» »

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo v obliki številke 51 ter pike. Tudi tipkovnico ter zvočnike sem si zamislil v tej kombinaciji, saj imam Teac PowerMax140 zvočnike, ki imajo modro blago čez membrane. Kot miš uporabljam Logitech MauseManWhell optical, ki ima že tovarniško v notranjosti modro diodo. Celoten sistem naj bi bil tako v črno-modri kombinaciji z modrimi diodami. No, ideja je eno, izvedba pa drugo.


Orodje

 • Vrtalni stroj (akumulatorski, z regulacijo hitrosti vrtenja svedra)
 • žagice (veliko sem jih tudi polomil :))
 • modelarska žagica z lokom
 • brusilni papir
 • pili za kovino (okrogla in kvadratna)

Material

 • Dva ventilatorja
 • stikalo
 • nekaj žic
 • molex priključek
 • črno razpršilo
 • modre LED diode
 • pleksi steklo
 • nekaj vijakov in matic
 • mrežica za ventilator
 • dva ročaja za kuhinjske predale
 • termometer
 • ter še kaj manjšega, omenjenega v članku

Izvedba

Najprej sem zarezal v tipkovnico in ji zamenjal zelene diode z modrimi. Zadeva je bila zelo preprosta in sem jo naredil brez problemov, točno tako kot sem načrtoval.

Seveda, ker sem oboževalec Cartoon Networka, sem nanjo nalepil slikico Jonny Brava - dobro, da ne vidite monitorja :). Nato sem načel še svojo malo sivo škatlico veselja ter začel pri zgornjem delu - najprej sem naredil luknje za nosilce ter na eni od plastičnih ploščic (tiste, ki prekrivajo prazne prostore za CD-ROMe in podobne enote) naredil luknjo za stikalo ter termometer. Vzel sem še prednjo ploščico disketne enote ter vse stranice ohišja odstranil ter jih nesel v klet. Tam sem jih nato lepo prebarval in počakal kakšen dan ali dva, da se je barva dobro posušila. Eno stranico sem pustil nepobarvano, ker sem imel kasneje namen vanjo izrezati še luknjo. Nato sem se zopet spravil na zgornji del računala - pričvrstil sem ročaja za nošenje le-tega. Tukajle rezultat:

Potem sem se lotil električne napeljave. Vzel sem stikalo iz enega mojih starih računal ter nanj prispajkal žice ter LED diodo. Vzel sem še en ventilator ter ga namestil na zadnjo stran ohišja, kjer je že bil prostor zanj. Takrat še nisem imel drugega ventilatorja, katerega sem privijačil spredaj, a o tem kasneje. Za toplomer sem izbral "LCD termometer kit" iz Conrada, ki je bil kar pošteno drag (okoli 5000 slovenskih tolarjev). Namestil sem ga poleg stikala ter sondo za merjenje temperature dal čimbližje jedru procesorja - sonda je v obliki majhnega valja, zato je nisem mogel dati pod hladilna rebra procesorja. Pravzaprav imam to napravo samo zaradi lepšega, kajti računalnika nisem še nikoli navil in ga tudi nimam namena (ja, kakšen Slo-Techer pa si!? – alien-w). Skratka, zadevo sem sestavil, priključil na 12 V z molex konektorjom - oboje, ventilator in termometer - in ta faza sestave je bila končana.

Ko sem vse to končal, sem vse samo še sestavil skupaj in zadeva je izgledala dokaj čudno (LoL - alien-w) (ena stranica in oba CD-ROMa nepobarvana, brez sprednjega ventilatorja...). Skoraj bi pozabil omeniti - zamenjal sem tudi diodo, ki prikazuje (ne)delovanje sistema - v izvirniku je bila zelena. Sedaj sveti modro. Juhej naprej!


Kasnejša obdelava

Ker nisem imel časa za nadaljnjo obnovo zaradi šole (tale šola prav zares omejuje ljudi pri ustvarjanju, kajne? - alien-w), sem nekaj časa imel računalnik le na pol zmodificiran. Potem pa so prišle prve počitnice in z delom sem lahko nadaljeval - šel v klet barvat, žagat, preklinjat ;). Tokrat sem izrezal prečudovito (lepota je v očeh opazovalca :) --Sergio) luknjo v stranico abakusa - prav lepo se vidi številko 51. Izrezal sem jo kar z navadno žagico za les, sicer je trajalo malce dlje, a je bilo vsaj lepo in kvalitetno izrezano. Poskusil sem tudi z vbodno žago, samo tega ne priporočam, saj mora biti med potekanjem vsaj še nekdo prisoten, da ti pomaga (to pa obvezno! –alien-w). Po končanem žaganju sem vzel pilo za kovino in zgladil vse robove v luknji na čim bolj ravne črte - rezultat je bil prečudovit! Izvrtal sem še luknje za vijake, ki držijo pleksi steklo ter se spravil barvat še to stranico.

Ko se je barva posušila (kar je trajalo cel dan), sem pritrdil še pleksi steklo. Pri tej fazi obdelave sem se spomnil, da bosta dodatna ventilatorja delala veliko hrupa, zato sem razmišljal, kako bi ga čimbolj zmanjšal. Nekje na internetu sem prebral, da si je nekdo prilepil na stranico podlogo za miško in da mu uspešno duši zvok. Seveda sem to tudi sam poskusil, a jaz osebno ne opazim razlike. (Prilepiti moraš več podlog, če se da po celotnem ohišju računala in po vseh stranicah. Pa to morajo biti tiste debele podloge iz neke vrste gume. - alien-w)

Diode za osvetlitev luknje sem kupil v HTE elektroniki. Za zadostno iluminacijo potrebujemo štiri. Seveda sem jaz, pametnajkovič, poizkusil povezati dve diodi (vzporedno vezani) direktno na napestost dvanajstih voltov. Zadeva je svetila ko bog, a kaj, ko samo 2 minuti, potem sta diodi samo še ugasnili - za vedno. Hja, na napakah se učimo. Na rdečo žico sem prispajkal še kiloohmski upor. Tako je napetost bila ustrezno znižana. Ker je svetilnost treh svetlečih se diodic dokaj slaba, se osvetljenost opazi res samo v čisti temi. Ampak to je bil tudi moj namen, saj nisem hotel imeti preveč vpadljive svetlobe.

Potem sem se lotil še ventilatorja spredaj. Stal je okoli 1500 SIT. Imel sem težave z vgradnjo v sprednji del računalnika, saj sem hotel čimvečji učinek. Prišel sem do ideje, da bi ga namestil med kovinsko ogrodje ohišja in plastično sprednjo stranico. V oboje sem izvrtal luknji brez kakršnegakoli posebnega orodja - uporabil sem vrtalni stroj, pilo za železo ter brusni papir za plastiko. Žal nimam slik, kako sem to stvar izvedel, tako da si morate pomagati z mojimi besedami. Ventilator sem privijačil na kovinsko ogrodje ohišja, mrežico za ventilator pa na plastično sprednjo stran. Še rezultat:

Za konec pa še slike celotne predelave Stroja™:


Zaključek

Če vas karkoli zanima, bodisi kako sem kaj izvedel, bodisi pa potrebujete malo pomoči pri podobni modifikaciji, sem dosegljiv na aspmaster@obmocje51.krneki.org. Za vse ostale pa: "Ideja šteje!"

Aja, še tole: za kakršnekoli poškodbe ne odgovarjam - dela se lotite na lastno odgovornost! Pa dobro ga predelajte ;).

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

Epoksi ohišje

Epoksi ohišje

Pred približno enim letom sem se malo pozabaval z vodnim hlajenjem in lesom ter ustvaril eno resnično bedno ohišje. Dejansko je bila to moja prva konkretna modifikacija škatle (če ne štejem menjavanja navadnih ventilatorjev z LED izvedbami). Preko poznanstev sem dal izdelati ...

Preberi cel članek »

Vhodne enote na udaru

Vhodne enote na udaru

Vsakič, ko prižgemo računalnik, kar se nam najbrž dogaja vsak dihajoči dan, uporabljamo popolnoma navadno miš in čisto običajno tipkovnico (verjetno bež barve), ker jo pač moramo. Poleg lepo predelanega ohišja računalnika ta dva kosa izgledata ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja

Modifikacija ohišja

Kot vsak (ne)normalen Slo-Techer sem se naveličal svoje originalnega (nemodificairanega) ohišja. Tako sem se tudi sam lotil majhne spremembe, kar bi lahko označil tudi za lepotno operacijo. Sicer ni to kakšna velikih pogrutavščin, a vseeno mislim, da je še vseeno nekaj ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »