» »

Modificiranje računalnika - The TESKAn Style

Pred malo več kot enim letom sem imel čisto običajen računalnik - nič modifikacij, nič dodatnih ventilatorjev, še odprl ga nisem nikoli. Potem pa je prišel Slo - tech. Najprej je bilo le malo sprememb - malo povrtano ohišje, kak dodaten ventilator, zamenjava barve. Po teh majhnih posegih je izgledalo tako:

Kmalu zatem sem med povezavami na Slo-tech -u naletel na stran http://www.frostyfox.com. Stran žal več ne obstaja, je bila pa tisto, kar me je vzpodbudilo k korenitejšim spremembam - izdelavi peltierskega vodnega hlajenja. V tem članku bom na kratko opisal, kaj vse sem naredil, da sem dobil tole:

Vsak začetek je težak - gradnja hlajenja

Veliko resnice je v tem in tudi ta moj projekt ni bil izjema. Zanj sem uporabil:

 • vodni blok, baker + medenina
 • cold plate, 40x40x5 mm aluminij
 • peltier, Melcor, 72 Watt
 • radiator, R5
 • plexi, 5mm, za rezervoar
 • črpalka, Wind's 600 (al 800...huh, ista, kot jo ima luni:))
 • silikonske cevi, notranji premer 10mm
 • kup objemk
 • destilirana voda
 • antifriz Valvoline
 • neka nemška zadeva proti algam

Orodja, uporabljena v procesu:

 • Fotr™, predvsem njegova poznanstva.
 • pila (huh...muka...:()
 • brusilni papir - 100, 400, 600, 800, 1200
 • lepilo (veliko lepila:))

Najprej sem se lotil vodnega hlajenja. Že na začetku sem vedel, da bom uporabil tudi peltier in tako sem ga čez nekaj časa naročil iz ZDA (v Sloveniji bi podoben peltier takrat stal 12 prešernov, tako me je pa z poštnino vred olajšal le za okrog 5 prešernov). To, da sem ga naročil takoj, na začetku projekta, se je kasneje izkazalo za pametno potezo, saj sem moral nanj čakati dober mesec. Potem sem moral poskrbeti za hlajenje vode. V ta namen sem uporabil avtomobilski radiator iz Renaulta 5. Hotel sem novega, tako da me je olajšal kar za 10 prešernov.

Na tej sliki sta vidna še vodni rezervoar in vodni blok. Rezervoar sem naredil iz 5 mm plexi stekla, kupljenega v Bauhausu - omenjam jih zato, ker ti ga tam tudi razrežejo, tako da meni ni bilo treba drugega kot izvrtati luknje, narediti navoj in stvar zlepiti skupaj. In zakaj sem ga delal sam, namesto da bi si kupil kako plastično skledo? Nekaj razlogov je za to. Prvi je to, da plastična skleda niti približno ne zgleda tako dobro in tudi manj veselja imaš z nečem, kar kupiš, kot pa z nečem, kar sam narediš. Drugo je bilo to, da sem prej, ko sem uporabljal skledo, imel veliko težav pri polnjenju in praznjenju rezervoarja, pri tem pa teh problemov ni - če pozorno pogledate sliko, lahko opazite, da ima štiri priključke - dva 'zlata' sta za priključitev cevi na vodni blok in radiator, dva 'srebrna' pa sta namenjena polnjenju in praznjenju rezervoarja. Skozi zgornjega rezervoar polnim, na tistega na dnu pa pritrdim cev z pipico in ga uporabljam za praznjenje. Še sedaj sem hvaležen svoji odločitvi, da naredim tak rezervoar:). Vodni blok pa je že malo težje za razložit, v pomoč pa naj vam bo tale načrt:

To sicer ni načrt bloka, ki ga trenutno uporabljam, ima pa isto zasnovo. Ideja tega bloka je bila, da bi se voda pretakala po čimvečji površini. Huh, kako sem to dosegel, si boste morali razložiti z pomočjo načrta, povem pa lahko, da gre za to, da se voda pretaka skozi blok skozi odprtino 2x40mm, kar da kot rezultat to, da voda v bistvu teče čez celo površino peltiera. Razlika med temperaturo vode in temperaturo procesorja je bila brez peltierja 2°C, pri novi verziji bloka, ki bo narejena po tem načrtu, pa bo, upam, še manjša. Sama izgradnja pa je potekala nekako tako: najprej sem se jaz dosti časa mučil z piljenjem 50x60x10 mm bloka bakra, nato pa sem naredil še par priključkov in eno 50x60 mm medeninasto ploščo 'za čez', nato pa je Fotr™ nesel to v službo, kjer so mi zadevo zlotali skupaj. Ko se je vrnil sem ga jaz samo še zbrusil in spoliral ter vključil v sistem. Za povezavo sem uporabil navadne prozorne silikonske cevi z notranjim premerom 10 mm, na dele je pritrjena z objemkami, za hlajenje pa sem uporabil destilirano vodo + antifriz (za barvo:)) + neka reč proti algam.

Projekt ohišje

Material, potreben za uspeh:

 • Fotr™, iz istega razloga kot zgoraj
 • lesene letvice za opornice
 • lepilo
 • barva
 • Zračnica za kolo (za oblogo L oblikovanega pleha, ki drži komponente na miru)
 • 0.nevemkolk pločevina, za L opornice

Orodja, uporabljena v procesu:

 • žaga (kronska, vbodna, navadna)
 • brus papir 100
 • pila (tokrat za les:))
 • bormašina (vrtalni stroj po Slovensko)
 • razna orodja (olfa nož itd.)

Kmalu mi je postalo midi ohišje nekam pretesno za vse, zato sem se odločil za izdelavo lastnega. Najprej je bil načrt (ki ga, žal, več nimam:(), ki je nato romal k mizarju in čez nekaj tednov sem že dobil osnovno ohišje - ogrodje z izvrtanimi in izžaganimi odprtinami za 6 ventilatorjev, 4 5,25" pogone, 2 napajalnika in seveda za izhode matične plošče. Sedaj pa me je čakal še eden najtežjih delov tega projekta - priprava ohišja, da bo lahko sprejelo vse komponente. Najprej sem naredil nosilce za napajalnika in 5,25" enote - vidi se jih lahko na tej sliki

Nadalnje sem moral izdelati neke vrste 'pladen' za matično ploščo. Le - tega sem izdelal iz 5mm aluminijaste plošče, natančnih mer se ne spomnim več, ki sem jo z pomočjo štirih 5mm vijakov z maticami pritrdil v odišje. Za zadnjo stran, kjer pridejo kartice in priključki, pa sem uporabil kar ploščo iz prejšnjega ohišja in moram rečt, da se zadeva obnese zelo dobro. Sedaj je prišla na vrsto izdelava odprtine za 'akvarij' na sprednji strani. Malo načrtovanja, risanja, žaganja z kronsko in vbodno žago, malo brušenja in stvar je bila narejena. Sledila je še izdelava stikalne plošče - par lukenj - in mislil sem, da sem končal. Potem pa se spomnim, da je treba narediti še nekaj, kar bo služilo za natakanje vode v rezervoar. Spet je bilo treba na dan prinesti kronsko žago - pet minut dela in stvar je bila gotova. Še vse pobarvati - bela notranjost, črna zunanjost - in bil sem pripravljen na inštalacijo komponent in kablov. Matična plošča je šla na že pripravljen pladenj, napajalnika na nosilca, 5,25" komponente pa sem pritrdil z pomočjo v L oblikovanih sponk, prekritih z gumo in prilepljenih na dve leseni plošči. Moram rečt, da se taka zasnova obnese precej dobro - nič šraufanja, ko hočem kaj odstraniti ali dodati. Rezervoar z črpalko je pritrjen z pomočjo štirih 5mm vijakov, v njem je tudi črpalka, radiator pa je samo 'zataknjen' med rezervoar in dno ohišja. Rezervoar polnim skozi 'skodelico', ki je prilepljena na vrh ohišja in povezana z rezervoarjem. Še slika rezervoarja, ko je napolnjen z vodo:

Sledila je inštalacija ventilatorjev. Na sprednjo stran sem pritrdil dva 'silent fan - a' (hvala alien-w - ju, da nas je opozoril nanje...poceni, tiha, povzročita dosti prepiha, hkrati pa še ubijalsko izgledata). Kako izgleda sprednja stran lahko vidite tukaj:

Na tej sliki sta opazni tudi dve modro pobarvani 12V neonki, ki v temi poskrbita, da je ohišje ponoči dobro opazno:). Inštaliral sem še štiri 90 mm ventilatorje - dva na vrata spodaj, dovajata zrak karticam in pa dva nad napajalnikoma, ki skupaj z ventilatorjema v napajalniku skrbita, da vroč zrak ne ostaja v ohišju. Tako, to bi bilo na kratko o izdelavi, sedaj pa k tistemu, kar je najpomenbneje (vsaj zame:)) - pritrditev bloka in peltierja na procesor, izolacija jedra in peltierja ter pritrditev sonde termometra.

Izolacija, termometer

Material:

 • odslužen Slotket (za distančnik)
 • delujoč Slotket (hm, zakaj le?:))
 • izolacijska pena
 • 1 mm aluminijeva pločevina

Orodja, potrebna za izdelavo:

 • klešče (hehe...resno:))
 • škarje (navadne in za pločevino)
 • znanje, iznajdlivost, sposobnost ne - kričanja ob amputaciji prsta (joke:))

Cilj tega projekta je doseganje temperatur pod ničlo in za kar najnatančnejše določanje, kako izmeriti temperaturo procesorja, je potrebno pritrditi temperaturno sondo kar najbližje jedru. Na vrhu jedra je že cold plate, torej ostane samo še ena možnost - pritrditi sondo pod jedro. Tukaj pa se je že pojavila prva težava - kako spravit kable sonde do jedra? Jaz sem to rešil tako:

Na tej sliki so QDI - jev slotket, distančnik za procesor in pa sam procesor. Dstančnik je v bistvu zgornja stran slotketa (tisti premikajoči del z luknjicami), ki ga dam med procesor in slotket, debel pa je ravno dovolj, da lahko spravim kabla sonde skozi vrzel, ki sem jo izrezal v distančniku. Sestavljeno zgleda tako:

Sonda prilepljena pod jedro, distančnik pa gre na procesorjeve nogice. Stvar se potem še montira na Slotket in to je rezultat:

In zadeva deluje - temperatura se odčitava direkt izpod jedra. Bolj natančna je samo še notranja dioda. Tako, za merjenje temperature je poskrbljeno, sedaj pa še tisto, kar mi je povzročalo največ preglavic - montaža bloka na Slotket. Po dolgem mozganju sem odšel v delavnico in se vrnil z tem:

To je nekakšen opornik, ki se natakne na Slotket, potem pa nanj pritrdim še aluminijasto ploščo, ki trdno fiksira vodni blok na Slotket. Seveda gre vmes še nekaj izolacijskega materijala - jaz sem uporabil kar peno, v katero se zavijajo komponente (grafične kartice,...), da se ne poškodujejo pri prevozu. Tako zgleda slotket, izoliran z spodnje strani, pripravljen, da nanj montiram procesor, cold plate, peltier in vodni blok.

Na vse to dam še nekaj izolacije in pritrdim fiksirno ploščo. Rezultat je odličen. Blok se ne premakne z mesta, kamor sem ga pritrdil, izolacija pa tudi dela vredu, saj do zdaj še nisem dobil kondenza. Za konec pa še enkrat slika notranjosti z vsemi komponentami na mestu.

Da pokomentiram še druge stvari, ki jih nisem posebej opisoval. Kot lahko opazite, je zgornji napajalnik brez molex konektorjev - raje sem jih odščipnil dol in kable povezal z pomočjo 'čokoladk', ki so, po mojem mnenju, boljše in pa tudi zato, ker mi je tako lažje spreminjati voltažo na ventilatorjih. Vidni so tudi kanali za kable, ki sem jih uporabil za fiksiranje kablov na stranice ohišja - tako izgleda vse skupaj lepše in tudi manj ovira zračni pretok. Opazi se tudi rele, ki ga uporabljam za zagon drugega napajalnika.

Rezultati

Kakih hudih navitji sicer nisem dosegel, kar je posledica matične plošče z LX čipovjem - FSB ne gre više od 83 Mhz. Temperatura pa je tisto, kar sem pričakoval - od -6 do -7°C pri obremenitvi, še bolj nazoren pa je podatek: 28°C razlike med temperaturo vode in temperaturo procesorja ob obremenitvi ter do kar 40°C razlike pri idlanju. Po hlajenju je torej moja kišta zelo dobra:). Sedaj čakam samo še, da se nabere malo denarja in si dobim kako hudo ploščo - kake 600 Mhz iz C400 bom že dobil:).

Zaključek

Tako, to je moj kratki opis izdelave mojega ohišja. Upam, da vam je bila stvar vsaj malo zanimiva in da bo kdo v članku dobil tudi kako koristno idejo. Naj pa opozorim vse, ki bi se radi lotili česa podobnega - najprej vse TEMELJITO premislite, da se kasneje ne boste kesali. Nadalnje je kaka taka modifikacija precej drag 'špas' - jaz sem porabil približno 50 prešernov za vse, v kar ni všteto tisto, kar mi je plačal Fot™. Aja, poznanstva tudi pomagajo (posebej z kakimi mizarji/orodjarji). Na tem mestu bi se tudi rad zahvalil Fotru™ - brez njega moj računalnik ne bi bil tak, kot je:). In če me vprašate, je bilo vredno? Je bilo vredno izgubljati živce, ko mi je kak del nagajal, je bilo vredno si neštetokrat odrsati prste z pilo (auč!), tvegati zastrupitev z antifrizom, poplavo v računalniku, vredno tvegati živce staršev, ko je hiša n - krat smrdela po laku? Je bilo. Za konec konca pa še - če pa vas karkoli v zvezi s tem zanima, mi lahko pišete na jure.mocnik@guest.arnes.si. In pa (obvezne besede) - če se boste lotili izdelave česarkoli, opisanega v tem članku in vam gre vse skupaj po gobe, ne bom jaz kriv...skratka, delate na lastno odgovornost.

Jackalovi vodni bloki, 2. del

Jackalovi vodni bloki, 2. del

V prvem delu članka sem predstavil probleme gretja raznih elektronskih komponent, teoretične osnove, zakaj se mikročipi sploh grejejo, odločitev za vodno hlajenje, na koncu pa sem se potikal po avtoodpadu na lovu za ladinim radiatorjem. Pred vami pa je nadaljevanje tega članka, ...

Preberi cel članek »

Vodni bloki, oktober 2002

Vodni bloki, oktober 2002

Od zadnjega testa vodnih blokov je minilo že precej časa. Vmes -- se ve -- nisem počival, saj sem razmišljal o novih idejah, kako izboljšati obstoječe. Nekaj slednjih sem pokazal že v samem forumu, nikoli pa nisem podal prave primerjave med različnimi oblikami ...

Preberi cel članek »

B&M vodni bloki

B&M vodni bloki

Z vodnim hlajenjem se ukvarjam že zelo dolgo. Začel sem še v času prvih Celeronov, ko sem uvidel, da zračno hlajenje ni dovolj učinkovito za hlajenje mojega prvega 70W peltierja. Tako sem začel razmišljati v smeri vodnega hlajenja. Prav kmalu za tem sem imel narejen ...

Preberi cel članek »

Vodno hlajenje

Vodno hlajenje

 • ::

Ok, pred vami je končno Gabrijelov prispevek o vodnem hlajenju. Dotični članek zamuja že kar nekaj časa, toda, kot boste sami videli: izplačalo se je počakati. Prvo sva vse skupaj planirala kot nekakšno Overclockersko potovanje, toda po branju ...

Preberi cel članek »

Senfu vodno hlajenje

Senfu vodno hlajenje

[st.slika 41213] Vodno hlajenje je vedno bil najenostavnejši in najbolj efektiven način kako se znebiti odvečne toplote. Vse skupaj je zelo preprosto. Vodo po ceveh poganja črpalka. Na mestu, ki je potrebno hlajenja ...

Preberi cel članek »