» »

DrSergioDJeva mojstrovina

Vse skupaj se nekako začelo, ko sm v eni izmed Jokerjevih številk (zdi se mi, da je bilo ali septembra ali pa oktobra) videl opis Durona 600 in njegovih super zmožnosti navijanja. Takrat sem se odločil, da je čas, da zamenjam mojega c433, ki mi je do takrat kar lepo služil, vendar sem ga kot laik na področju navijanja raje pustil pri miru. Ob nakupu novega računalnika sem obdržal staro MIDI TOWER ohišje, ki mi do takrat ni delalo problemov. Toda ob prvem navijanju se je pokazala slaba stran majhnega in povrhu še nepreventiliranega ohišja. Ohišje sem v roku 1-2 mesecev zamenjal za BIG TOWER ohišje. Takrat pa se je začelo modificiranje.
Ohišje sem kupil preko slo-techovih malih oglasov. Tudi človek, ki si ga je lastil pred mano, je bil malce kreativen in tako sem dobil ohišje že prebarvano v srebrno barvo (le-ta mu je zelo pristajala), imel je tudi že ročke in koleščke za lažje prenašanje, ter izvrtane luknje za ventilatorje. Ker je bilo tako že nekako poskrbljeno za zelo dober pretok zraka skozi ohišje (prvotno je bilo v ohišju 6 ventilatorjev), sem se odločil le za spremembo izgleda.

Kot prvo, sem se odločil malce pogledati po internetu ter najti par zanimivih modifikacij, ki bi mi dale ideje. Ena izmed najboljših strani je seveda "http://www.virtualhideout.net/cool_case..., kjer se nahaja že več kot 1000 primerkov modifikacij in kjer vsak najde idejo, ki bi jo rad uporabil. Glavna moja ideja je bila, da bi ohišje izgledalo v stilu 'Matrix' filma, za kar sem kasneje ugotovil, da je bilo lažje reči, kot pa narediti. Prvo sem se odpravil v Merkur po spreje. Na predlog prodajalca sem vzel akrilno barvo, ki se naj bi 'super' prijela na vse materiale. Vzel sem en črni sprej in enega zelenega (že skoraj flurescentnega). V Merkurju sem dobil tudi ključavnico ter vse ostale drobnarije kot so vijaki, matice,... Ker sem pred začetkom dela kupil ves material, sem se odločil, da grem še v Bauhaus po PLEXI steklo. Za 60cm*60cm veliko ploščo (hej, raj vzamem malo več, kot pa da narobe zrežem, pol moram pa po novo ;)) sem dal okoli 2500 sit, kar se mi niti ni zdelo pretirano, glede na to, da je bil to najdebelešji plexi, kar so jih imeli (5mm). V Bauhausu sem kupil še leseno stranico (kater les ne vem, eden od lažjih, prav tako debel 5 mm), ki naj bi mi ga izrezali po merah 60cm*39cm, vendar se ne zanašajte na njihove sposobnosti, saj sem doma ugotovil, da so mi prodali kos v velikosti 73cm*45cm (ah, pač, sej je itak samo 250sit stal, žago pa ja mate doma, ne?). Nato sem počakal na prvi vikend.

Na mojo srečo ima moj atek malce bolj mirno roko kot jaz, tako da sem lepo njemu prepustil vse rezanje in brušenje, saj sem se že pri prvem mojem poskusu zmotil in odrezal dokaj neravno stranico ;). Prvo sem odstranil vso sivo barvo z obeh stranic (čeprav druge niti nisem rabil in jo še vedno imam doma, če morda komu ne bi bil všeč nov izgled, ko bom prodajal ohišje) ter zgornjega dela ohišja. Nato sem z alkoholnim flumstrom lepo zarisal črte na plexi steklo. Nato je atek (a se ne sliš kul, ne? ;)) vzel v roke že precej staro sposojeno vbodno žago ter potegnil po črtah.

Nato sem robove odrezanega dela plexija lepo pobrusil z brusilnim papirjem do gladkega. Ko sem končal, sem položil pleksi na leseno desko ter začrtal črte okoli njega, da bi imel čim bolj natančno luknjo. Medtem ko je atek rezal drugo luknjo, sem se odločil, da narišem in izrežem znakce, ki so nekako simbol 'Matrix-a' ( sej veste no, enkrat je bila slika v Jokerju, drugače pa izgleda v tem stilu -> črno ozadje, polno stolpcev hecnih črk in znakcov, ki so eni bližje, drugi malce dlje). Izdelovanje mi je vzelo kar precej časa (nekje 2 uri, če smo natančni, ker se mi sploh ni dal delat ;)). Vzel sem navadno folijo, katere namen je prelepovanje zvezkov in knjig, da se le-ti nebi poškodovali. Na drugo stran sem zopet z alkoholnim flumastrom napisal in narisal znakce v velikosti nekje 3cm*4cm. Na koncu je prišlo iz tega 5 stolpcev po približno 12 črk. Črke sem izrezal s pomočjo olfa noža

Medtem ko sem znakce narisal in izrezal, je atek že končal delo z leseno stranico in jo je zbrusil do gladkega. 

Nato sem odnesel obe stranici in zgornji del ohišja v klet, kjer sem ju dobro presprejal s črnim sprejem. Če imate, tako kot mi, klet takoj pod stanovanjem, vam tega ne priporočam, saj sva s tem prav zasmradila celo stanovanje (hehe, pa še obiske smo dobili potem kasneje, bogi oni ;)). Drugi dan se je barva že lepo posušila (posušila se je pravzaprav že v cca. 40-60 minutah, vendar sem jo raje pustil še malo pri miru). Drugo stranico, tam kjer naj nebi bilo pleksija, sem prelepil s prej omenjeno folijo, ki je imela izrezane znakce ter jo takoj pobarval še z zeleno, saj sem hotel, da se čimprej posuši. Potem pa sem se šel igrat z drugo stranico.

Ko sem že mislil, da mi bo vendarle vse skupaj lepo uspelo, sem videl, da tudi merit ravno ne znam ;). Zmotil sem se za približno centimeter in lesena stranica se ni hotela zapreti (zaprla se je že, vendat je bila odmaknjena za 1cm od ostalega dela ohišja). Po nekajminutnem razmišljanju sem se odločil, da poizkusim z majhnimi koščki lesa.

Le-ti so se odlično obnesli, saj se je sedaj stranica zelo lepo zapirala (na koncu sem opazil da je sedaj lesena stranica ravno za kak centimeter preozka, saj se vidi notranjost, vendat me to ne moti). Nato je sledil nov problem. Ključavnica, katero sem imel v mislih in zato tudi že kupljeno in pripravljeno, mi je delala največje probleme. Fora je bila v tem, da je ključavnica na notranji strani velika nekako 3cm*15cm, kar niti ni veliko, toda meni je prišla ravno tam, kjer potekajo palice za stabilnost ohišja. 

Na prvi sliki se lepo vidi (tam kjer je DRSergioDJ risar dorisal), kako so prvotno izgledali nosilci ohišja.

Na drugi sliki, se vidi, kako je bilo po tem, ko sem zadevo odrezal z brusilko. Človek si nikoli ne bi mislil, da lahko s takim malim rezom kar lepo skriviš ohišje. V sekundi, ko sem vse skupaj odrezal, se je spodnji del (od luknje navzdol) kar lepo zvil navzven. Stvari niti nisem kaj posebaj popravljal. Vzel sem majhen košček kovine, ki ga je atek prišvasal na skrivljeno stranico ter drugi, neskrivljen del ohišja, tako da je nato vse stalo tako kot bi moralo.

Edina preostala stvar je bila nato še montaža ključavnice in pleksi stekla. Ključavnico sem lepo privil na leseno stranico, tako da niti ni delala posebnih problemov (le spodaj se ni hotela zahakljati, zato sem jomalce zvil, morda za 1-2mm spodnji del ohišja, da je lahko zagrabila). Ker je atek že dan pred tem prav lepo izrezal luknjo v leseno stranico, sej je pleksi dokaj lepo vlegel vanjo in niti ni hotel ven iz nje, tako da ga je dobro držala. Za vsak slučaj sem na štirih mestih (trije koti in še na enem mestu) izvrtal luknje ter z maticami in vijaki stisnil pleksi, da le ne bi padel ven. Na koncu sem pobarval še tipkovnico, vse mrežice za ventilatorje na zeleno, ter ventilatorje same na rumeno, da bi lepše izgledali. S tem se je moje delo končalo. Plextorja nisem hotel barvati, saj nikoli ne veš, če ga bo slučajno kdo hotel kupiti, pa mu ne bo všeč, da je črno-zelen ;).

Končni izgled:

Če koga karkoli še zanima, mi lahko piše na email, drugače pa uživajte v lastnem modificiranju.

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Razvoj, oblikovanje in izdelava lesenega ohišja

Pri konstruiranju in oblikovanju ohišja za računalnike moramo upoštevati veliko dejavnikov in zahtev. Pri načrtovanju estetske kakovosti moramo upoštevati pravila barv, oblik, materialov in kompozicije, potrebno pa je upoštevati ergonomsko ustreznost. Predvideti moramo ustrezno ...

Preberi cel članek »

Epoksi ohišje

Epoksi ohišje

Pred približno enim letom sem se malo pozabaval z vodnim hlajenjem in lesom ter ustvaril eno resnično bedno ohišje. Dejansko je bila to moja prva konkretna modifikacija škatle (če ne štejem menjavanja navadnih ventilatorjev z LED izvedbami). Preko poznanstev sem dal izdelati ...

Preberi cel članek »

Modifikacija by ASPmaster

Modifikacija by ASPmaster

Osnovna ideja je bila, da bi imel računalnik v stilu mojega logotipa - "območje51". Najprej sem načrtoval samo napis na stranici računala, ampak sem se kasneje premislil. V sanjah sem si vse skupaj zamislil v črni barvi z modrimi odtenki ter modro neonko v notranjosti ter luknjo ...

Preberi cel članek »

Modifikacija ohišja by Cwetto

Modifikacija ohišja by Cwetto

Ker člankov o vodnem hlajenju ter delanju le-tega, modificiranju in spreminjanju česarkoli, povezanega z našimi malimi ne-več-dolgo-sivimi zverinami ni nikoli dovolj, nam je Cwetto spisal članek o obširni prilagoditvi svojega ohišja ter pripravljanju le-tega na ta ...

Preberi cel članek »

Modificiranje ohišja, alien-w style

Modificiranje ohišja, alien-w style

Za popolno probrazbo mojega Midi-tower ohišja sem se odločil, ko sem iskal rešitev, da moj procesor ne bi švical na temperaturah nad 40°C, in sem v trgovini Conrad electronic videl kovinski 120mm velik ventilator. Zadeva je izgledala impresivno! Srebrn ventilator s črnimi lopaticami ...

Preberi cel članek »