»

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Slo-Tech - Zgodilo se je danes nekaj minut pred četrto popoldne po našem času. Raketnemu letalu SpaceShipOne podjetja Scaled Composites je drugič v petih dneh uspel polet nad 100 kilometri višine, kar je priznana meja vesolja, za kar je razpisana nagrada kar desetih milijonov dolarjev. Če bodo ugotovili, da je bilo vse po pravilih, bo le-ta tudi podeljena.

Namen tega je bil vzpodbuditi začetek "poceni" vesoljskega turizma, za kar se resno zanimajo pri, na primer, British Airlines, in sicer že čez nekaj let.

Očitno zadovoljni z doseženim zdaj že razmišljajo o uvedbi drugih nagrad za vsakoletna sorodna tekmovanja, morda tudi za doseganje ISS, ki se ji po odpovedi generatorja kisika vse bolj slabo piše.

http://www.cnn.com/2004/TECH/space/10/04/spaceshipone.attempt.cnn/index.html
http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99996487

32 komentarjev

PCI-E in AGP na eni plošči

Digit Life - Odkar je Intel izdal novo generacijo veznih čipovij (i9x5), se je veliko uporabnikov pritoževalo nad nepodporo AGP vodilu, saj je bilo do sedaj na teh ploščah uporabljati samo PCI Express grafične kartice, ki pa so zelo redke in tudi dokaj drage.

Sedaj pa je ECS (EliteGroup) predstavil osnovno ploščo, ki odpravi to pomanjkljivost. ECS 915P-A ponuja tako priključitev PCI-E kot AGP grafičnih kartic, kar pa je še bolj razveseljivo, je dejstvo, da lahko uporabljamo obe reži hkrati. Tako da izgleda, da nVidia nForce 4 SLI ne bo edina osnova za sisteme z dvema grafičnima karticama.

Vendar to še ni vse, ta plošča je pravi hibrid, saj omogoča uporabo DDR, kot tudi novejšega DDR2 pomnilnika. Na Digit-Life so že objavili nekaj slik, ki si jih lahko ogledate, za test tega čuda pa bo treba še malo počakati.

23 komentarjev

nForce 4 - govorice se širijo

Digit Life - Na več internetnih straneh so se pojavile govorice, da naj bi nVidia 19. ali 20. oktobra izdala že težko pričakovano vezno čipovje nForce 4. Po prvih neuradnih podatkih anj bi bile izdane štiri različice:
  • nForce 4 - 2 x SATA, AGP 8x, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 SLI - 2 x SATA, 2 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 Ultra - 2 x SATA, 1 x PCI-E, 1 GHz HyperTrasport, Socket 939
  • nForce 4 scaled edition - 1 x SATA, 800 MHz HyperTransport, Socket 754
Prva naj bi na trg prišla nForce 4 in nForce 4 Ultra, kasneje pa naj bi se jima pridružila še SLI in SE različici.

Seveda v specifikacijah ostaja Sound Storm 7.1 zvočni kodek, ki smo ga tako pogrešali v nForce 3, matične plošče na teh čipovjih pa bomo parili z DDR400 pomnilnikom. Koliko je resnice v teh informacijah pa bomo videli čez 3 tedne.

10 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev