»

Hitrejše določanje zaporedja DNK z grafičnimi procesorji

Sekvenca 250 baznih parov DNK. Celoten človeški genom jih vsebuje približno tri milijone, kar ustreza ravno količini podatkov na eni zgoščenki.

vir: Wired News
Wired News - Grafični procesorji, ki so jih dolga leta v popolnost izkoriščali le strogo namensko, torej za izračun in prikazovanje slike, so v zadnjih letih pridobili mnogotera mesta uporabe. Izkazalo se je namreč, da so pri operacijah s števili s plavajočo vejico neprimerno hitrejši in varčnejši od centralnih procesorjev, zato so zasedli nepogrešljiva mesta v superračunalnikih in tudi v manj velikopoteznih aplikacijah prek Nvidine CUDE oziroma AMD-jevega Streama. Tipičen primer je razbijanje kriptografskih gesel, ki na grafičnih procesorjih poteka za več kot velikostni razred hitreje.

Uporaba grafičnih procesorjev za splošno računanje ima tudi raznovrstno uporabo v znanosti....

18 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: digitalni sprejemnik za 433 MHz, Kronokraktor, Bridging the Gap, VIP s Francijem Zavrlom

#190: Twenity – lansiranje - NOVOLETKA, 21. Dec 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 10.1. ob 19h, vas vabimo na prve Pipine odprte termine v novem letu, kjer bo Tomaž Šolc predstavil preprost in poceni digitalni sprejemnik za 433 MHz področje z USB priklopom in prilagitev za znano orodje “tcpdump“.

V sredo 11.1. ob 19h, si bomo na Spletnih uricah pogledali orodje Kronokrator, ki omogoča da ugotovite kam gre vaš čas, s čimer vam pomaga bolše obvladovati čas. Predava Boštjan Jenko.

V četrtek 12.1. od 18h, bo na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v predavalnici B4 na Večni poti 111 v Ljubljani potekal pogovor dr. Špele Petrič s prof. dr. Zlato Luthar in Majo Smrekar v okviru projekta Bridging the Gap. Interdisciplinarnost, katerih navidez skrajni primer...

2 komentarja