»

AMD Quad FX Platform

AMD 4x4

vir: HardOCP
AMD - AMD je danes uradno predstavil AMD Quad FX Platform , platformo za računalniške navdušence, ki smo jo do zdaj poznali pod imenom 4x4. Ta bo temeljila na procesorjih AMD Athlon 64 FX-70, FX-72 in FX-74, ki bodo ameriškim kupcem na voljo že danes, kupcem širom sveta pa v začetku prihodnjega leta. Cena kompleta dveh procesorjev bo znašala 599, 799, oziroma 999 ameriških dolarjev. Platforma temelji na osnovni plošči z nVidiinim veznim naborom nForce 680.Na HrdOCP so že opravili obširnejši test. Srce sistema sta predstavljala dva Athlon 64 FX-74 s frekvenco 3 GHz. Kako se je 4x4 odrezal proti Intelovemu sistemu s procesorjem QX6700 si obvezno oglejte v samem testu.

Več v AMD-jevem

55 komentarjev

Big at CERN

Vir: Cern.ch

New Scientist Tech - New Scientist navaja da so v ženevskem CERN-u, rojstnemu kraju interneta, vklopili največji superprevodni magnet. Magnet so ohlajali na -269°C šest tednov, prav tako so tudi tok višali v stopnjah do 21000 amperov.Nova pridobitev švicarskega laboratorija je del LHC-ja (Large Hadron Collider), ki bo začel z naslednjim letom obratovati. LHC bo med drugim analiziral trke med protoni. Veliko pričakovanje je morebitna potrditev hipotetičnega Higgsovega bozona. Higgsov bozon izhaja iz kvantizacije Higgsovega polja, ki delcem podeli maso, a je še eksperimentalno nepotrjen. Da so na dobri poti potrjuje zaznava mionov med testnim delovanjem Atlas detektorja.

75 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Ameriško vrhovno zvezno sodišče vzelo pod lupo "očitnost" patentov

ZDNet - Zvezno vrhovno sodišče ZDA, države ki je najbolj radodarna pri dodeljevanju različnih, tudi programskih patentov, je vzelo pod lupo "očitnost" patentov. Ena od zahtev pri dodelitvi patenta je namreč to, da patentirani "izum" povprečnemu predstavniku stroke ni očiten. Kakšna je bila praksa do sedaj, je vsakomur ki področje vsaj malo spremlja, jasno glede na množico očitno očitnih patentov (sicer pa si lahko nekaj očitnih pogledate na tem spletnem mestu). Seveda je očitnost precej izmuzljiv pojem, posebej ko gledamo obstoječe patente - saj veste: "po bitki je lahko biti general". Sodišče si bo vzelo čas za razmislek do julija 2007, če pa bo prišlo do bistvenih sprememb glede patentabilnosti "očitnih" zadev, se bo marsikomu odvalil kamen od srca. Še originalna novica.

2 komentarja