» »

Sodobna elektronika 2001

To je drugič, da smo se pri Slo-Techu spravili opisovati dogajanje na kakršnemkoli sejmu. Prvi je bil Teleinfos 2001, sejem, ki si tega imena sploh ne zasluži. Tokrat je na vrsti Sejem Sodobne Elektronike 2001, enotedenski dogodek, ki se je zvrstil v prostorih Gospodarskega Razstavišča, tako kot že leta poprej. Na tem smenju smo imeli priložnost videti vse, kar ima karkoli skupnega z elektroniko - ventilatorje, kable, klešče, omare za izmenjavo zgoščenk ter tiste za vgradnjo elektronskih komponent, stikalne naprave, pač vse pripomočke, ki si jih vsak elektronik lahko zaželi. Ponudba pestra, torej. Pa sejem? Je bila organizacijska teleinfovska (heh, kot vidite, smo za ocenjevanje sejmov uvedli nov izraz, teleinfovski, ki v bistvu pomeni nekaj v stilu TeleInfosa - če še ne veš, si oglej naslednjo povezavo) ali je bilo vse bolje izpeljano? Preberite Primožev stvarek!

--Sergio

Sejem

Ko skozi glavni vhod vstopimo na sejemsko območje, zagledamo prostor, na katerem so bile potomke prejšnje Iskre. Ogledali smo si lahko čudež slovenske elektrotehnologije. Vsekakor marsikaj zanimivega, vendar ne za nas, navadne smrtnike. Iskrina predstavitev si je iz leta v leto podobna (antene, stikala, ...), menjajo se le imena podjetij (Iskra nekaj), ki predstavljajo bolj ali manj enake izdelke (če temu ni tako... potrebujejo novega vodjo marketinga).

V naslednji hali smo si lahko ogledali stojnice podjetij, ki se ukvarjajo s povezovanjem različnih točk med seboj. Tako so predstavljali ponudbo optičnih kablov, mikrovalovnih zvez in podobne finančno nedosegljive tehnologije. Ogledali smo si lahko spojke za optične kable kapacitete 256+ vlaken (dvomim, da kdo od vas to potrebuje), optične kable različnih specifikacij (prav tako dvomim, da kdo od vas to potrebuje) in seveda vso potrebno opremo za rokovanje z optiko (klešče, ipd). Videli pa smo lahko tudi predstavitve nekaterih TV-kabelskih sistemov (oz. podjetij, ki jih vzdržujejo). Vsekakor si želim, da bi bili kabelski sistemi teh podjetij res na nivoju, kot so jih predstavljali na sejmu (za vsaj enega - ne, ne govorim o Telemachu - lahko iz lastnih izkušenj povem, da ni tako).

Kot na vsaki Sodobni Elektroniki, se je tudi na tej na največji razstavni prostor naselil trojček Telekom, Mobitel, Siol in se promoviral. Na Mobitelovem delu tega razstavnega prostora smo lahko tekmovali z avtomobilčki na "Mobitel" vodenje (se kdo spomni tega trika iz TeleInfosa?). Seveda je Mobitel ugotovil, da se za tako veliko prireditev, kot je Sodobna Elektronika, ne spodobi imeti samo enega pokvarjenega avtomobilčka, zato so si za to priložnost omislili štiri (ki so začuda delovali). Kot je pisalo na njihovi stojnici, so s temi avtomobilčki prirejali tudi dirke, vendar sem predstavo na žalost zamudil. Telekom je, kot vedno, ponujal ISDN pakete in nasploh so njihovi zaposleni kazali izredno zanimanje za pogovarjanje z mimoidočimi. Na SiOlu pa so v superlativih opisovali ADSL (kar je imelo za posledico rahlo gnečo pred stojnico, kjer je njihov predstavnik zavzeto predstavljal ta čudež tehnike). Seveda je bilo povsod polno SiOl paketov, ki pa so bili pod steklom (drugače jih trenutno delijo na poštah zastonj). V kotu hale, v kateri je kraljevala skupina Telekom, se je nahajal Si.Mobil, ki ni prikazal ničesar novega in ni imel (vsaj takrat, ko sem bil tam jaz) nikogar, ki bi vedel o čem govori (Telekomovci so imeli cel oddelek "svetovalci" - zaradi pomanjkanja smisla za humor jih nisem povprašal ničesar).

Sodobna Elektronika - sejem mobitelov

Sodobna Elektronika - sejem mobitelov

Sodobna Elektronika - sejem mobitelov

Sodobna Elektronika - sejem mobitelov

Na večini sejma je bilo videti stojnice različnih proizvajalcev (oz. zastopnikov) različnih mobilnih aparatov. Tako so bili na sejmu Ericsson, Nokia, katere slovenski zastopnik Teleray se je nahajal na svojem standarnem mestu v prehodu med dvema dvoranama in razen "estetskih užitkov" pri opazovanju nekaterih Nokiinih aparatov in njihov cen ni pokazal prav ničesar, ter Alcatel. Zato pa smo lahko v Siemensovi dvorani zamenjali pokrovček mobitela za enega od pobarvanih - zastonj. Podjetje si je namreč najelo slikarja, ki je bil glavna atrakcija njihove predstavitve (seveda, razen slikarja, navadnim množicam niso imeli pokazati ničesar). Aja, saj res, Siemens si je zakupil prostor celega Jurčka.

Slinite se lahko.

Vsekakor noben "pošten" pek ni mogel mirno mimo tega čuda. Ogledali smo si lahko robotsko roko, z zelo zanimivo lastnostjo prekladanja CD-jev iz prvega kupa v pekač in zatem na drug kup. Pečica je vsebovala tri Plextorje 12/10/32 in je kot taka primer pekača za manjše serije (ko se še ne izplača "štancanje"). Cene mi žal ni uspelo dobiti. Prospekti pa so bili le za posvečene (kot kaže, nisem izgledal dovolj resno).

Kdor na tej sliki najde mene... je car

Seveda si želite zbirke ventilatorjev podobnih tem pri sebi doma... Na žalost (srečo) jih ne boste kupili pri tem proizvajalcu, saj je najcenejši stal 3000 SIT (najdražji.. veliki okrogli pa okoli 12K). V isti hali se je predstavljal tudi Conrad. Kot kaže, si je podjetje na pritisk slovenskih kupcev uvozilo 20cm modro neonsko cev (upam, da ne samo tiste, ki so jo kazali), ki naj bi stala okoli 4000 SIT. Vsekakor ima podjetje marsikaj, vendar je iz dneva v dan dražje.

Le kaj se dela z njimi? :)

Le kaj se dela z njimi? :)

Dvomim, da za več kot dvoje klešče iz zgornjih slik veste, za kaj se uporabljajo ;).

Zaključek

Na tem sejmu se je predstavilo veliko kvalitetnih proizvajalcev in preprodajalcev elektronske opreme. Kdor se je prišel samo razgledovati je vsekakor videl veliko, vendar bo verjetno razočaran. Sejem pač ni namenjen širokim množicam (ne glede na to, da je bila na njem kar precejšnja gneča) temveč strokovni javnosti, ki ve kaj hoče in ji je zato ta sejem kot tak verjetno premalo. Verjetno sem bil krivičen, ker nisem omenil veliko dobrih stvari, ki so jih razstavljalci ponujali na tem sejmu, vendar vas le-te verjetno ne bi zanimale oziroma si jih ne morete privoščiti, vseeno pa menim da s tem, ko jih nisem omenil, niste zamudili ničesar. Zanimiva je tudi dokaj standardna vstopnina - le 300 SIT nad ceno vstopnice za dijake za TeleInfos. Kot da bi organizatorji želeli pritegniti čimvečje množice, ki pa na takih sejmih delajo le gnečo. Vsekakor se je vse, kar se je pametnega zgodilo na tem sejmu, zgodilo v zakulisju. Sejem za navadnega nevedneža vsekakor ni vreden 900SIT, vendar je bil vsekakor boljši od TeleInfosa. Pojdite raje na burek.

Teleinfos 2003

Teleinfos 2003

Čeprav je Teleinfos sejem dokaj majhnega obsega, je potrebno razmisliti, kaj več nam slovensko gospodarstvo sploh lahko ponudi. No, na letošnjem Teleinfosu je bilo dejansko prostora za še marsikaj (pomnimo, pojem telekomunikacij je potrebno obravnavati v širšem pomenu), ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2004

Sodobna elektronika 2004

Sedaj že kar nekaj let hodim po tovrstnih sejmih (samo na Sodobni elektroniki sem bil letos šestič zapovrstjo, članek pa pišem tretjič) in splošni trend upadanja obiska in števila razstavljalcev se še kako odraža v kvaliteti in smiselnosti obiska. Če ...

Preberi cel članek »

Fotoreportaža iz Sodobne elektronike 2002

Fotoreportaža iz Sodobne elektronike 2002

49. mednarodni sejem Sodobna elektronika je potekal od 30. septembra pa vse do 4. oktobra na Gospodarskem razstaviš&#269u v Ljubljani. Ker se elektornika in elektrotehnika vedno bolj razširjata v vsakdanje življenje je bila vsebina sejma videti nekako takole: elektronika, telekomunikacije, ...

Preberi cel članek »

Teleinfos 2002

Teleinfos 2002

Začel se je včeraj, končal se bo jutri, prehodil sem ga v dveh minutah (članek je bil napisan v četrtek, potem pa sem ga jaz prežvekoval do danes --Primoz). Tako bi nekako lahko skoraj do potankosti opisal dogajanje na sejmu, ki se je tri dni odvijal v Cankarjevem Domu ...

Preberi cel članek »

Teleinfos 2001

Teleinfos 2001

Tudi to leto se je zvrstil. Teleinfos. Menim, da bi moral logo te prireditve biti: "Če že mislite, da slabše ne bi moglo biti, si nas oglejte še enkrat!". Resno. Take polomije, za katero sva morala odšteti 600 tolarjev vsak, še nisem doživel (od lanskega Teleinfosa, ...

Preberi cel članek »