» »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta šok. Prijetno relaksacijsko ter hkrati podučno branje bo, vsaj v to merijo moji upi, navdušilo še koga za ta korak ter tudi dokumentacijo modifikacije. Takih člankov na Slo-Techu nikoli ni dovolj. Besedo prepuščam Cwettu.


Uvod

No, cela modifikacija je sicer opisana na kratko na moji strani, ampak mogoče vam bo podroben opis bolj pomagal. Za prvo modifikacijo sem se navdušil na Slo-Techu, od tam kasneje tudi za vodno hlajenje procesorja, ki je opisano na moji strani. Najprej sem izbral eno "big tower" ohišje. Na Bolhi sem preprosto kupil en AT model za dva tolarska tisočaka - ker sem ohišje celo predelal, format AT/ATX ni imel velikega vpliva (razen napajalnika ATX, ki sem ga kupil). Temu ohišju sem odstranil vse kable, napajalnik, stranske stranice in sprednjo plastično masko. Tako sem dobil samo grobo nosilno konstrukcijo.

Ventilatorji

Najprej sem se lotil vgradnje ventilatorjev. Kupil sem tri 92x92 mm pihače v IC Elektroniki. Eden stane okoli tisoč tolarjev. Namenil sem se vgraditi spodaj spredaj dva in zadaj zgoraj enega. Temu bi pomagal ventilator od napajalnika, ki tudi piha ven. Da pa je bila stvar težja, je bila pločevina ohišja debela cel milimeter in pol. Z nekaj muke sem nato izrezal luknje na primernih mestih. Luknjo sem izrezal tako, da sem narisal krog na pločevino, potem pa vrtal luknjo zraven luknje po tej označeni črti s svedrom premera 5 milimetrov. Luknje sem delal čim bližje drugo zraven druge, tako da sem potem lahko z udarci kladiva krog dobesedno odtrgal iz ohišja. Tukaj opozarjam na ne premočne udarce s kladivom, drugače se ukrivi pločevina po celem ohišju. To se posebno rado dogaja, če so luknje preveč oddaljene druga od druge. Pomagate si lahko z majhno okroglo pilo ali pa žagico v obliki žice. Zelo uporabna zadeva, resno! Ta žaga (samo rezilni del) se vpne v žago za kovino, nima pa oblike lista ampak žice. Žaga posledično bolj odbrusuje material, ne reže. Vseeno prihrani ogromno časa, saj zaradi okroglosti lahko režete na vse strani. Ko je krog odstranjen, je bila izvrtina zelo groba z veliko nepravilnostmi. Te sem obrusil z večjo ukrivljeno pilo. To mi je zaradi debeline pločevine vzelo v bistvu največ časa. Potrpljenje je pri tem posegu malodane nujno.

Vse tri izvrtine so pripravljene na nove podvige. Poleg ventilatorjev sem kupil tudi zaščitne mrežice. Sedaj sem na izvrtine postavil ventilatorje in označil, kje morajo biti luknje za pritrdilne vijake. Te luknje so v enaki oddaljenosti tako kot za ventilatorje kot tudi za mrežice. Tako sem na notranjo stran ohišja dal ventilator, na zunanjo stran pa mrežico in oboje naenkrat pritrdil z navadnimi metričnimi vijaki (na matico). Tako je bilo prezračevanje v bistvu rešeno.
Sedaj pa še glavni del prezračevanja. Na zadnjem delu ohišja je dovolj sama uporaba mrežice za primerno estetskost. Spredaj pa je druga pesem. Sedaj sem ventilator pritrdil na pločevino. Na to pločevino pa pride še 5 cm debela (votla, seveda) stranica. Da bi dal ohišju res lep izgled, sem se lotil izdelovanja nekakšnih lijov (muzzle - ang.). Bit tiči samo v tem, da je ventilator premera 93 milimetrov. Naredimo lij na eni strani premera 93 mm, na drugi pa malo več, recimo 110 mm. Izgled je res lep! Sedaj pa problem. Kje dobiti take lije? V Conradu imajo podobne dele za globokotonske zvočnike, le da te stisne, ko vidiš ceno: 3000 SIT za kos plastike - rabil sem pa dva in še to samo tistih pet centimetrov dolžine, ne pa polnih trideset, kot je bil ta v Conradu. Ostalo mi je samo, da stvar naredim sam. Imam kolega, ki včasih naredi kakšno stvar iz karbonskih vlaken, zato sem naredil na stružnico v neki delavnici iz lesa približen model. In tako sem gledal ta moj model in zagledal na oknu - plastične lončke za rože. "MAMIIIIII!" No, mati so mi odstopili dva taka lončka istih dimenzij. Tako sem jima odrezal vrh in dno, da sem dobil ustrezne dele. Voila! Bolj preprosto in lepo ne more biti! V sprednjo plastično stranico pa sem z modelarsko žago izrezal ustrezno veliki luknji (kolikor je bil velik večji del lija). Oba sem nato s silikonskim kitom pritrdil na plastično ohišje, stike na sprednji strani pobrusil in to je bilo to. Vgradnja ventilatorjev je končana.

Okno v ohišje

Sedaj je prišla na vrsto stranica, v katero sem nameraval narediti okno iz pleksija. V stranico sem označil s svinčnikom okno, potem pa z vbodno žago (povratno) izrezal ven odprtino. Aja, ker pač ne moremo kar začeti nekje rezati z vbodno žago, sem v odvečnem delu okna izvrtal luknjo, da sem lahko vanjo vstavil žago in pričel z delom. Odločil sem se za pravokotnik z zaokroženimi robovi. Tako okno je vizuelno zelo lepo, pa še z vbodno žago se da izrezati malo večje krivine. Te sem naredil s šestilom. V neki delavnici plastičnih mas sem kupil pleksi prozorno ploščo, izrezal ustrezno dimenzijo in jo pritrdil na stranico s silikonskim kitom. Ta delavnica je na Viču, blizu Dijaškega doma Vič. Pol kvadratnega metra je bilo tisoč tolarjev, čeprav sem ga porabil manj kot polovico. Okno bo tako lepo odkrivalo pogled na ploščo in vse njene komponente.

Hitri dostop v računalnik

Vsi vemo, da overclockerji in ostali računalniški navdušenci na veliko odpiramo svoje škatlice veselja, da pač dodajamo in odstranjujemo opremo. Ker sem se tega še kako zavedal, sem se odločil, da dam levo stranico na tečaje. Tako sem s slepimi kovicami na stranico pritrdil en del tečajev, drugi del pa z vijaki na ohišje. Slepe kovice sem uporabil na stranici zaradi lepega izgleda. Sedaj se je stranica odpirala do pravega kota, kar je dovolj za hitre posege, čisto enostavno pa se jo sname. Tako imam dostop do celotne notranjosti. Ko je stranica zaprta, se enostavno privijači z dvema velikima kromastima vijakoma. Velikima zato, da jih lahko hitro odvijačimo z roko. Naredil sem jih na stružnici. Zaradi kromastega sijaja dajeta tudi lep izgled celotnemu računalu.

Osvetlitev okna

Da se naredi še lepši izgled notranjosti, sem pod spodnji del pleksi stekla namestil dvanajstvoltno neonko. Dobil sem jo v BTCju, v neki trgovini z avtodeli. Sveti lepo modro. Enostavno sem jo z dvema vijakoma privijačil v dno ohišja. Pri tem sem navoja vrezal kar v dno ohišja, saj je bila pločevina dovolj debela.

Omogočanje lahke prenosljivosti ter prevažanja

Računalo bo očitno kar malo težko, že zaradi samega ohišja, ki je izdelano iz debele pločevine. Zato sem naredil dva kromasta nosilca v obliki čreke U. To sem naredil iz kromaste palice premera osmih milimetrov. Na vsakem koncu sem vrezal navoj in palico zakrivil tako, da je za roko dovolj prostora. Sedaj sem na vrh ohišja zvrtal luknje premera devetih milimetrov, primerno oddaljene, vtaknil skozi luknje nosilec in ga privijačil z obeh strani, ker pač palica ni imela na nobenem koncu kakšnega zatiča. Vgradil sem zlato cinkane matice, kar dajejo odličen končen izgled (kombinacija kromaste in zlate barve). Za lažje prenašanje je poskrbljeno, sedaj pa sem poskrbel še za mobilnost, po načelu "zakaj bi se matral" ;). Na spodnjo stran ohišja sem preprosto privijačil štiri koleščke, podobne tistim na pisalnih stolih, le da so manjši.. Tukaj sem navoje vrezal kar v spodnjo stran ohišja, saj je debelina pločevine to dopuščala in tako sem se ognil uporabi matic. Tako, računalnik je mobilen in enostavno prenosljiv.

Krmiljenje ventilatorjev in stikal

Ventilatorje in neonsko luč sem se odločil krmiliti s klecnimi stikali. Kupil sem jih v IC elektroniki, stanejo pa dvesto tolarjev po kosu. Stikala se preprosto privijačijo v luknjo, ki jo naredimo v material. Najpreprostejša vgradnja, kar se jih lahko zmislite. Naredimo malo večjo luknjo, kot je zadnji del stikala, potem pa z že pripravljenimi maticami stikalo samo pritrdimo. Nad vsako stikalo sem izvtal še luknje in vanje vstavil LED diode. Tako vidimo, kdaj je stikalo vklopljeno, saj dioda gori. Eno stikalo tako pri meni vklaplja/izklaplja neonko, drugo nadzoruje prvi sprednji in zadnji ventilator, tretje pa drugi sprednji ventilator.

Merjenje temperature

Dandanašnje osnovne plošče že v osnovi merijo temperaturo na procesorju in na plošči, vendar sem jaz hotel temperature videti na samem ohišju. Dolgo sem premišljeval, kako bi izvedel to merjenje, potem pa sem se odločil za navaden termometer, ki je namenjen za v avto in ima dva senzorja in dva prikazovalnika ter kaže (v našem primeru pač ne ;)) notranjo in zunanjo temperaturo. Ohišje pri prikazovalniku sem odrezal in nalepil na 5,25'' ploščico, ki pokriva prazno odprtino za CD bralnik na ohišju računalnika. Prej sem seveda v ploščico izrezal z modelarsko žago luknjo take velikosti, kot je velikost zaslončka. Imel sem še en tak termometer, ki je imel samo en prikazovalnik. Tega sem tudi vklučil v 5,25'' ploščico. Napajanje termometrov je priredil brat (ki je električar), tako da se napajajo iz računalnika in ne iz baterij. Moj vsemogočni brat je tudi poskrbel za pravilno vezavo ventilatorjev ter neonske luči.

Zaključek dela

Modifikacija je v bistvu končana, manjka samo še barvanje. Odločil sem se za belo barvo, ker mi, po pravici povedano, računalo modre ali rdeče barve izgleda grdo. Tako sem s sprejem pobarval vse dele. Stranico z vgrajenim pleksi steklom sem pobarval, preden sem vgradil samo steklo. Ko se je stvar posušila, sem ohišje znotraj temeljito obrisal ter posesal vse železne delce, ki niso preveč zdravi za komponente. Nato sem nazaj privijačil izvirni nosilec za CD-ROM pogone in diske ter napajalnik. Ker imam zaenkrat še AT ploščo, ni bilo potrebno nobenega modificiranja zadnjega dela ohišja. To me čaka prihodnji mesec ;). Tako. To je bila moja modifikacija ohišja, ki mi je vzela kar dosti časa in lastnih inovacij, vendar se je izplačalo, saj je izgled ohišja sedaj veliko lepši, kot je bil v izvirniku.

Prihodnji načrti

Kmalu za modifikacijo ohišja sem se odločil narediti še vodno hlajenje procesorja, kar sem tudi dokončal in je opisano na moji strani. Zadnjič pa sem v neki reviji videl ohišje Power MACa. Ohišje je tako lepo, da sem se takoj odločil za izdelavo novega ohišja. Konstruiranje se že vrši. Ohišje bo iz karbonskih vlaken, za hlajenje bo poskrbljeno z ventilatorji in tudi vodnim hlajenjem. Razmišljam pa tudi o hlajenju diskov in CD pogonov z radialnimi ventilatorji.
Zanimivo "strežniško" ohišje

Zanimivo "strežniško" ohišje

  • J_O ::

Ideja: Projekt je nekako odgovor na vse pomanjkljivosti starega strežnika. Takrat sem komponente iz več starih računalnikov združil v sistem, za katerega sem izdelal majhno aluminijasto ohišje. Bila je poceni in enostavna rešitev, ki pa je dokaj hitro postala premalo zmogljiva. [st.slika 14480] Majhno ...

Preberi cel članek »

Kištica, utišaj se!

Kištica, utišaj se!

Današnji računalniki postajajo iz dneva v dan zmogljivejši, kar za sabo potegne tudi ustrezno hlajenje. In če je pred deset ali več leti lahko hlajenje bilo skoraj pasivno, danes temu ni več tako. Ventilatorji in hladilniki sicer poskrbijo, da sistem deluje stabilno, vendar ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Modificiranje računalnika - The TESKAn Style

Modificiranje računalnika - The TESKAn Style

Pred malo več kot enim letom sem imel čisto običajen računalnik - nič modifikacij, nič dodatnih ventilatorjev, še odprl ga nisem nikoli. Potem pa je prišel Slo - tech. Najprej je bilo le malo sprememb - malo povrtano ohišje, kak dodaten ventilator, ...

Preberi cel članek »

Modificiranje ohišja, alien-w style

Modificiranje ohišja, alien-w style

Za popolno probrazbo mojega Midi-tower ohišja sem se odločil, ko sem iskal rešitev, da moj procesor ne bi švical na temperaturah nad 40°C, in sem v trgovini Conrad electronic videl kovinski 120mm velik ventilator. Zadeva je izgledala impresivno! Srebrn ventilator s črnimi lopaticami ...

Preberi cel članek »