»

QuietPC SilentDrive

Mikhailtech - Za vse privržence tihih računalnikov je na Mikhailtechu objavljen test QuietPCjevega SilentDrivea. Sicer močno dvomim da je SilentDrive na voljo v kakšni izmed slovenskih trgovin z računalniško opremo, a vseeno si lahko podobno pripravico izdelate sami. Za dušenje "hrupa", ki ga povzroča disk skrbi približno 5 milimetrov debela gosta pena, ki pa na žalost deluje tudi kot toplotni izolator. Hlajenje diska je tako rešeno s kovinčkimi ploščami, ki obdajo disk in se privijejo na ohišje, odkoder nato toplota prehaja na okoliški zrak. Test SilentDrivea najdete tukaj.

0 komentarjev

Prenosnik, ki trga gate

Sager Notebook - Samo s temi besedami lahko opišem tole. Komentirajte tole v prenosniku: 15" SXGA zaslon, Pentium 4 2.0 GHz, 512 MB SDRAM pomnilnika, 40 GB diskovnega prostora, 8x8x8x24x DVD/CDRW enota, ATI Mobility Radeon 7500 grafična kartica, 4 USB reže, Infra rdeč vmesnik, digitalni zvočniški izhod ter 10/100 MB mrežna kartica in v90 56k modem. Vse to za 580.000 SIT? Joj, najdite uvoznika za Sager v Sloveniji :D.

10 komentarjev

Samsung SyncMaster 210T

BlueSmoke - Na strani Blue Smoke sem našel kratek test, oziroma bolje rečeno opis Samsungove pošasti SyncMaster 210T. Za tiste, ki ne veste kaj to je, to je LCD zaslon z vidno diagonalo 21,3 inča. Avtor je zaslon testiral na grafični kartici Geforce 2, kar pomoje ni ravno najboljša odločitev. Pri DVI povezavi so se pri Quakeu pojavile težave z utripajočim spodnjim delom zaslona, običajna analogna povezava pa se je obnesla dobro. Če se želite sliniti nad tem velikim LCD monitorjem z ločljivostjo 1600 x 1200 točk, odklikajte sem.

1 komentar

VIA kupuje grafični oddelek STM?

DigiTimes - Zanimivost iz VIInih logov. Tam so tudi uradno potrdili, da so se pred časom pogovarjali z večimi proizvajalci grafičnih kartic o nakupu le-teh podjetij. Zaenkrat imena podjetij ostajajo skrivnost, razvedelo se pa je (le kot govorica), da je eno od podjetij na seznamu tajvanskega giganta tudi STM, avtorja slabšega konkurenta Geforceu, Kyra. Po njihovih besedah naj bi VIA bila zadovoljna s podjetjem, ki jim trenutno vzdržuje področje integrirane grafike, S3, a le na področju prenosnikov. Izgleda, da VIA rabi močnejšo grafično konfiguracijo za obvladanje trga maloproračunskih visokointegriranih računalnikov. Poteza se zdi smiselna, saj so delnice STM nizke zaradi relativno slabe prodaje Kyro II kartic. Če se pa S3 ne podviza pri proizvodnji kartic visokih hitrosti - pa postane poteza kar nujna.

7 komentarjev

EPoX odgovarja na kritike

HardOCP - Včeraj sem poročal, da je HardOCP iz nezdružljivosti osnovne plošče EPoX 8KHA+ ter Visiontekovega GF4 Ti4600 naredil celo paniko. In prav je tako, saj se je izkazalo, da 8KHA+ ne sledi ATX2 standardu. Na EPoX je bilo poslano pismo elektronske pošte, HardOCPjevci so pa dobili odgovor. Žal so HardOCPjevci na vezo dobili direktoja marketinga, kar vam lahko takoj da misliti, da odgovor v nobenem primeru ni povedal, kako je to te napake prišlo. Piše le, da to težavo podrobno raziskujejo inženirji ter da ne vedo, kje leži težava. Nato so rekli le, naj malo bolj pazimo pri vstavljanju grafičnih kartic v AGP režo, a ne samo pri EPoX modelih. Če iz kupa marketinškega (oprostite izrazu) sranja izluščimo potrebne informacije: Težava je. Odpravili jo bodo. Ne vejo še, kdaj. Vsaj odgovorili so :D.

1 komentar

Kaj točno je Audigy?

Tech Report - To vprašanje se je dobro vprašati vsake toliko enkrat. Odgovor je najbž že vsakemu na dlani, saj bi ga moral izklepetati opolnoči, nasilno zbujen, v samih gatah. Audigy je nova Creativova zvočna kartica, ki temelji na procesorju EMU10K2 ter podpira 24-bitno ter 96 KHz predvajanje - ostalo je pa itak zanemarljivo. No, sodeč po tem članku, ki zaenkrat temelji še na popolnih govoricah ter nedokazanih trditvah, se zna zgoditi, da je Audigy le olepšan Live. Kako je to mogoče? Kot kaže, pobere vse zasluge za kvaliteto Audigyja le izboljšava gonilnikov, za 96/24 statistiko pa je zaslužen prispajkani Philipsov DAC. Je to sploh možno? Na tej strani (originalno kitajska, prevedena v angleščino) je nekemu hekerju uspelo usposobiti Livea, da se prepozna ter deluje kot Live, z vsemi Audigyjevimi možnostmi vključenimi. No, nekako se mi zdi zadeva malo na trhlih nogah (saj lahko Detonatorje 4 namestimo tudi na TNT2 kartico, mar ne?), spet bo pa pri razvoju te debate glavno besedo povedal čas.

4 komentarji

Črni Plexorji

Guru 3D - Plextor je najavil svoj novi "pekač", ki bo pekel pri 40x-hitrosti 8-O . To pomeni, da bo zgoščenka (oh, kako te ljubim Toporišič) zapečena v manj kot treh minutah. Kar je lepo :)) . Kar pa je pri tem pekaču zanimivo je to, da bo v črni barvi. To pa ne zaradi mnenj modifikatorjev (nas), da je bež barva že zelo, zelo dolgočasna, ampak zaradi tehničnih razlogov. Črna barva naj bi namreč vpijala lasersko svetlobo, ki škodi zgoščenki. Tako da s tem, ko črni pladenj vpija slabo lasersko svetlobo, dobra laserska svetloba bolje opravi svoje delo. Tudi PCB naj bi bil posebej skonstruiran, da bi preprečeval hreščanje. Jitter torej. Dotičnemu pekaču bo ime PlexWriter 40/12/40A, Plextor bo zanj dajal dveletno vrnemo-denar-če-se-vam-kaj-pokvari garancijo. Lepo.

16 komentarjev