»

VIA in Nexcom

The inquirer - Da ne boste mislili, da je VIA svoje C3 procesorje namenila samo desktop računalnikom. Ne, pred kratkim so se z meni neznanim podjetjem Nexcom dogovorili, da bo le-to uporabljalo C3 procesorje v navezi z DDR chipsetom Apollo Pro 266 v svojih Hi Server napravah. Strežnik bo lahko vseboval do 4GB DDR pomnilnika, z 800 MHz C3 procesorjem. Le-ta se gotovo ne bo odlikoval s hitrim izvajanjem strežniških programov, ampak s tihim delovanjem in nizko porabo električne energije (po podatki Vie naj bi le-ta znašala 30 W). Ker pa bo v strežnikih chipset Via Apollo 266, bo lahko Nexcom ob priliki izvedel tudi nadgradnjo z močnejšimi procesorji, kot so strežniški Tualatini (Pentium III-S).

0 komentarjev

Intel in Texas Instruments z ARM licenco

The inquirer - ARM je podjetje, ki je v stilu Rambus-a patentiralo svojo ARM arhitekturo, ki se nanaša na procesorje, vendar le-teh ne proizvaja, ampak se ukvarja predvsem s prodajanjem licenc. Intel in Texas Instruments, ki ga večina pozna po kalkulatorjih sta pred kratkim zakupila to licenco (Intel jo je samo podaljšal). Intel ima pravico do uporabe prihajajoče ARM v6 arhitekture, ter do spreminjanja le te, če bodo programi tako zahtevali. Tako se lahko v kratkem nadejamo Xscale StrongARM procesorjev s prej omenjeno tehnologijo, ki jih bo Intel namenil napravam PDA, brezžičnim in mrežnim napravam. ARM pa je poleg v6 arhitekture prodal Intelu licenco, ki mu dovoljuje uporabo ARM7TDMI in ARM946E-S jeder.
Texas Instruments se ne zanimajo za CPU procesorje, ampak za DSP procesorji (digital signal processors), katere bodo tako kot pri Intelovih procesorjih razširili z novo v6 arhitekturo.

0 komentarjev

Microsoft proti Code Red

The inquirer - Ljudje se očitno ne zavedajo škode, ki jo lahko povzroči Code Red, zato so se Microsoft, White House (Bela Hiša) in FBI odločili, da bodo ljudi poizkusili motivirati, da s popravki "zakrijejo" varnostne luknje. Tukaj so mišljeni predvsem Microsoftovi programi, kot so Microsoft IIS. Črv se je namreč iz popolnoma nepomembnega skupka kode razvil v zelo nevarno pošast, zaradi katere je ogrožen celo sam Pentagon. Seveda pa se za škodo ne smemo zahvaliti samo Code Red-u, ampak tudi lenim adminom, ki svojega dela ne opravljajo resno. Znani so celo primeri, ko je bil popravek za izkoriščano luknjo na voljo skoraj mesec dni, vendar se admini niso zmenili zanj. Shame on them.

3 komentarji

Hynix v težavah

100si - DRAM trg še vedno ostaja eden izmed najbolj kritičnih področij, saj nič ne kaže, da bi cene DRAM čipov pričele rasti. Pred kratkim smo bili priča dogodku, ko je Hynix, upajoč na izboljšanje razmer, enostavno ugasnil proizvodnjo. Isto podjetje pa se je znašlo v težavah, saj se pritok denarja kar noče in noče povečati. Kljub izključitvi proizvodnje pa je le-ta poseg imel zelo malo učinka na celoten trg. Po nekaterih poročilih, bo moral Hynix prodati svoj LCD oddelek, da bo rešil finančne probleme. Proizvajalcev DRAM čipov se res ne obetajo dobri časi. Mimogrede: čeprav naj bi bilo po vseh pravilih povpraševanje po DRAM čipih zelo slabo, se po nekaterih podatkih Micron oz. njegova veja Cruical trenutno ubadata z blaznim pomanjkanjem DDR SDRAM čipov. Res čuden tale DRAM trg: nekje se ubadajo s slabo prodajo, medtem ko se nekje spopadajo s pomanjkanjem modulov. Mogoče pa nam le Digitimes s svojo godljo govoric na krožnik servira zavajajoče podatke. Kdo ve... ...

0 komentarjev

Intervju z ATI

The inquirer - Pri The Inquirerju hočejo biti vedno na tekočem, zato občasno naredijo kakšen intervju. Pred časom so izprašali predstavnika podjetja ST Micro, ki je znano po svojih Kyro procesorjih, sedaj pa še predstavnika ATI-ja. Intervju je, če si malce ogledamo The Inquirerjeve novice, dokaj dolg, vendar še vedno zanimiv. V njem boste izvedeli kakšni so odnosi med ATI-jem in Intelom, kaj si ATI misli o AMD-jevem Hyper Transportu, nekaj podatkov o R200 čipu, prihodnjih Radeonovih izvedenkah ter ATI-jevih grafičnih tehnologijah in kaj si predstavnik misli o le-teh.

0 komentarjev