» »

Ali z naraščanjem hitrosti pri peki cd-jev pada kvaliteta?

Ali z naraščanjem hitrosti pri peki cd-jev pada kvaliteta?

Poldy ::

Nekajkrat sem prebral, da je to res, vendar sam močno dvomim. Tako je bilo včasih, ko so kraljevali 32x pekači ali pa še manj. Je takrat kolega snemal s polno hitrostjo, cd-ji pa so delali le njemu. Se skoraj ni vidlo, da je cd sploh posnet.

Imam doma precej stare cd-je, ki so bili posneti pri 40x hitrosti, pa če že kakšen ne dela je to zaradi prask.

Če pa je že slučajno kje odprta taka tema, mi pa prosim dajte link.

Kaj pa vi mislite?

Wox ::

Načeloma velja, da višja hitrost snemanja pomeni slabše berljiv medij. Skratka, medij zapečen pri npr. 40x hitrosti bo berljiv v manjšem številu različnih optičnih enot, kot pa medij zapečen z 1x hitrostjo. Npr. v avtu mi moj že kar nekaj let star avtoradio s CD playerjem CD-je zapečene pri visoki hitrosti sploh ne predvaja, medtem ko mi posnete z 8x hitrostjo predvaja brez problemov.

krneki ::

Tle testirajo kakovost CD-R/W medijev in med drugim tudi kako se obnesejo pri drugačnih hitrostih pečenja od deklariranih.

KoReNJe ::

glede na moje znanje metalurgije, lahko recem, da obstoj podatkov na cdju ni odvisen od hitrosti pisanja. zapis na cdju z 40x hitrostjo je popolnoma enak kot pri 20x hitrosti. sicer ne vem kako tocno delujejo pisalne enote... recimo da se moc laserja zmanjsa pri manjsi hitrosti, tako da je tocka na cdju narejena z enako kolicino energije kot pri visji hitrosti zapisa. temu sledi da je obstojnost cdja odvisna od materiala iz katerega je sestavljen cd. cdji, ki podpirajo zapis pri visji hitrosti so iz drugacnega kot tisti ki ne podpirajo visje hitrosti. (no to je v nasprotju z mojo trditvijo o energiji laserja)... v glavnem, temu sledi, da ne vem odgovora. ali pac ... bi moral vprasat proizvajalca cdjev.

Fury ::

Vec faktorjev je, zakaj se pri vecji hitrosti CDje slabse bere.
Glavni bi bili pomoje:

- krajsi cas obsevanja vsake tocke z laserjem in zato manj vzgana lukna, ki se hitreje deformira (tako, da jo enota prebere kot ravnino in ne lukno) - to vpliva predvsem na obstojnost medija, pa tudi na berljivost samo, ker so razlicne bralne enote razlicno obcutljive na globino luknce, k jo hocjo, da jo dojamejo kot luknco

- zaradi vecje hitrosti pridejo tudi vecje vibracije, kar pomeni, da ma laser vecjo verjetno, da fali sled in posledicno vecje stevilo napak na CDju.

Vsak zapecen CD ma par tisoc napak, ampak je CD file system narejen tako, da jih skompenzira. Pri vecji hitrosti

KoReNJe ::

fury, proizvajalci cdjev so ze naredil cdje, pri katerih ne sme priti do napak pri pecenju. tako da se cd nc pocasneje ne bere.
sploh pa ni tema o hitrosti branja, ampak o kvaliteti cdja. sicer ne vem kaksna kvaliteta. mogoce obstojnost podatkov. to je seveda vse odvisno od proizvajalca cdjev. zlitina mora bit idealna. v glavnem je vse odvisno kako ravnas z cdjem. s staranjem se sicer lastnosti materialov spreminjajo.. vsaj tko sm slisu na faxu... v glavnem bomo moral zaupat proizvajalcem ker sami premalo vemo... torej cd ma zivljensko dobo 15 let al kolk ze?

hruske ::

v splošnem: da, z naraščanjem hitrosti pri peki cd-jev pada kvaliteta zapečenih podatkov.

Realman ::

Absolutno, z vecjo hitrostjo peces vec je napak.Kvaliteta zapisa slabsa.To pomeni, da imajo pekaci vgrajen nekaksen program, ne vem kako se tocno imenuje.V glavnem zapece vsak bit ponovno ce ugotovi, da prejsnjega ni uredu zapekel.Visja je hitrost, vec je teh napak posledicno slabse berljiv medij.Ne vem pa ce to vpliva na samo obstojnost, po casu, to pa mislim da je bolj odvisno od kvalitete ploscka.
NAjlepse se pa to vidi pri glasbenih cdjih.Kjer pri visjih hitrostih pecenje, kvalitetni predvajalniki, sploh nocejo vec predvajat ali pa preskakujejo.Enostavno prevec popravkov na cdju.

TheJack ::

Načeloma da; kvaliteta zapisanega pada s hitrostjo pečenja. Jaz recimo cedeje večinoma pečem s 24x ali 32x hitrostjo, kljub 52x pekaču.

Se pa znajo dogajati čudne reči. Kupim zadnjič 50 pack sonyjev. Zapečem enega s 24x hitrostjo in ga testiram s CD Quality Testom. Imel je polno C2 errorjev. Posnamem še dva (enako s 24x), oba imata C2 errorje. Če imajo posneti cedeji errorje, potem malo eksperimentiram z različnimi hitrostmi snemanja, ponavadi nižjimi. Tokrat pa sem probal obratno, navsezadnje so bili cedeji označeni kot 48x. Zato sem enega posnel s 40x hitrostjo. Bil je brez napak. Tudi vseh ostalih 47 cedejev sem posnel s 40x, vsi so bili brez napak.

Pri drugih cedejih je večinoma obratno. Verbatimi imajo recimo pri vseh hitrostih višjih od 24x polno C2 errorjev (Teac CD-W552E).

Malo offtopic: Hitrost snemanja je dandanašnji res zadnji problem pri kvaliteti posnetega. Za človeka ki hoče snemati brezhibne cedeje (takih je tako zanemarljivo malo - če je cd za silo berljiv vsaj v pekaču, je to za večino dovolj), je danes najhujši problem blazno variiranje kvalitete medijev. Včasih se je to dogajalo le pri najcenejših cedejih, danes pa takorekoč pri vseh.
Zadnjič kupim 50 pack sonyjev v Bofu. Pri 40x (glej zgoraj), so se vsi posneli odlično. Naslednjič sem seveda vzel iste cedeje, v isti trgovini, celo z istega kupa. Vseh petdeset jih je bilo *popolnoma* zanič. In ja, sem poskušal z različnimi hitrostmi snemanja. Celo s ponavadi odličnimi Verbatimi so že bili problemi (in to precej zanimivi).
Dostikrat se tudi zgodi, da so v 50 packu zgornji cedeji odlični, tisti na dnu pa zanič.
Izgleda da so danes cene praznih cedejev že tako nizke, da si ustreznega quality controla nihče več ne more privoščiti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smartbuy - nateg? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
776238 (4149) pingo76
»

Teac CD-W548E & firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
515180 (4493) wilecoyot
»

TEAC W540E mi prepočasi peče ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
524435 (3478) sidney
»

Smartbuy cdji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
1168397 (5812) City
»

Vaše izkušnje z raznimi CD-RW pogoni prosim (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605562 (4555) ender

Več podobnih tem