» »

Modificiranje ohišja, alien-w style

Za popolno probrazbo mojega Midi-tower ohišja sem se odločil, ko sem iskal rešitev, da moj procesor ne bi švical na temperaturah nad 40°C, in sem v trgovini Conrad electronic videl kovinski 120mm velik ventilator. Zadeva je izgledala impresivno! Srebrn ventilator s črnimi lopaticami je deloval tako ogromno, da bi lahko z njimi premikal gore. Kupil sem kar dva, ker so izgledali res ubijalsko, pa tudi poceni so bili (nekaj čez jurja ze enega)...

In tako se je začelo. Odločil sem se, da izvrtam v stranico ohišja dve veliki luknji, za njiju dam mrežico proti mrčesu in na luknji privijačim ali prilepim ventilatorja. Ker pa sem ohišje zelo obdrgnil med obdelovanjem, sem ga tudi pobarval s srebrno barvo in poklical znanca, ki se ukvarja z risanjem, da mi stranice poriše.


Orodje:

Potreboval sem:

 • vbodna žaga,
 • vrtalni stroj in nekaj svedrov ter nastavkov za brušenje,
 • ročni mini vrtalnik "Dremel",
 • svinčnik,
 • pravokotni meter,
 • silikon in/ali gumijaste podložki,
 • M4 vijaki in matice,
 • pile za kovino,
 • razredčilo,
 • akrilna barva v spreju,
 • očala (luni: zaščitna? :)),
 • mrežico proti mrčesu,
 • alkoholni permanentni flomaster,
 • spajkalnik,
 • nekaj MOLEX konektorjev,

Rezanje lukenj:

Najprej sem ohišje razmontiral in stranici vzel dol. Postavil sem eno stranico na trdno podlago (delovna mizica), ki pa je imela luknjo v sredi, da sem jo lahko kasneje z vrtalnim strojem in vbodno žago zmaličil do nerazpoznavnosti. Najprej sem natančno zarisal velikost obeh ventilatorjev s pomočjo pravokotnega metra. Nato sem z vrtalnim strojem izvrtal luknje v vseh kotih zarisanega dela, nekaj milimetrov stran od zarisane črte. Da mi sveder ni "plesal", sem prej s konico šila naredil majhne vdrtinice, kamor se je sveder usedel. Ko sem izvrtal vse luknje, sem začel z vbodno žago rezati pločevino od luknje do luknje spet nekaj mm od roba. Če imate kaj radi svoje oči, vam priporočam zaščitna očala, ker deli pločevine letijo daleč naokoli. Rabili boste tudi nekoga, ki vam bo pomagal stranico držati, ker se drugače vrti na svedru kot propeler in se lahko resno poškodujete, pa še luknje ne bodo tako lepe :). Če ohišja ne mislite po posegu na novo barvati, vam priporočam, da stranico dobro zaščitite. Primerna bosta ličarski lepilni trak (papirnati je najbolj primeren) ter kos tankega kartona ali lepenke. Moja pločevina se je kar precej spraskala ko sem z vbodno žago drgnil po njej.


Barvanje:

Barvanje me je skoraj spravilo ob živce. Najprej sem kupil barvo, ki je imela krom efekt (kao, da se sveti tako, da se vidiš v njej), toda ta barva je bila zeloooo čudna. Lepo sem pobarval celo ohišje, počakal 2 dni, da bi se barva posušila, toda še tretji dan po barvanju so se poznali vsi prsti na njej. Barva, ki naj bi se posušila v pol ure se ni posušila v 3 dneh (na spreju je pisalo, da je za vse površine). Čudno in nesprejemljivo.

Vzel sem razredčilo in zdrgnil do čistega vse površine, ki sem jih prej pobarval (pazite s plastiko na sprednji strani compa, ker jo lahko nekatera razredčila topijo). Nato sem šel kupit novo barvo. Tokrat sem vzel akrilno barvo, ker naj bi se te barve še bolje prijele in bile še prej suhe. Tokrat je šlo vse kot po maslu. Pol ure po sprejanju je bila barva suha. Toda pustil sem jo kar cel dan, da bi bil siguren, da je popolnoma suha.

Nekaj splošnih napotkov za barvanje:

 • barvajte pri temperaturi nad 15°C,
 • v oddaljenosti 25-30cm,
 • dobro zaščitite okolico,
 • počakajte, da se barva POPOLNOMA posuši,
 • odstranite vse izvire ognja v okolici (bum!),
 • prostor mora biti dobro prezračen (akril ni dober za nas spljoh)

Brušenje GOrba:

Medtem ko sem čakal, da se kišta posuši, sem se šel igrat z brušenjem GOrba. Sicer sem imel nekaj že zbrušenega, toda tu bom opisal kar cel postopek za tiste, ki se tega še niste nikoli lotevali.

Pripomočki:

 • vodobrusni papir,
 • Dremel vrtalnik in pasta za poliranje kovin (ni nujno),
 • ravna podlaga (kos stekla),
 • voda,
 • GOrb :)

Kupimo vodorbusni papir, ki ima oznako nekaj čez 300 (manj ne), naslednjega tam okoli 500 ali 600 ter še najfinejšega kar najdete (pri meni je bilo to 1200). Vsakega kupimo 2 ali 3 liste, ker ga je dobro večkrat zamenjati (bolj ravna površina).
Papir malo zmočimo na spodnji strani in ga tako "prilepimo" na podlago, ali pa uporabimo lepilni trak. Nato nanesemo nanj malo vode in Gorba najprej zbrusimo s tistim papirjem "nekaj nad 300". Brusimo najbolje tako, da ga položimo na brusni papir in ga s krožnimi potezami pesti drgnemo. Ni dobro, če delate osmice ali če ga le premikate gor in dol, ter levo in desno, ker Gorb skače in s tem robove preveč obrusite, kar ni dobro. Na tem papirju brusite toliko časa, da ni nič več zlatega na spodnji strani. Nato pride na vrsto papir "okoli 500 ali 600". Z njim enako brusimo toda ne preveč, ravno toliko, da ga malo zgladite. Z najbolj finim papirjem pa ga obdelate kolikor ga pač lahko. S tem do kamor smo prišli do zdaj, lahko pridobite cca 3-4°C znižanja temperature proca.
Če posedujete še "Dremla", lahko pridobite dodatno 1 ali celo 2°C. Pasto dobite v bolje založenih tehničnih trgovinah (ala Bauhaus), ali pa mi na moj e-mail pošljite vaše podatke, pa vam bom zadevo poslal. Jaz imam samo en komplet za poliranje (ščetka in pasta), tako da to dobi samo eden, nato pa on to naprej pošlje naslednjemu. Tudi jaz sem to dobil od NiggerBoba (hvala ti). To naj bo Slo-Tech lastnina, ki si jo Slo-Techerji podajajo (luni: hehe zelo ganljivo, ampak kolko jih bo to lahko melo, preden se obrabi? :))
Postopek z "Dremlom" pa je takle: namestite ščetko in najno dajte malo paste. Pri srednjih visokih vrtljajih (cca 4 od petih stopenj) brusite gorba enakomerno. Oblečite kakšno slabo majico, ker šprica okoli. To je to. Ko pridete do visokega sijaja, je Gorb končan.
Sedaj bi morala biti temperatura nižja za tamo okoli 4-6°C (luni: da je pridobitev res tolikšna, je potrdil tudi Sergio...).


Risanje po ohišju:

Ker se mi je zdela samo srebrna barva zelo dolgočasna, sem se odločil, da jo na nek način porišem. Sam ne znam risati, zato sem poklical znanca Borisa "sketch" M., ki je res maher za take stvari. Tu je nekaj njegovih skic, med katerimi sem se odločal.

Na koncu sem se odločil za žensko, ki se "igra" z ognjem. zdelo se mi je, da bo efekt najboljši (kot da gleda izza škatle). Sketch je vzel najmehkejši svinčnik, kar se ga je dalo ob 8.00 zvečer dobiti (6B), ter eno specialno radirko (tudi zelooo mehka) in najprej skiciral to baburo na stranico, nato pa z alkoholnim permanentnim flomastrom šel čez vse črte. Zadeva je izgledala zelo v redu.

Medtem, ko je on to risal, sem izrezal šablono za napis "Caution! Hot Airflow" iz šeleshamer papirja.

Nato sva šablono dobro pritrdila na drugo stranico in s črnim akrilnim sprejem posprejala čez šablono in kovino.

Naslednji dan, ko je bil flomaster popolnoma suh, sva lepo celo stranico poradirala z radirko, da sva odstranila svinčnik, nato pa še s prilom in toplo vodo odstranila radirko. Tudi šablono sem odstranil šele naslednji dan, čeprav je bila barva po pol ure že suha (ziher je ziher). Dodala sva še napis "Slo-tech" ter "alien-w" na sprednjo stran ohišja in ohišje poslkala z digitalnim fotičem za 300.000SIT :) (luni: da bi jaz to mel... bi bil Slo-Tech dosti lepši :)).


Pritrditev in vezava ventilatorjev:

Ventilatorje sem pritrdil tako, da sem dal med kovino in venta gumijaste podložke, zaradi vibracij in hrupa. Na Matejeve šalterje (povezava na le te) pa sem jih vezal z molex konektorji. Ker so po defultu 24V, meni pa delujejo na 12V, so razmeroma tihi, zraka pa premaknejo čisto dovolj. Kar se tiče mrežic, pa sem jih po hitrem postopku odstranil, ker so ustvarjale tak hrup, da bi me lahko pobral.


Zaključek:

Kaj sem dosegel s to modifikacijo? Veliko! Tu je tabela, ki prikazuje temperature po in pred posegom:

Komponenta Pred Po
CPU max 50°C, min 33°C max 35°C, min 25°C
GeForce max 46°C, min 43°C max 36°C, min 32°C
Mamaplata max 39°C, min 29°C max 29°C, min 26°C

Kot vidite, je razlika očitna. Za več kot 10°C pri vseh, pri procu pa celih !!15!!°C. To je ogromno! Toliko sem imel prej med Idle časom (Rain2.0), sedaj imam pri idle manj kot 25°C vroč/hladen procesor. Temperatura v sobi je vedno bila okoli 21°C.
Jaz mislim, da je bilo delo uspešno in da ni škoda denarja zanj.

Še cene:

 • barva 2x800SIT= 1600SIT,
 • ventilatorji 2x1100SIT= 2200SIT,
 • vijaki, matice, podložki= 300SIT

Skozi sem prišel za nekaj čez 4000SIT, kar sploh ni veliko. Gre pa kar precej časa, zato si ga vzemite dovolj (raje z rezervo).

Slike končanega ohišja:

Moj sistem:

 • ABIT ZM6,
 • Celeron 466@584 + GoldenOrb,
 • 256MB RAMa,
 • Hercules GeForce2 MX + BlueOrb,
 • skupaj 26,4GB diskovja,
 • Monster Sound II,
 • TV Tuner,
 • ISDN kartica

Vse modifikacije opravljate na lastno odgovornost. Ne odgovarjam za poškodbe na hardweru ali na ohišju!

Epoksi ohišje

Epoksi ohišje

Pred približno enim letom sem se malo pozabaval z vodnim hlajenjem in lesom ter ustvaril eno resnično bedno ohišje. Dejansko je bila to moja prva konkretna modifikacija škatle (če ne štejem menjavanja navadnih ventilatorjev z LED izvedbami). Preko poznanstev sem dal izdelati ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja

Modifikacija ohišja

Kot vsak (ne)normalen Slo-Techer sem se naveličal svoje originalnega (nemodificairanega) ohišja. Tako sem se tudi sam lotil majhne spremembe, kar bi lahko označil tudi za lepotno operacijo. Sicer ni to kakšna velikih pogrutavščin, a vseeno mislim, da je še vseeno nekaj ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Barvanje ohišja ali

Barvanje ohišja ali "Kištica pofarbaj se"

Prej ali slej vsakega imetnika računala prešine, da ostudna industrijska bež barva ni ravno najboljša možna rešitev za izgled preljubega abaka. Ni ga hujšega kot overclockano računalo, ki je malodane na ravni kakega Craya, izgleda pa popolnoma enako ...

Preberi cel članek »

DrSergioDJeva mojstrovina

DrSergioDJeva mojstrovina

Vse skupaj se nekako začelo, ko sm v eni izmed Jokerjevih številk (zdi se mi, da je bilo ali septembra ali pa oktobra) videl opis Durona 600 in njegovih super zmožnosti navijanja. Takrat sem se odločil, da je čas, da zamenjam mojega c433, ki mi je do takrat kar lepo služil, ...

Preberi cel članek »