»

Google DeepMind predstavil algoritem AlphaFold 3

vir: Google
Google - V Googlovem laboratoriju za strojno učenje so predstavili težko pričakovano naslednjo generacijo proslavljenega algoritma za napovedovanje strukture beljakovin AlphaFold. Tretja generacija se loti naslednjega od temeljnih problemov: oblike beljakovin, ko so pripete na druge funkcionalne molekule.

Ko so v DeepMindu pred poltretjim letom predstavili algoritem AlphaFold 2, so z njim napovedali navdušujoče čase, ko strojno učeni algoritmi ne bodo zgolj sredstvo za halucinirane pogovore na spletu ali generiranje bizarnih sličic, temveč bodo dejansko močno pospešili znanstveni napredek. AlphaFold 2 je že v manj kot letu dni poskrbel za prelomen pospešek na področju računske in strukturne biologije, saj je napovedal zgradbo vseh poznanih proteinov. Kako so beljakovine videti v prostoru, se pravi kako se zvijajo, je ena temeljnih ugank v biologiji in farmaciji, saj je od tega odvisno njihovo obnašanje, oziroma biološke funkcije. Če vemo, kako in zakaj se nek protein oblikuje, lažje...

6 komentarjev

Komitenti FTX-a bodo v celoti poplačani

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Dobra novica za komitente proslule kriptomenjalnice FTX je napoved stečajnega upravitelja, da bodo vsi v celoti poplačani. Slaba novica tiči v detajlih: poplačani bodo v dolarski protivrednosti kriptokovancev, ki so jih imeli v lasti ob propadu po tedanji vrednosti. Gre za okrog osem milijard dolarjev, ki so izginili v hitri imploziji FTX-a. Komitenti bodo poplačani v višini 118 odstotkov sredstev v dolarski protivrednosti.

V zadnjih 17 mesecih so med stečajem našli več sredstev, med drugim nekaj kriptožetonov FTX-a, deleže v podjetjih in start-upih in podobno. Da bodo uspeli vrniti več kot osem milijard dolarjev, je za vsak stečaj v resnici močno nenavadno, dodajajo strokovnjaki. A še vedno bo to kisla tolažba za lastnike bitcoinov, ki so bili ob propadu FTX-a vredni manj kot 20.000 dolarjev, sedaj pa trikrat toliko. Komitenti so to rast žal zamudili, a bodo dobili vsaj glavnico.

Da se bodo izplačila začela, bo trajalo več mesecev, ker mora predlog najprej odobriti še sodnik, ki...

20 komentarjev

Nestabilnost v Jemnu preprečuje popravilo podmorskih kablov v Rdečem morju

Slo-Tech - Popravila treh podmorskih kablov v Rdečem morju, ki so bili februarja poškodovani zaradi ladje Rubymar, še vedno ni končano. Poškodbe so v jemenskih teritorialnih vodah, tamkajšnje oblasti pa so doslej izdale dovoljenja le za dostop do dveh kablov. Pri tretjem kablu spor med člani konzorcija blokira popravila. Zaradi kompleksne politične in varnostne situacije se popravila še niso začela.

Za kabla Seacom in EIG so dovolilnice za pristop in popravila jemenske oblasti že izdale. Težave pa povzroča kabel AAE-1, saj je član konzorcija, ki ima kabel v lasti, tudi TeleYemen. Slednji je državni operater, ki pa ima dve veji: tisto v kraju Aden nadzoruje jemenska vlada, tisto v kraju Sanaa pa hutiji. Jemenska vlada zavrača vsako sodelovanje z njimi, kar pomeni tudi s polovico operaterja. Vlada vztraja, da mora TeleYemen imenovati predstavnika iz prve veje, česar pa ostali člani konzorcija niso potrdili. Vlada zato ne izda dovolilnic.

Popravila bo sicer izvajalo podjetje E-Marine, ki je v...

1 komentar