»

SpaceX že petič uporabil isto raketo

Spaceflight Now - SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi...

26 komentarjev

Ameriški protesti se prelivajo tudi na internet

Cloudflare - Protesti, ki v ZDA potekajo po smrti Georgea Floyda, se zrcalijo tudi v internetnih napadih. Tu ne mislimo ne raznovrstna obračunavanja na družbenih omrežjih, temveč na prave hekerske napade. Cloudflare, vodilni ponudnik zaščite pred napadi, je objavil statistiko dogajanja na internetu, ki sledi ustaljenim vzorcem. S krajšo zamudo se namreč nasilje v resničnem svetu prelije tudi na internet. Obseg napadov DDoS na protirasistične spletne strani se je konec tedna povečal za 1120-krat!

Napadi DDoS so sorazmerno preprosti. Gre za napad s količino, saj napadalci strežnike napadene spletne strani zasujejo s tako količino zahtevkov, da ta poklekne in stran postane nedosegljiva. Cloudflare svoje naročniki ščiti pred tovrstnimi napadi, saj zahtevki potujejo prek njihovih zmogljivih strežnikov, ki blokirajo zlonamerni promet. Minuli konec tedna se je število blokiranih zahtevkov povečalo za 17 odstotkov. Najbolj so bile na udaru strani protirasističnih in aktivističnih skupin, kjer je bilo...

24 komentarjev

Tudi Španija v sprejem digitalnega davka

vir: Needpix

Slo-Tech - Španski spodnji dom parlamenta je danes začel zakonodajni postopek za sprejem kontroverznega davka na promet velikih spletnih podjetij, kot so Facebook, Google, Apple in Amazon. Več podrobnosti ni znanih, razen, da naj bi državna blagajna na račun davka prejela milijardo evrov več prilivov. Sprejemanje zakona naj bi trajalo 3-4 mesece, pri čemer se utegne manjšinska vlada soočiti s problemom zagotavljanja potrebna večine poslanskih glasov.

Druga težava se navezuje na morebitne protiukrepe s strani ZDA. Te so jih že napovedale zoper Francijo, ki je tak davek uvedla pred slabim letom dni, njihov finančni minister Bruno Le Maire pa je včeraj na konferenci G7 - kot že večkrat doslej - vnovič potrdil, da nameravajo pri njem vztrajati, kljub pritiskom z one strani Atlantika. Obenem je pozval članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), naj pohitijo s poenoteno, mednarodno različico davka, ki bi po njegovem mnenju morala biti nared do konca letošnjega leta.

Robert...

9 komentarjev

Vzdrževalci telekomunikacij v Veliki Britaniji tarče groženj in napadov

The Verge - V letošnjem letu je eden nevarnejših ali vsaj manj prijetnih poklicev nepričakovano postal tehnik telekomunikacij. Odkar so splet in družbo preplavile teorije zarote, ki mobilna omrežja nove generacije 5G neutemeljeno povezujejo z najrazličnejšimi vplivi na ljudi, vključno s širjenjem covida-19, so tako infrastruktura kakor njeni vzdrževalci tarče napadov. V Veliki Britaniji so zabeležili vsaj 87 požigov baznih postaj, na Nizozemskem okrog 30, o primeri poškodovanj pa poročajo še iz Francije, Belgije, Italije, Nemčije, Švedske, Irske, Cipra in tudi Hrvaške. Z nadlegovanjem in napadi pa se morajo soočati tudi tehniki.

The Verge je pripravil zanimivo reportažo o dogajanju na delu tehnika
, ki popravlja in vzdržuje telekomunikacijsko infrastrukturo v Veliki Britaniji. Delavci se soočajo z različnimi oblikami napadov. Med nevarnejše sodijo nastavljene britvice in igle za posterji, ki so nalepljeni na telekomunikacijskih drogovih. Beležili so tudi primer delavca, ki je bil deležen...

23 komentarjev

Apple sledi med protesti ukradenim iPhonom

Slika: josh (apex male) @onlyfanobtainer / Twitter

Forbes - Med protesti, ki trenutno potekajo v ZDA, prihaja tudi ropanja in plenjenja, kjer so na udaru tudi Applove trgovine. A kdor bi želel uporabljati ukraden iPhone, bodisi ga je ukradel sam ali kupil od preprodajalca, bo naletel na težavo. Apple je te telefone na daljavo zaklenil in jim tudi sledi. To v resnici ne bi smelo presenetiti nikogar, saj če lahko svojemu telefonu sledimo sami, ni nobenega razloga, da tega pred prodajo ne bi mogel proizvajalec.

Apple je med protesti v ZDA ponovno zaprl svoje prodajalne, ki so bile zaprte že med pandemijo covida-19, sedaj pa so bile odprte le kratek čas. V nekaterih mestih je Apple tudi fizično umaknil izdelke in zagradil prodajalne, da bi preprečil plenjenje. S tehnološkega vidika pa je bolj zanimivo, kako preprečujejo uporabo ukradenih telefonov. Že dlje časa se je vedelo, da imajo v prodajalnah iPhoni varovalke, ki ob odtujitvi napravo nekako onesposobijo, a o tehnologiji ni bilo veliko znanega, ker iPhonov iz trgovin pač niso množično...

71 komentarjev