»

Nov internetni protokol

ScienceDaily - Po poročanju znanstvenega časnika ScienceDaily naj bi bil razvit nov, še hitrejši protokol za uporabo internetnih storitev. Po optimističnih napovedih naj bi s tem protokolom kar do desetkrat optimalneje izkoristili trenutno infrastrukturo in zmogljivosti. Vso zadevo si je zamislil Jonghun Park, asistent na Penn-Stateski šoli Informacijskih znanosti in tehnologij. Bistvena izboljšava napram trenutnim rešitvam naj bi bilo paralelno procesiranje zahtevkov, ki je bistveno hitrejše od trenutno uprabljanega serijskega. Preden bo vsa stvar na voljo tudi za praktično uporabo ljudskim množicam, bo sicer preteklo še veliko vode, a začetki so obetavni. Novica!

4 komentarji

GFFX Q&A

Beyond 3D - Beyond3Djevci so na svoji strani objavili članek, v katerem so objavili odgovore nVidie na vprašanja o GeforceuFX, katera so vnaprej zastavili bralci njihove strani. Članek ne razkrije nič posebej novega, je pa zanimivo, kako se nVidia ubada z vprašanji tipa "Ali bo hladilnik GeforceaFX crknil, če notri zatlačim dlako?".

Naj povzamem. Navkljub 40-bitnim digitalno analognim pretvornikom GeforceFX še ne bo omogočal prikaza 40-bitnih barv na namizju, ker v frame bufferju ne podpira 40-bitnih vrednosti. Izvemo tudi, da je na razvoju procesorja delalo kar 1000 ljudi, ter to, da je kalifornijsko podjetje s procesorjem "izredno zadovoljno". Seveda morate v članku tudi znati ločiti zrnje od PR-plev, tako da -- klik!

1 komentar

Gameboyi preko Bluetootha?

Lundski inštitut za tehnologijo - Seminarska naloga, vredna vaše pozornosti. Na tej strani si lahko ogledate projekt dveh nadobudnežev, ki sta hotela dve Gameboy Color enoti povezati preko Bluetooth vmesnika ter na njem omogočiti igranje večigralskih igric. Na široko je opisan celoten postopek, od koncepta, preko premišljevanj, organizacije, izvedbe, vgradnje ter testiranja. Fanta sta po urah dela ter delujočemu prototipu ugotovila, da je Gameboy Color prešibka igralna konzola, saj enostavno ni zmogla prenesti bremena prenosa podatkov skupaj s poganjanjem igrice. Je pa res, da sta omenila, da je zadeva popolnoma izvedljiva na močnejšem Gameboy Advance. Fanta sta, za tiste res avanturistične, priložila še izvorne kode...

0 komentarjev

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

VapoChill CPU Cooling System

Hardware Zone -

Na Hardware Zone so testirali VapoChill hladilni sistem. Za testni primerek jim je služil AMD Athlon XP 2400+ procesor, ki je kraljeval na novi ASUS A7N8X nForce2 matični plošči opremljeni s 512 MB DDR400 spomina in MSI GeForce4 Ti 4200 128MB grafično kartico. Frekvenco vodila jim je uspelo dvigniti na 165 MHz, s tem dosegli 2480 MHz, kar je že blizu frekvenci AMD Athlona XP 3100+. V 3D Marku 2001 je sistem dosegel 14.000 točk, bilo pa bi jih še več, če ne bi sistema upočasnjevala GeForce4 Ti4200 grafična kartica.

Zaključek: VapoChill hladilni sistem zagotovo ni igračka za začetnike, saj je navit AMD procesor na -15°, pri takšnih temperaturah sposoben poganjati pocesor pri višjih...

11 komentarjev