»

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Amazon rešil zaplet z oddaljenim brisanjem knjig

CNet - Kratka osvežitev spomina: Amazonu je uspel pravi PR-fiasko, ko so julija kupcem knjig Živalska farma in 1984 le-te na daljavo pobrisali z njihovih Kindlov. To so storili brez vnaprejšnega opozorila, knjige so enostavno izginile, kupcem pa so vrnili kupnino. Razlog bi naj bil spor z založnikom, saj Amazon ni imel ustreznih pravic za tovrstno distribucijo knjig. Zgodba je dobila epilog.

Slaba publiciteta je slabša kot nobena publiciteta, zato se je Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos v e-pismu lastnikom Kindla opravičil. V sporočilu je poudaril, da je bila njihova rešitev problema neumna, nepremišljena in povsem v nasprotju s siceršnjimi smernicami podjetja. Lastniki nesrečnih knjig imajo sedaj možnost bodisi brezplačno naročiti nove verzije bodisi prejeti darilni kupon ali ček v vrednosti 30 dolarjev. Še več, Amazon je obljubil, da bodo kopije vrnjene skupaj z opombami, s čimer se gotovo želijo znebiti tožbe dijaka.

13 komentarjev

Ohlapnejše zahteve za Xbox 360 igre

bit-tech.net - Konzole so pri neodvisnih razvijalcih iger v primerjavi z osebnimi računalniki vedno bolj popularne, saj močno otežijo piratiziranje iger, kar pomeni več pomembnega zaslužka za manjše in neodvisne razvijalce. A v preteklosti je Microsoft od razvijalcev iger zahteval, da vse podpirajo vsaj najnižjo HD ločljivost, 1280 x 720, skupaj z nekaj celozaslonskega mehčanja robov. Po besedah tehničnega direktorja Black Rock Studia, ki stoji za igro Pure, Davida Jeffriesa, je Microsoft že v začetku leta močno omilil grafične zahteve za igre.

Za to so se odločili, ker LCD televizorji, ki so zgolj HD ready (podpora ločljivosti 720p) pravzaprav uporabljajo matriko s 1366 x 786 pikami. Tako tudi v 720p načinu pride do avtomatske pretvorbe slike v višjo ločljivost, kar načeloma (negativno) vpliva na kakovost slike. Z bolj ohlapnimi zahtevami bodo razvijalci lahko vključili več vizualnih bonbončkov in v primeru prenizkega števila sličic na sekundo znižali ločljivost igre. Obenem je David Jeffries...

14 komentarjev

EU: Oracle, počakajte, prosim!

X-Bit Labs - Oracle je že dobil zeleno luč uprave, delničarjev in ameriškega regulatorja trga za prevzem Suna. Čakajoč le še na blagoslov Evropske komisije, so začeli s postopki za dokončanje prevzema, a bo Evropa vso stvar nekoliko podaljšala.

Preliminarna preiskava Komisije je namreč pokazala, da bi predlagani prevzem utegnil povzročiti nedovoljeno koncentracijo na trgu podatkovnih baz, saj sta sedaj Oraclova in Sunova baza konkurentki. Zaradi tega so začeli s temeljito preiskavo, ki bo preverila vsako ped dogovora in premotrila, kako kani Oracle nadaljevati z odprtokodno vizijo razvoja MySQL. Sedaj ima Komisija 90 dni časa, to je do 19. januarja 2010, da sprejme končno odločitev, ali bi omenjeni prevzem pomenil zaviranje konkurence v Evropskem gospodarskem prostoru ali njegovem večjem delu.

19 komentarjev

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

Nokia World z dobro bero novosti

Nokia N97 Mini

vir: engadget
engadget - Nokia je na svojem Nokia World 2009 v Stuttgartu pokazala kar nekaj novosti s področja mobilnih telefonov, izmed katerih so nekatere v pogled javnosti ušle že prej, nekatere pa še ne. V prvo kategorijo spadajo uradne predstavitve in novi podatki za mobilna telefona N97 Mini in N900 ter njihov prvi poizkus vstopa na trg netbookov, Booklet 3G. Pravijo, da so z N97 ciljali predvsem na uporabnike socialnih omrežij, ki so na novincu dobro podprte, obenem pa pravijo še, da je N97 Mini najtanjši prijatelj na poti, ker so na telefon že nameščeni turistični vodiči iz serije Osamljeni Planet (Lonely Planet). Mini različica Nokie N97, ki se ponaša s 3,2 palčnim (rezistivnim) na dotik občutljivim zaslonom in fizično QWERTY tipkovnico, bo prosti prodaji stala 450...

12 komentarjev