»

NASA prenesla podatke z ISS s 50 Mb/s

NASA - NASA je prejšnji teden uspešno izvedla najhitrejši prenos podatkov z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo. V obliki videoposnetka v visoki ločljivosti so z laserskim načinom komunikacije prenesli 175 Mb podatkov s povprečno hitrostjo 50 Mb/s, kar je bistveno hitreje od dosedanjih povezav z ISS.

Spomnimo, da so aprila na ISS poslali modul OPALS (optical payload for lasercomm science), ki je namenjen prenosu podatkov. Sprejemal jih je Optical Communications Telescope Laboratory v Kaliforniji (OCTL), v katerega so z ISS namerili laserski žarek, ko je bila ISS nad obzorjem glede na OCTL.

Trenutne komunikacije uporabljajo laserski del EM-spektra, ki ima sicer lepo lastnost, da ne potrebuje natančnega usmerjanja, a po drugi strani jakost signala zato pada s kvadratom...

30 komentarjev

Flickr ukinja prijavo prek Googla in Facebooka

TheNextWeb - V Yahooju se nadaljuje ukinjanje prijave z Googlovimi in Facebookovimi računi v njihove storitve, ki se je začelo že marca. Od konca junija se na opisani način ne bo mogoče več prijaviti v Flickr, so sporočili iz Yahooja.

V praksi to pomeni, da kdor do Flickerja dostopa s prijavo prek Facebookovega ali Googlovega računa, tega julija ne bo več mogel. Ustvariti si bo moral svoj Yahoojev račun, prek katerega se bo potem prijavil, pri čemer podatkov seveda ne bo izgubil. Kdor kakšen Yahoojev račun že ima, a ga ne uporablja za dostop do Flickrja, ga bo lahko povezal z njim in nemoteno nadaljeval delo.

Gre za nadaljevanje marca najavljene politike, ki so jo najprej uveljavili v Yahoo Sports Tourney Pick’Em, slej ko prej pa jo želijo pri vseh svojih storitvah. Spomnimo, da se s tem...

3 komentarji