»

Uporabniki Macov premožnejši, ljubitelji tehnologije

Deleži govorijo v prid Applovcem

vir: Mashable
Mashable - Čeprav je recesija prizadela praktično ves svet, se ji je Apple nekako uspel izmuzniti. Glede na raziskave družbe NPD se je Applov delež prisotnosti v gospodinjstvih v zadnjem letu celo dvignil, z 9% v letu 2008 na 12% letos. A glede na raziskavo si kar 85% uporabnikov Applovih računalnikov lasti še vsaj en računalnik, na katerem je najverjetneje nameščena ena izmed izdaj Windows. Lastniki Macov so tudi tehnološko bolj razgledani, saj jih vsaj 66% živi v gospodinjstvu z vsaj tremi računalniki, medtem ko je delež članov gospodinjstev z več kot tremi računalniki, na katerih ne teče OS X, zgolj 29%. Applovci so tudi bolj mobilni, saj jih ima prenosnike skoraj tri četrtine, medtem ko je mobilna zgolj polovica uporabnikov PCjev. Deleži...

194 komentarjev

PhysX ponovno tudi z ATI grafičnimi karticami

X-Bit Labs - nVidia je sprva napovedovala, da bo uporaba PhysXa na njihovih grafičnih karticah in namenski Aegiinih PPUjih neodvisna od izdelovalca primarne kartice, ki bo skrbela za izrisovanje slike. A zeleni so svojo besedo pojedli, saj so od konca julija, z izidom gonilnikov ForceWare 186.x, onemogočili uporabo PhysXa, če slike ne izrisuje nVidiina grafična kartica. Širša javnost je za to potezo izvedela šele pred dobrim tednom, prišlo pa je do množičnega neodobravanja v skupnosti. Uporaba ATI grafične kartice za izrisovanje slike ter nVidiine grafične kartice za računanje fizike je bila sicer vse prej kot trivialna, saj je bilo težko pripraviti dva različna grafična gonilnika do stabilnega delovanja. nVidiin uradni razlogi za ukinitev podpore so med drugim prav težave, s katerimi so se soočali pri zagotavljanju uporabe dveh različnih gonilnikov, zagotavljanju dovoljšne kakovosti delovanja, a so našteti tudi poslovni razlogi.

A brez skrbi, uporaba nVidiine in ATIjeve grafične kartice, kjer...

53 komentarjev

IBM konkurira Google Apps

Ars Technica - Veliki modri se je odločil odrezati si kos pogače, ki jo za zdaj uspešno uživa Google s svojo spletno pisarniško zbirko Apps. V promocijo in razvoj poceni in enostavne za vzdrževanje rešitve za elektronsko pošto in koledar je Google vložil veliko sredstev, sedaj pa ga po desni želi prehiteti IBM. Njihova rešitev se imenuje LotusLive iNotes in je cenejša od Googlove.

Kaj točno ponuja IBM? Gigabajt prostora v shrambi, osnovno zaščito proti virusom in filter za spam, podporo za pametne telefone in druge brihtne mobilne naprave. Vse skupaj stane 36 dolarjev letno na uporabnika, medtem ko Googlova rešitev stane 50 dolarjev. Da bi administratorje pritegnili, jim IBM ponuja tudi enomesečno...

5 komentarjev

Blogerji morajo razkriti plačane recenzije

Slashdot - Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je prenovila svoja pravila na področju oglaševanja, ki jih je nazadnje posodobila leta 1980, pri čemer se je prvič dotaknila blogerjev. V ZDA je namreč bloganje bistveno bolj razširjeno kot pri nas, čeprav smo tudi pri nas pohvalno aktivni na tem področju, in ni malo blogov, kjer avtorji bolj ali manj pozitivno opisujejo tehnične igračke. To samo po sebi ni napak, če so recenzije pisane v dobri veri, in je zelo koristno za bodoče kupce, ki si lahko pred nakupom naprave preberejo prve vtise in kaj naučijo na tujih napakah.

Ker pa so proizvajalci zviti, so začeli blogerjem deliti brezplačne primerke naprav (analogija s Tom's Hardware je slučajna) ali jim celo primakniti kakšen dolar v zameno za ugoden opis naprave. FTC je odločila, da morajo blogerji te bonbončke v opisu jasno navesti, sicer jim grozi kazen v višini 11.000 dolarjev. Pravila stopijo v veljavo 1. decembra.

54 komentarjev

Na spletu 10.000 Hotmailovih gesel

The Register - Na internetu se je znašlo približno deset tisoč uporabniških imen s pripadajočimi gesli za dostop do računov Microsoft Live, kamor sodi tudi elektronski predal Hotmail. Na spletni strani Pastebin.com, kamor lahko uporabniki s celega sveta nalagajo datoteke, so našteli 10.028 parov podatkov. Ker so si sledili po abecedi od ararat973@hoymail.com do blando2713@hotmail.com, je verjetno, da je to le en del večje zbirke podatkov - grob izračun pokaže, da jih je okrog 143.000. Zlobni jeziki so takoj začeli natolcevati, da je bila Microsoftova baza podatkov kompromitirana, a v tem primeru bi se ukvarjali s 450 milijoni podatkov. Prav tako Microsoft podatkov gotovo ne shranjuje v tekstovni obliki (plain text).

Verjetnejša je teorija, da so se nepridipravi do teh podatkov prikopali zaradi neosveščenosti ali naivnosti uporabnikov. Obstaja namreč cela kopica strani, ki oglašujejo, da bodo uporabniku pokazale, kdo jih je blokiral v IM-programu MSN, če ti seveda vpišejo uporabniško ime in...

7 komentarjev

320-gigabajtni Blu-ray disk

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
engadget - Blu-ray, naslednik DVDjev in zmagovalec HD vojne, kar ne more in ne more dodobra zaživeti. Prodaja DVDjev je še vedno precej višja od prodaje Blu-ray filmov, predvajalnikov, medijev in zapisovalnikov. Morda je to tudi razlog, da na trgu še ni 100 in več gigabajtnih medijev, ki so bili v prototipni obliki napovedani že leta 2004. TDKjevi inženirji, ki očitno verjamejo v trdoživost standarda Blu-ray, so se odločili nekoliko premakniti meje, kar prek 300 GB na plošček.

Za dosego kapacitete 320 GB, ki se je ne bi branili niti marsikateri vstopni modeli prenosnih računalnikov, so uporabili 10 32-gigabajtnih plasti, na katere se bo zapisovalo podatke. Jasno se poraja vprašanje, kako dostopati do zadnje, desete plasti, kjer je treba podatke gledati...

43 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev