» »

Fotoreportaža iz Sodobne elektronike 2002

49. mednarodni sejem Sodobna elektronika je potekal od 30. septembra pa vse do 4. oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ker se elektornika in elektrotehnika vedno bolj razširjata v vsakdanje življenje je bila vsebina sejma videti nekako takole: elektronika, telekomunikacije, komponente, avdio-video elektronika, elektromaterial, pisarniška avtomatizacija in zabavna elektronika.

Letos je celoten sejem obsegal 7.000 kvadratnih metrov, razstavljalo je 386 razstavljalcev (od tega 205 podjetij) iz dvajsetih držav, sejem pa si je ogledalo skoraj 20.000 obiskovalcev.

Prisotna so bila vsa velika imena telekomunikacij (ki so na tem sejmu dominirale) kot so Mobitel, Si.Mobil, Siemens, Telekom in Smart Com, pa tudi podjetja iz drugih vej elektrotehnike. Res je, da je bilo na letošnjem sejmu spet največ poudarka na digitalnih komunikacijah in na mobilni telefoniji, toda tudi ostalim ne gre slabo, sodeč po udeležbi. Tako smo lahko videli precejšnji poudarek na področju domačega kina in zabavnim ter domačim štromarstvom (samohodni sesalec, robobrc -- projekt Fakultete za elektrotehniko, glasbeni stolpi, zvočniki, televizorji in ekrani, pa prenosni računalniki in PDAji ter podobno).

Prav tako sta se odvila dva posveta in nekaj predavanj, ki pa se jih žal nisem uspel udeležiti. Posveta sta bila: 10. redni posvet na temo "Sistem inteligentne zgradbe in integralna infrastruktura" ter okrogla miza na temo ponarejanja in posnemanja elektrotehniških izdelkov. Predavanja pa so pripravila podjetja sama in sicer: predavanje o prenapetostni zaščiti, forum "Podjetja predstavljajo aktualne novosti" ter simpozij o varnosti in ekologiji v prometnih sistemih.


Fotoreportaža:

Ker vsaka slika pove več kot 1000 besed (tale članek je po tej logiki zelooo dolg in obsežno napisan), se kar lotimo slik:

Nokia GSM in CB postaja v enem, presekana z žarečim mečem iz StarWars

Razstavni prostor podjetja Fonet, ki nam je posodil Jabra BT slušalko

ondenzatorji tudi v 5-mikronski tehnologiji

Novi iPAQ H3970, na katerem se vrti luštna animacija, na vrhu pa utripajo lučke kot na novo-letni jelki

Slušalka BlueTooth, ki BlueTootha ne uporablja, če ga ne premorete, deluje pa vseeno.

Mini-me "Ericsony" - pa že moj ni tako zelo velik - "Pazi, da ti ne pade skozi luknjo med dvema nitkama v žepu!"

Razstavni prostor podjetja Svema -- uvoznika za Ericsson in SonyEricsson

"Luft" povezave -- za medsebojno videnje ne potrebujemo več kablov - Wireless LAN in BlueTooth.

BlueTooth vmesnik za USB, ki je baje še v testni fazi -- pri večjih količinah podatkov enostavno poklekne.

Wireless LAN, ki dela in ne poklekne, če niste ravno kralj v nepravilni rabi stvari

orsche unleashed po Gospodarskem razstavišču? Elektronike je v tem avtu dovolj, tako da prav paše na ta sejem

Dva LCD ADI MicroScan monitorja -- levi je prav šminkerski in zelo podoben Herculesu

Kolekcija Canon Šiš-pljuvov™ in Šiš-rdeči-nevarni-žarek-ov

Panasonicov domači kino z metersko plazmo, 5.1 zvočniškim sistemom in vrhunskimi DVD komponentami

Obvezna oprema naših recenzentov v izvedbi Hitachija

LED umetnost -- nova smer umetnosti 21. stoletja

Termo bužirke: lokacija bivanja: v večini električnih naprav; velikost: odvisna od namena uporabe; življenjska doba: ca 500 let; posebne lastnosti: pri toploti se skrči za 3x

Flash diski -- flaširani (vstekleničeni) diski oziroma spominske kartice

"Prijazni gospod, dajte mi prosim dva metra uporov zastonj!?"

Cisco PCMCIA razširitvena kartica za dlančnike in prenosnike, ki omogoča podporo brezžičnemu omrežju

Katerega bi imeli raje? Sam bi se odločil za levega, ker je manjši, pa vi?

Kartica vložena v iPaqa s posebnim dodatkom za sprejetje PCMCIA kartic

SiOL-ov štant v značilni rumeni barvi in z računali za igranje igric v internem tekmovanju (Na TeleInfosu je igre tako igrala njihova lastna hostesa. --Ziggga)

Motorolina čudesa -- med njimi tudi Dlančkofon™

Za takle telefon bo tajnica potrebovala že kar srednjo šolo iz telefoniranja, saj zadeva je enormno velika in velikoopravilna

Na levi stoji zelo majhen prenosni računalnik v primerjavi z normalno velikim desnim računalom. Vanj sem se zaljubil na prvi pogled.

Pnevmatska robota s strašljivo natančnostjo dela in mojstrstvom programiranja prelagata kockice po pladnju

Iščete dobre slušalke za na LAN partyje? Sennheiser je prava izbira za vas. Brezžične, ožičene, črne, srebrne, velike, majhne -- vse kar si poželite.

Herculesev LCD monitor, ki pa ga ni predstavljalo podjetje, ki bi se ukvarjalo s prodajo ali izdelovanjem monitorjev, temveč je na njem tekla predstavitev nekega podjetja s stroji

Tole je brezžična izvedenka, ki lahko predvaja tudi dva različna vira in lahko enostavno preklapljamo med njima, stojijo pa na oddajniku in polnilcu obenem.

Samsungovo LCD čudo -- testi tega monitorja so že tako pogosti, da o njem čivkajo že vsi ptiči

Se spomnite sesalca iz naših novic, ki vam sam posesa stanovanje? No, tokrat smo ga lahko videli v akciji. Zadeva izgleda prav luštno, predvsem zato, ker naredi nekaj namesto nas.

Matične plošče, a ne računalniške, temveč matične ploščice za mobitele. "Wake on LAN", 1x AGP, 6x PCI,...

Skener, ki poljubno stvar obdela ne le samo v dveh, temveč v treh dimenzijah -- uporabno a dragooo, tudi če ste profesionalni zbiratelj odlitkov stopinj

Drag in zelo profesionalen set "vlakcev" za vaše nedobudne malčke (Tupšop variante so cenejše. --Ziggga)

Baterije vseh velikosti, oblik in agregatnih stanj. Za vaš vibrator, miško, pacer ali mobitel.

Zakaj mi je ta slika tako zelo znana od lani? Saj ne rečem, da se ne bi morali upirati viharju, toda...

Robobrc na Si.Mobilovem štantu.

Ko zmanjka elektrike se lahko naše kavne mlinčke poganjamo tudi z energijo, ki jo dobimo od sonca. Problem se pojavi le, če je oblačno.

Televizijski prenos kar preko brezžičnega omrežja Wireless LAN, seveda je bil priklopljen na hudo linijo!

Skozivdiečise ekran™ na Telekomovi stojnici. Si predstavljate vsa okna pri vas doma kot televizorje?

Za vse domače serviserje in tiste, ki vam mobiteli pogosto padajo po tleh in so potrebni restavracije

Kdo sploh še telefonira "po žici"? In ne, to ne takrat, ko imaš mobitel priklopljen na polnilec in obenem govoriš.

En kup kablov. Od tankih za las do debelih pletenic, ki izgledajo bolj kot nosile žice za žičnice.

Optični kabli za najboljši prenos brez motenj. Na tem sejmu je bilo podobnih kablov na kilometre.

Naprava za preverjanje očesnega irisa oziroma šarenice. Naprava ni delovala najbolje - morda zato, ker je nismo znali uporabljati?

Bi rad kdo delal UTP kable za naslednji Slo-Techov LAN party? Jaz vem da ne!

Bill Gates Jr.? Nene, samo alien-w


Hostesni del / Test hostes

Hostese... sicer to NI avtomobilski sejem, toda tudi tu hostese niso bile tako slabe in prenekatera je celo vedela kaj prodajajo, tako da so na splošno zelo za pohvaljat. Pa si oglejmo, kaj so imele za pokazati (kar se elektrotehnike tiče, seveda! :))

alien-w predstavlja hosteso

Jaz bi izbral avto, za vas pa ne vem!

Kupite revijo!

Kaj pa pri vas prodajate? Elektro elemente? Aha, zanimivo...

Alcatel in mobiteli.

Mornarica, ki je predstavljala... ne vem kaj -- resno!

Črni čevlji se ujemajo s frizuro, tko da NI iz mode!

Mislm, fantje, dejte nehat no!


Zaključek

Sejem je bil zabaven in precej obsežen, a sem prevečkrat dobil občutek deja vu-ja -- že videnega -- saj so bile prenekatere stvari popolnoma enake in celo enako postavljene kot lani. Za moj okus je bilo premalo reklamnega gradiva (morda pa so razstavljalci postali ekološko osveščeni?), saj sem skozi celoten sejem nosil s seboj le dva prospekta -- za enega od njiju sem celo eksplicitno prosil, ker me je zadeva zelo zanimala -- pa še to sem nosil kar v rokah, saj nihče ni imel na štantu vrečk, kakršnih smo vajeni z drugih sejmov. Nikjer ni bilo balonov s helijem ali kakšnih zastonjskih predstavtitvenih CDjev, skratka ničesar. A vseeno, sejem je bil zanimiv, poučen in vsak, ki ga elektronika in štrom vsaj malce zanima, je lahko našel nekaj zase. Seveda smo bili najbolj zadovoljni navdušenci nad mobilnimi telekomunikacijami (ali morda žalostni, ker si pač ne moremo vsega privoščiti?), saj je bila vsaka tretja stojnica opremljena z mobilniki ali PDAji.

Tudi vstopnice se mi niso zdele tako zelo drage: 950 slovenskih tolarjev za dijake in študente je dokaj razumna cena, vsaj za moje pojme. Za navadne ljudi je cena vstopnice 1500 sit, kar tudi ni pretirano, a že preveč, če bi moral plačati jaz. No ja, potolaži me dejstvo, da si si lahko v vodnih barih natočil vodo in glej no glej, tokrat so bili celo povsod kozarčki.

Sejem je bil zanimiv, ker pa spremljam Slo-Tech, mi ni bilo nič posebno novega in še ne videnega. :)

Sodobna elektronika 2004

Sodobna elektronika 2004

Sedaj že kar nekaj let hodim po tovrstnih sejmih (samo na Sodobni elektroniki sem bil letos šestič zapovrstjo, članek pa pišem tretjič) in splošni trend upadanja obiska in števila razstavljalcev se še kako odraža v kvaliteti in smiselnosti obiska. Če ...

Preberi cel članek »

Urejanje napajalnih kablov

Urejanje napajalnih kablov

Vse, ki se ukvarjamo s predelavami in navijanjem računalnikov, nas zanima tudi notranji izgled računalnika. Mene so motili predvsem neurejeni napajalni kabli, ki jih je bilo polno po vsem ohišju. Za uporabnike, ki imajo zračno hlajenje v svojih mlinčkih pa so neurejeni ...

Preberi cel članek »

Teleinfos 2002

Teleinfos 2002

Začel se je včeraj, končal se bo jutri, prehodil sem ga v dveh minutah (članek je bil napisan v četrtek, potem pa sem ga jaz prežvekoval do danes --Primoz). Tako bi nekako lahko skoraj do potankosti opisal dogajanje na sejmu, ki se je tri dni odvijal v Cankarjevem Domu ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2001

Sodobna elektronika 2001

To je drugič, da smo se pri Slo-Techu spravili opisovati dogajanje na kakršnemkoli sejmu. Prvi je bil Teleinfos 2001, sejem, ki si tega imena sploh ne zasluži. Tokrat je na vrsti Sejem Sodobne Elektronike 2001, enotedenski dogodek, ki se je zvrstil v prostorih Gospodarskega Razstavišča, ...

Preberi cel članek »

Teleinfos 2001

Teleinfos 2001

Tudi to leto se je zvrstil. Teleinfos. Menim, da bi moral logo te prireditve biti: "Če že mislite, da slabše ne bi moglo biti, si nas oglejte še enkrat!". Resno. Take polomije, za katero sva morala odšteti 600 tolarjev vsak, še nisem doživel (od lanskega Teleinfosa, ...

Preberi cel članek »