»

Microsoft razvija brskalniški lovilec zlobnega JavaScripta

Slashdot - Microsoft Research je razvil orodje za odkrivanje zlonamernega JavaScripta v brskalniku med deskanjem po spletu. Orodje se imenuje Zozzle in izvaja statično analizo kode JavaScript na strani in hitro ugotovi, ali je stran zlonamerna in ali vsebuje zlorabo ranljivosti (exploit). Za učinkovito delovanje se mora Zozzle navaditi svojega posla, pojasnjuje Microsoft, saj razvršča JavaScript po statistiki (natančen opis delovanja). Zozzle je še v eksperimentalni fazi in še nekaj časa ne bo namenjen širši publiki. Microsoft

8 komentarjev

Oracle predstavil rekordno hiter SPARC Supercluster

Larry Ellison

vir: Ars Technica
Ars Technica - Oracle je ta teden predstavil svoj nov SPARC Supercluster, ki sestoji iz 108 čipov SPARC T3 oziroma skupno 1.728 jeder, 13 TB pomnilnika, 246 TB bliskovnega pomnilnika in 1,7 PB vsega prostora za shranjevanje podatkov. Poganja ga Solaris, za shranjevanje podatkov pa se uporablja ZFS.

Na sistemu so pognali obdelavo podatkovne baze in po besedah Oraclovega izvršnega direktorja Larryja Ellisona dosegli rekordne vrednosti. Sistem zmore 30 milijonov transakcij po bazi v minuti, kar je trikrat hitreje od dosedanjega rekorderja IBM-ovega DB2 na gruči P7. Sicer naj bi bil nov Oraclov sistem tudi 27 odstotkov boljši v razmerju cena/zmogljivost od IBM-ovega.

8 komentarjev

Uporabnikom na voljo Chrome 8

Pregledovalnik dokumentov PDF v Chrome 8

Google - Različica Chrome 8 je uporabnikom brskalnika iz razvojne oz. beta različice na voljo že dolgo, od včeraj pa tudi običajnim uporabnikom, ki stavijo na popolnoma stabilne izdaje. Novosti je kar nekaj, še veliko več pa popravljenih hroščev, po besedah Googla slednjih prek 800. Ti so vplivali tako na stabilnost kot na varnost brskalnika. Na strani novosti je nedvomno med najpomembnejšimi vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF, ki je podobno kot pogoni za izrisovanje spletnih strani in strani same omejen le na svoj peskovnik ter tako varnejši za uporabnika. Podobno bo Google storil še z vključkom Flash, a bodo tega uporabniki deležni v različici 9.

Pregledovalnik dokumentov po funkcionalnosti sicer zaostaja za Adobeovo...

51 komentarjev

Kriminalna združba v Rusiji napadla vse bankomate v Jakutsku

Slo-Tech - V Moskvi so aretirali skupino kriminalcev, ki so v ruskem mestu Jakutsk napadli kar vse bankomate. Mesto ima dobrih 200 tisoč prebivalcev, tako da ne gre za trivialen dosežek. Posla so se lotili štirje. Trije so bili pravi kriminalci, medtem ko je bil četrti pomagač razvijalec zle programske opreme, ki je v zameno za 100.000 rubljev (2400 evrov) razvil posebej prilagojen virus. Tega so nato naložili na vse bančne avtomate v mestu.

Vloge so si razdelili z nemško pedantnostjo. Eden je bil zaposlen kot vodja IT-oddelka v banki in ta je priskrbel dostop do bankomatov. Drugi je bil sistemski administrator, ki je poskrbel za naložitev virusa, medtem ko je bil tretji mula. V izjavi za javnost (strojni prevod v angleščino)...

5 komentarjev

Chrome prireditev

Bo to tipkovnica, ki bo v uporabi na Chrome OS prenosnikih?

vir: engadget
engadget - 7. december je dan D, ko bomo izvedeli nekaj več o enem izmed Googlovih projektov Chrome - brskalniku oz. operacijskemu sistemu Chrome OS. Na z informacijami izredno skopo vabilo so napisali le, da bodo razkrili razburljive novice, povezane s Chrome. Zaradi omejenih informacij se pričakuje eno izmed dveh možnosti, da bo Google nekoliko bolj podrobno predstavil operacijski sistem, da bodo končno predstavili trgovino z aplikacijami za brskalnik oz. morda kar oboje skupaj. Predstavitev trgovine bi bila tempirana odlično, saj je stabilno vejo končno dosegel Chrome 8, prva različica z vgrajeno podporo prav tej trgovini.

Po drugi strani je na fronti operacijskega sistema, ki bi...

4 komentarji