»

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

Kitajska bo omejila izvoz tehnologije za magnete iz redkih zemelj

Slo-Tech - Kitajska namerava omejiti izvoz tehnologije za izdelavo močnih magnetov iz redkih zemelj, s čimer odgovarja na zahodne sankcije pri izvozu čipov. Seznam tehnologij, za katere velja omejitev izvoza iz Kitajske, so nazadnje posodobili pred tremi leti, sedaj pa se obeta nova verzija. V osnutku, ki kroži od lanskega decembra, je 43 novosti, med katerimi je za računalniško tehnologijo in elektroniko najopaznejša omejitev izvoza tehnologij za magnete. Ti se uporabljajo povsod, kjer potrebujemo zmogljive elektromotorje, denimo v električnih vozilih ali vetrnicah, a tudi v pametnih telefonih, klimatskih napravah in celo vesoljski tehnologiji. Gre za magnete iz neodima, samarija in kobalta.

Kitajska je nesporni vladar na tem trgu. Njen tržni delež neodimovih magnetov je približno 85 odstotkov, pri samarij-kobaltovih magnetih pa presega 90 odstotkov. Na drugem mestu je Japonska, ki obvladuje praktično ves preostanek, zaradi česar je ostali svet odvisen zlasti od Kitajske. Omejitev izvoza bi...

42 komentarjev

Raziskovalni superzvezdniki, ki vsakih 37 ur objavijo novo študijo

Slo-Tech - Univerza v Córdobi je za 13 let suspendirala enega najuspešnejših raziskovalcev, kemika Rafaela Luqueja, ki je po kvantitativnih znanstvenih merilih velikan. Uradno so ga odslovili zaradi neprijavljenega dela za druge inštitucije, predvsem univerzi v Riadu in Moskvi, a gre za širši problem. Luque je predstavnik hiperproduktivnih, superzvezdniških raziskovalcev, kjer se porajajo vprašanja o izvedljivosti objave novega članka vsakih 37 ur - letos jih je namreč objavil že 58.

Tovrstni raziskovalci so po kvantitativnih merilih zelo uspešni, imajo ogromno člankov, veliko citatov, visoke indekse uspešnosti (denimo Hirschev indeks) in univerzam s projekti prinesejo tudi znatne količine denarja. Raziskovalne ustanove si prizadevajo privabiti tovrstne superzvezdnike, ker jim to občutno izboljša uvrstitve na različnih seznamih vrednotenja. Luque je na primer suspenz pospremil z besedami, da bo Univerza v Córdobi zato izgubila 300 mest na šanghajskem seznamu. To ni nemogoče.

A kadarkoli...

22 komentarjev