»

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Grafenski tranzistorji obljubljajo 100 GHz

Shematski prikaz tranzistorja in rezine z njimi

Ars Technica - Razvijalci procesorjev so trčili v fizikalne omejitve višanja takta procesorjev, zato že nekaj časa razvoj poteka predvsem v smer tlačenja več jeder na en kos silicija in paralelizacije procesov. Za bistveno višje takte bo potrebno spremeniti fundamentalne pristope in prav to počnejo v IBM-u. V reviji Science poročajo o novih tranzistorjih, ki naj bi bili zgrajeni iz grafena (to je en atom debela plast sp2 hibridiziranih ogljikovih atomov; več takih plasti skupaj tvori grafit).

Grafen je dobra izbira,...

44 komentarjev

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

IDC letno poročilo

vir: CNET News
CNET News - IDC, podjetje za raziskavo trga je v torek podalo poročilo o rekordnih prodajah pametnih telefonov v zadnjem četrtletju leta 2009, ko so proizvajalci telefonov prodali 54.4 milijonov naprav.
Kot navajajo je rast 39% glede na prodajo naprav v istem obdobju leta prej.

Proizvajalec z največjo rastjo prodaje v letu 2009 je Apple.
Apple je v letu 2009 prodal 25.1 milijonov telefonskih naprav in le leto prej 13.8 milijonov naprav. Tržni delež iz leta 2008, je 9.1%, in je v letu 2009 narasel na 14.4%, kar pomeni, da je imel Apple 81.9% letno rast.

Po poročanju IDC, je imel Apple največji letni prirastek med proizvajalci mobilne tehnologije.
Zadnje četrtletje v letu 2009 je bila prodaja in tržni delež še bolj ugodna za Apple. Podjetje je prodalo 8.7 milijonov iPhonov v zadnjem četrtletju, za razliko od leta poprej z le 4.4 milijonov. Tako se je...

9 komentarjev

Symbian je odprt za urejanje kode

SymbianOS

vir: Guardian
Guardian - Symbian, operacijski sistem, ki se uporablja v večini svetovnih pametnih telefonih, je zdaj na voljo kot odprt sistem za urejanje kode. Štiri mesece pred predvidenim rokom, je videti kot obupan poskus preprečiti Googlu in Applu pridobiti vedno večji delež uporabe operacijskih sistemov pametnih telefonov.

Pred dvema letoma so naprave z Symbian sistemom predstavljale skoraj 60% trga, zdaj pa predstavljajo manj kot 50%. Strokovnjaki domnevajo, da bo ta številka leta...

20 komentarjev

Google bo sodeloval z NSA

Sedež NSA v Fort Meade v Marylandu

Washington Post - Google vsega le ne zmore sam, zato bo decembrske napade iz Kitajske raziskoval v sodelovanju z ameriško NSA. Obe udeleženi strani dogovora, ki še ni dokončan, nista želeli javno komentirati, a je kljub temu znanega že mnogo.

Viri blizu Googla pravijo, da se zavezništvo oblikuje z namenom omogočiti medsebojno deljenje občutljivih informacij, ne da bi kršili Googlovo politiko varovanja zasebnosti ameriških uporabnikov. To seveda ne pomeni, da bo NSA lahko prebrala kar vso elektronsko pošto Googlovih strank.

Google je NSA kontaktiral že takoj po odkritju vdora, a zaradi občutljivosti tematike končnega dogovora še vedno niso sklenili. Cilj sodelovanja naj ne bi bil toliko...

19 komentarjev

Amazon prevzel Touchco

Fleksibilni zasloni

The New York Times - Amazon je prevzel mlado newyorško podjetje Touchco, ki se ukvarja s tehnologijo zaslonov na dotik, kar lahko razumemo kot indic, da se Kindlu morebiti le obeta ta tehnologija. Doslej se je Amazon upiral uporabi zaslonov, ki so občutljivi na dotik, ker naj bi ti kvarili berljivost. Touchco razvija tehnologijo IFSR (interpolating force-sensitive resistance), ki uporablja upornike za zaznavanje različnih močnih pritiskov, porablja le malo energije in stane približno 100 dolarjev na kvadratni meter. Tako lahko zazna poljubno število hkratnih dotikov, hkrati pa razlikuje med konico pisala in prsti.

Kindle ima trenutno zaslon E Ink, ki je povsem...

0 komentarjev