»

Microsoftu začasna zmaga v primeru Word

CNet - Roko na srce, nihče ni pričakoval, da bo sodišče Microsoftu res prepovedalo prodajo Worda. Programski paket, katerega del je, je pač prevelik igralec v poslovnem svetu, da bi si to lahko privoščili - da, fraza too big to fail švigne skozi misli. Prizivno sodišče je včeraj ugodilo Microsofti zahtevi in začasno prekinilo postopek (motion for a stay), ki ga je avgusta zaradi domnevnih kršitev patentov XML v Wordu sprožil in na prvi stopnji tudi dobil tožnik, podjetje i4i.

Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da so zadovoljni z rezultatom in da se že pripravljajo na predstavitev vseh argumentov, kar bodo storili na naroku 23. septembra. Tožniki so dejali, da so trdno prepričani v svoj primer in da gre v tem primeru le za zastraševanje Microsofta.

12 komentarjev

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Toshiba z novim 2,5" diskom

Prenosni diski v štirih barvnih kombinacijah

vir: engadget
engadget - Dandanes shranjevanje podatkov v prenosnikih ni več problem, saj so 500 gigabajtni trdi diski že nekaj običajnega. Hitra rast je seveda del celotne industrije, torej ji ne morejo uiti niti trdi diski, kar potrjuje Toshiba, ki je pravkar predstavila 640 gigabajtni trdi disk v 2,5 palčni velikosti. Dve 320 gigabajtni plošči se vrtita s 5400 obrati na minuto, kar pomeni, da so na trgu tudi hitrejši diski (modeli s 7200 obr/min ter SSDji), a redki, ki ponujajo toliko prostora. WDjev terabajtni model npr. ni primeren za uporabo v večini prenosnikov zaradi nestandardne debeline 11 mm. Poleg 640 gigabajtnega modela Toshiba ponuja še 500 GB, ki prav tako uporablja dve podatkovni plošči, ter 320, 250 in 160 GB modele z le eno podatkovno ploščo. V...

32 komentarjev

Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Ars Technica - O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik...

6 komentarjev

Vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon

Navdušene figurice

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Kodakovi inženirji so svojo novo pogruntavščino, vodoodporen in upogibljiv OLED zaslon, predstavili na zelo zanimiv način. Uporabili so omenjen zaslon, kozarec vode, ščipalki za perilo in nekaj PlayMobilovih figuric. Slednje so bili navdušeni gledalci, k jih je nadvse fascinirala slika ribe na zaslonu, potopljenem v kozarcu vode (ščipalke za perilo so na suhem držale krmilno elektroniko). OLED zasloni se do sedaj niso marali z vlago, a enako velja za praktično vse elektronske naprave, kar uporabnost novosti nekoliko zmanjša. Eden izmed načinov uporabe so recimo reklamni panoji različnih velikosti, ki zlahka zamenjajo prikazano vsebino.

Zasloni trenutno prikazujejo le eno barvno (torej so črno-beli), katere intenziteto lahko...

32 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev