»

Japonska policija izgubila disketi z osebnimi podatki

Slo-Tech - Japonski policiji so ušli osebni podatki 38 ljudi, ki so se prijavili za bivanje v neprofitnih stanovanjih v okrožju Meguro. Med pobeglimi osebnimi podatki so imena, rojstni podatki in spol. Gre za podatke iz običajne preveritve, ki jo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi izvajajo od leta 2012, da prijavitelji ne bi bili člani kriminalnih organizacij (background check). Neobičajno pa je dejstvo, da so izgubili podatke tako malo ljudi, in predvsem medij, na katerem so bili shranjeni. Japonci so izgubili -- dve disketi. Ni jasno, ali so jih le pomotoma vrgli proč ali pa ju je kdo dejansko odtujil. Pred tem sta bili disketi, ena iz decembra 2019 in druga iz februarja letos, shranjeni v omarici na policijski postaji. Za zdaj niso zaznali zlorabe teh podatkov.

Kadar v modernem času beremo o pobeglih osebnih podatkih, gre skorajda brez izjeme za vdore v podatkovne baze, zato je tudi odtujenih podatkov precej več. Bili so tudi že primeri, ko so se izgubljali kakšni prenosni računalniki,...

48 komentarjev

Mehika bo čez dve leti dobila digitalno valuto

Slo-Tech - Mehiška centralna banka (Banxico) je sporočila, da bo do leta 2024 uvedla digitalno valuto. Novico je mehiška vlada sprva sporočila kar prek Twitterja. Dejali so, da je uvedba novih tehnologij in plačilnih sistemov naslednje generacije izjemno pomembna za povečanje finančne vključenosti. Z drugimi besedami torej trdijo, da bodo s tem znižali število ljudi, ki so trenutno odrezani od modernih finančnih sistemov, ker sploh nimajo bančnih računov ali plačilnih kartic. Drugi razlog pa je seveda siva ekonomija. O uvedbi je v nedavnem intervjuju govoril tudi odhajajoči guverner Alejandro Diaz de Leon.

V zadnjem poročilu je centralna banka dejala, da razmišljajo o uvedbi digitalne valute v več fazah. Uporabljala bi trenutne platforme za elektronsko plačevanje in jih razširila z možnostjo hitrega, varnega in učinkovitega plačevanja. Centralna banka se o tem že pogovarja z več finančnimi inštitucijami, kar je pomemben obrat v primerjavi s preteklo prakso, ko je centralna banka digitalne...

16 komentarjev

Asus narobe obrnil kondenzator, zaradi požarov odpoklic

Slo-Tech - Kupci Asusove matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 so v nenavadno velikem številu začeli poročati o okvarah, ki so bile nemalokrat spektakularni vžigi. Spet drugim plošče niso delovale brez očitnega razloga. Izkazalo se je, da ne gre za nesrečna naključja, temveč da imajo te plošče napačno obrnjen kondenzator. Vzorec so prvi opazili na YouTubovem kanalu Actually Hardcore Overclocking.

Kondenzatorji, ki jih uporabljajo matične plošče, imajo polarnost, zato jih je treba obrniti pravilno. V nasprotnem primeru ne delujejo, obrnitev polarnosti pa poškoduje ali zažge tudi okoliške komponente na integriranem vezju. Točno to se je zgodilo Asusu, ki je danes priznal napako. Poleg vžiga so drugi simptomi lahko še nezaznavanje pomnilnika (napaka QCODE 53) in nedelovanje matične plošče nasploh (brez POST-a). Asus ni le potrdil enakega vzroka napake, kot ga je bila identificirala internetna skupnost, temveč je tudi najavil odpoklic vseh plošč s številko 90MB18E0-MVAAY0.

22 komentarjev

Blackberryji se poslavljajo

Blackberry - Dasiravno trg pametnih telefonov premočno obvladujeta sistema Android in iOS, nekateri uporabniki še vedno zadovoljno tipkajo po svojih starih blackberryjih. To se bo prihodnji teden spremenilo, saj bo BlackBerry OS 4. januarja postal precej manj uporaben. BlackBerry je vnovič opozoril, da bodo prenehali podpirati BlackBerry 7.1 OS, programsko opremo BlackBerry 10 in BlackBerry PlayBook OS 2.1. BlackBerry Services se ugašajo. To so najavili že septembra lani, 4. januar pa ostaja presečni datum.

To ne pomeni, da bodo naprave takoj za v koš. BlackBerry bo ugasnil strežnike, ki med drugim skrbijo za povezavo z aplikacijami (denimo BlackBerry Link, BlackBerry Desktop Manager in BlackBerry Blend) in dostavljajo posodobitve. Zato opozarjajo, da tudi klicanje in pošiljanje sporočil ne bosta več zanesljiva. V preteklosti so posamezniki že poizkušali nastaviti starejše telefone, denimo BlackBerry Bold 9900, da bi delovali brez BlackBerry Services. Uspehi so bolj klavrni, saj številne...

7 komentarjev