tko kot vsi. :D
Letos je pa hudič. Ne vem, če bom sploh odličen in imel bom verjetno celo kaj 3 zaključeno. Dogaja se mi, da nimam motivacije, pa še to, da snov znam, pol pa pišem 3 zaradi površnosti. Pri kemiji naprimer vedno zajebem in recimo pozabim v ime spojine vstavit CIKLO, če je spojina obroč ali pa narobe preštejem atome ogljika(C-je) in tako avtomatsko narobe poimenujem spojino. Problem pa je še v tem, da si v glavi prav zamislim, napišem pa narobe. Ko je pa konc pisanja testa, se pa spomnim vseh napak, tak da mam še cev dan zasran. To mi še dodatno zbije motivacijo.
Zadnji test sem že pri matematiki zajebo, ker sem polinom narobe zdelil - taka osnovna naloga, js pa zajebem.

A kdo ve, kako se zbrat, ker js sem to od lani izgubil? Pa kako se motivirat?

Lani sem se večino časa učil zvečer po 21 uri (škoda dneva:D ) pa mi je šlo kul. Letos pa zvečer zaspim, k se mi ne da enostavno. Lani sem bil tut zaspan sam nisem nikol pustil pa šel spat. Letos pa sem celo že "zbolel" :D na dan testa.

Uf - upam, da mi bo uspelo.
Pomagajte če kdo kaj ve.
LP

Zgodovina sprememb…

ShowDown ::

meni se sicer gre za prav dober uspeh vendar imam podobne probleme. Pri meni pa je odvisno od predmeta če sem zadovoljen z oceno. Naprimer pri nemščini bi mi bla 4 slaba ocena pri naprimer matematiki pa mi je 3 super.

gappee ::

Xgeneration, napisu si skor isto, kar se men letos dogaja(edin nism tak "freak" k ti ;)! 8-O

Izgubu sm motivacijo(uspeh; lani sm bil odličn), to je pr men glavni vzrok. Zdj se borim za pravdobr uspeh.

PrimozR ::

Ker gim pa to??

gappee ::

pr men vegova

ganzi ::

men se ne da niti zvečer niti zutri..matura je pa pred vrati!!;( ;(
LP

Tilen ::

prej ste nekaj da se je ok ucit preden gres spat, saj ce se ti ucis podnevi in med ucenjem zaspis je to tudi blo "pred spanjem" >:D (kar se je meni zgodilo pred 2 h) a ni?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PrimozR ::

To sm se jest na pojstli zemlo učiv, enkat pa sam glava nazaj padla:)

Sami ::

Shit, jutr pa spet šola...:O
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

gappee ::

Heh, če med spanjem zaspiš, pomen, da si se bl klinčevo učil. :P

ShowDown ::

a med spanjem se da še globlje zaspat?

NEEEEEE JU3 PA ŠOLAAAA

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ShowDown ()

mare87 ::

Dammit ja!

ganzi ::

zdj pa najhujša dva mesca v tem letu.. matura is comming;( ;(
LP

PROTOTIP ::

Mislm, da je katerkoli način učenja dober, sam da ne spiš zraven knjige. Boljš slab način učenja in malo slabše ocene kot pa da vedno iščeš načine kak bi razvil fotografski način učenja (če sploh obstaja), na koncu pa ugotoviš, da si preveč časa porabil za to in dobivaš negativne ocene. Je pa tudi veliko odvisno kako se ti je spomin razvil. Poznam ljudi, ki se težko učijo a si naučeno zapomnijo za vse življenje in spet druge ki se zlahka napiflajo za izpit a čez en teden vse pozabijo. Seveda so pa tud taki ki se zlahka veliko naučijo in si za dolgo časa zapomnijo stvari ki so si jih naučili.

Lonca7 ::

Jst bi vam pa sam eno rada povedala.
Matura se ni tko grozn pred vrati, časa je še popolnoma zadosti.
Jst sm pisala maturo 2 leti nazaj in je zelo zelo lahka. Matematika (z levo roko), slovenščina (razen ustne, je lahka), angleščina (jo itak usi obvladamo), izbereš pa si tako ali tako predmet, ki ti najbolj leži. Aja pa da ne bo pomote, nism kej blazno blestela u šoli (skos dobra).:\

DoloresJane ::

X: saj si si sam odgovoril. Lani si vztrajal, letos pa si se morda preveč zanašal na to, da ti bo že šlo, in šel direktno spat. Brez muje se še čevelj ne obuje.

Očitno način učenja, ki si ga imel lani zate deluje, torej se čim bolje poskušaj spomnit, kako si se učil. Morda začni kako uro prej, da boš šel lahko malo prej spat in se zraven dobro počutil, ker si se učil in zadosti spal.

Če se počutiš pod prevelikim pritiskom, si vzemi kakšna dva dni prosto. Morda naredi samo domače naloge, sicer pa pojdi malo ven - športaj in podobno - skratka počni nekaj, česar navadno ne počneš, pa v tem uživaš, da spremeniš atmosfero. Tretji dan pa nazaj za knjige.

Po uspešno končanem učenju je fino, če se nagradiš. Lahko greš v kino ali kam s prijatelji. Za nagrado nikakor ne more šteti nekaj, kar si tako ali tako nameraval narediti - z učenjem ali brez.

Glede motivacije pa takole: meni je vedno najbolj pomagalo, da sem si predstavljala, kako dobro bi bilo test sedaj odpisati kot pa čakati na drugi rok, ki bo težji, in se takrat še enkrat učiti. Skratka - učite se sedaj, da boste med poletjem resnično imeli počitnice. :)

zlabo ::

No pri meni pa drgač tako: če pri uri poslušam in delam, si zadevo zelo dobr zapomnm. V takih primerih se pol zloo mal učim, razn pred testom zadevo pregledam. Drugače pa je že dost če delaš domačo nalogo, ker s tem kar dost ponoviš kar si se nauču pr uri.
Če pa pr uri ne poslušam mam pa zlooo velk problem, ker pol nimam pojma. Problem pa je da se men enostavno ne da usedet za mizo in pogledat zadevo. Pol mam pa enkrat dost pa uprašam u šol, pol se pa sam po glav tolčem k je tolk izi:8)
Se pa pozna da sem se z veseljam odloču za to šolo, strokovni predmeti-->vse 5, ostali predmeti-->vse 3:P :D
Sem pa bil v OŠ odličen, letos bom dober:8) :(

Aja pa za učenje: če se morm kšno stvar naučit, men se zdi nejbolj zjutri, poješ zajtrk, pa pol delaš kšno urco al pa dve pa je problem rešen. Pomojem je lažji zjutri k so možgani spočiti in nimaš še tolk polhne glave.

LP, zlabo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlabo ()

freserovski ::

V srednji šoli, ko je voda tekla v grlo sem se bil sposoben naučit tudi na avtobusu (30 min vožnje in koncetracija na 200%), zdaj na faxu, ko je pa dosti snovi ob izpitu pa se malo prej spravi zraven. Ponavadi zvečer. Zraven pa paše kak house al pa včasih klasika :D :\ .
No, do zdaj je še vedno šlo skozi TOK TOK TOK
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

ShowDown ::

kako to misliš ko je voda tekla v grlo. To je dobesedno al je kaka metafora?:D

DoloresJane ::

ko je voda tekla v grlo = ko gre za nohte = pet pred dvanajsto = ko ni več dovolj časa, da bi snov v miru pregledal :)

ShowDown ::

najlepša ti hvala za obrazložitev

freserovski ::

heh, ja, pa voda tudi mora tečt v grlo, če pivo teče pol vse pozabiš >:D
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

Tilen ::

pred spisi pomaga kozarcek rdecega baje :) ti da navdih >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Xgeneration ::

To zadnjo, "Tilenovo metodo" sem že poskusil.
Ni blo razlike - eseji mi niso nikol delali težav.

Xgeneration ::

No ja, sam da je blo pol litra bambusa. Med pisanjem se mi je pa začelo malo, khm...
Sam pijača mi na srečo nč kaj preveč ne zmoti zbranosti.

:)

ShowDown ::

V nasprotju. Celo bolj sproščen postaneš in če si bolj sproščen tudi ni problem odgovarjati na vprašanja. Naprimer če si napet in se ti glas trese, imaš tremo,.....to zelo vpliva na oceno.

Nauk: En kozarček na dan odžene popravne vstran.:D

PrimozR ::

Matr opažam da se mi letos sploh ne da učit. Sploh dvomm da bom odličn (vem, vem usi boste rekl da je izi bit odličn v OŠ). Upam da se bo to nasledn let spremenl, ker grem na gim.

ShowDown ::

Izi je bit odličn v OŠ.:D

Sicer pa...
-če misliš oz. upaš da se bo v srednji šoli spremenilo......uf, krepko se motiš:(
-če hočes da se bo v srednji šoli spremenilo začni stvari spreminjati zdaj, da ne bo prepozno
-na srednji šoli se mimogrede znajdeš na kakem popravnem

Poslušaj me ker ti ne bo žal0:)

Hypno ::

Tole je tudi ena od možnih variant učenja.
Pa še ena tukaj.
Great are mysteries of the mind ...

Roadkill ::

Da na kratko podam moje mnenje o metodah učenja...
Slišal sem že za ogromno metod, pa nobena ne učinkuje. Zakaj? Zato, ker jo je treba izvajati.
Torej... moje mnenje je, da so vse metode učenja en navadn bullshit, ker dejanski catch je, da se ti za eno uro usedeš za knjigo in si zapomniš||razumeš kaj tam natri piše in da ob tem še veš čim bolj točno kaj se od tebe na izpitu||testu pričakuje.
Več od vseh knjig ti lahko povejo višji letniki, izpiti iz preteklosti in namigi, ki jih o izpitu daje profesor.

Če je predmet orienteran bolj razumsko kot količinsko podatkovno (matematika, fizika ipd), potem je vedno tako, da se naloge delijo v skupine. Ti sklopi se potem pojavijo na testu in namreč ponavadi po ena naloga iz enega sklopa. Za podobne naloge pa vedno obstaja enak način reševanja.
Tako pridemo do tega, da se ti je za test iz fizike ali matematike potrebno naučiti samo 5 nalog (če prfox daje po 5 nalog). Samo se moraš naučit kako rešit tip nalog in ne posamezne naloge. Torej morš pokapirat kaj je catch. Enim to uspe tako, da rešijo po 50 nalog iz posameznega sklopa (dril), drugim pa tako, da v knjigi pregledajo rešene primere/si dobijo lanski test z rešitvami (srečneži).

Druga skrajnost so izpiti ali testi, ki zahtevajo pomnenje velike količine podatkov (piflarija..). Tukaj bližnic skoraj ni. Enostavno se moraš zadevo nadrkat. Vendar si vseeno stvar vedno lahko olajšaš tako, da dobiš nek povzetek snovi, se to naučiš, na testu pa uporabiš malo nakladaške žilice in logično povezuješ naučene poglavitne pojme. Seveda ta način ne odgovarja vsem.

Jaz sem bil od nekdaj len in zato ne bi smel tukaj dajati nasvetov glede učena. Sem vedno šel po liniji najmanjših odporov in bil tako brez učenja dober na ekonomski gimnaziji. (matura 4) Samo tolk, da omenim, da SŠ sploh ni tolk težka kot folk pravi. Pri faxu je pa tko.. zaenkrat sem bruc in izpitov še nisem imel (ok, enga), sam morm rečt, da so tukaj vse stvari neskončno težke (buhuhu), pa vendar mi ratuje (praktično) brez učenja (ok, za en izpit se bom moral učit-- zato ga grem delat jeseni;)) in tako ubistvu bolj zabušavam kot v SŠ. In ne vidim kakega posebnega razloga zakaj bi padel letnik (fri-uni). Najbližje enemu takemu razlogu je analiza 1 :)

Povzetek: ~10-20let boste hodil v šolo... če vam ne rata pogruntat kaj VAM odgovarja, pol vam ni pomoči.
Pomojem folk ki išče neke posebne metode učenja samo želi za svojo nesposobnost učenja krivit nekoga drugega. Bodte taki k jest ap priznejte, da ste ene gnile lenobe, iz kerih ne bo v življenju nič ratal.
Pa greš lepo počas, pa vidš da kr rata. :)


Gandelfar: protestiram izbrisu mojega posta, ker je bil povsem na mestu. Ampak bom preživel.
Da se ponovim:

"ko je voda tekla v grlo = ko gre za nohte = pet pred dvanajsto = ko ni več dovolj časa, da bi snov v miru pregledal" == ko ti kuzla v rit skače
Da ne bojo polpismeni ljudje hodil naokol. :)

Za napače ne odgovarjam.. krivo je vreme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roadkill ()

PROTOTIP ::

< brez učenja (ok, za en izpit se bom moral učit-- zato ga grem delat jeseni;)) in tako ubistvu bolj zabušavam kot v SŠ.>

S takimi forami ne prihajaj ven, ker poznam take in podobne modele, ki se neki hvaljo, kak brez učenja shajajo z zadovoljivimi ocenami, sam pol jih pa enkrat preveriš, pa vidiš kak se piflajo non stop.

Pomojem folk ki išče neke posebne metode učenja samo želi za svojo nesposobnost učenja krivit nekoga drugega. Bodte taki k jest ap priznejte, da ste ene gnile lenobe, iz kerih ne bo v življenju nič ratal.


Pomoje se folku oči kvarjo zarad računalnika. Priporočam očala za branje. Men pomagajo
:8)

Roadkill ::

PROTOTIP... preprosto me ne zanima, kakšno je tvoje mnenje o meni.
Definitivno lahko povem, da zdejle na faxu delam manj kot v SŠ.
Konec koncev imam veliko manj predavanj kot v SŠ, hodim le na ščepec teh in nekaj vaj.
Domačih nalog ni (sej ne da sem jih v SŠ tako vestno delal)... z izjemo programiranja, ki pa so mi v veselje.
Na faxu je popolna podpora kampanskemu učenju, kar mi zelo ustreza, dokler ne pridejo izpiti.
Sej ne rečem.. zdele me čaka en peklenski mesec, sam še usen pravm, da je tale fax en burek.

Če pa to kdo vrjame, je pa to njegov problem. :)

Xgeneration ::

Roadkill

a potem UNI ni tko težek kot pravjo. Sej veš, ko strašijo, da jih 50% pade pa to.

Js grem na FERI v Maribor, Računalništvo in informatiko študirat, pa zanima.

Hvala

DavidJ ::

Brez zamere, ampak mogoče bi bilo bolje, da poslušaš nekoga, ki je izpite, o katerih govori RoadKill že opravil, ker ne verjamem, da je vse tako lahko, kot on opisuje, saj poznam kar nekaj ljudi, ki pravijo drugače.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

M-man ::

Glede težavnosti UNI lahko rečem za Ekonomsko fakulteto, da je študij skor tako kot počitnice (če seveda ne hodiš na vaje in predavanja, ki običano niso obvezna). Kasneje, ko so izpitni roki, pa je učenje tako kot za maturo. 2 do 3 tedne učenje na ful (več boljša je ocena).

Glede načina učenja se baje izplačajo miselni vzorci. A lhko kdo potrdi, ker se izpitni roki spet bližajo :\ :( .

LP
M

Gandalfar ::

Ja .. jzt si jih zdej blazno delam in bom zlo kmalu videl kako zelo delujejo. Ampak feeling pri ucenju je veliko boljsi kot pri ucenju iz mnozice alinejc na sopu listov :)

Xgeneration ::

davids : ja sej vem:D samo zanima me pa vseeno.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gimnazija Jesenice

Oddelek: Šola
358662 (5992) Yacked2
»

Pravilnik v srendnji šoli!!!

Oddelek: Loža
452795 (1989) strictom
»

Kako imeti rad šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
605675 (4347) Tear_DR0P
»

Kako se pripraviti do učenja??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7214390 (13269) DoloresJane
»

Rezultati ekstercev

Oddelek: Loža
382445 (2130) PsiHO

Več podobnih tem