»

Slovenija s srebrom in bronom rekordno na EUSO 2012

Slovenska ekipa na EUSO 2012 z mentorji. Z leve: Matej Huš, Lovro Kotnik, Lidija Magdevska, Bruno Marinič, Klara Nosan, Julija Gorenc, Tatjana Durmič, Miha Rihtaršič, Anita Nose.

Slo-Tech - Iz tople in sončne Vilne, kjer se je pravkar končal tekmovalni del 10. evropske naravoslovne olimpiade (EUSO 2012), ki poteka med 22. in 29. aprilom, sporočamo dobre novice. Slovenski ekipi sta na tem vsakoletnem tekmovanju dijakov prvih in drugih letnikov gimnazij, ki se pomerijo v reševanju interdisciplinarnih eksperimentalnih ter teoretičnih nalog s področij biologije, kemije in fizike, osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos je število sodelujočih držav naraslo na rekordnih 22 - iz evropske druščine manjkajo le še Francija, Finska, Malta, Poljska in Velika Britanija - rekorden pa je tudi slovenski izkupiček.

EUSO je svojevrstno...

14 komentarjev

Microsoft najavil tristo milijonsko investicijo v Nooke

vir: BBC
BBC - Microsoft in Barnes&Noble sta očitno zgladila spore glede uporabe Microsoftove intelektualne lastnine v e-bralnikih Nook, saj je Redmond pravkar najavil 300 milijonov dolarjev težko skupno investicijo v nove nooke in njihovo globoko integracijo s prihajajočim operacijskim sistemom Windows 8.

Novica sledi januarski najavi B&N, da bodo svoj digitalni oddelek odcepili v ločeno hčerinsko družbo pod imenom "Newco". Ime bo najbrž še spremenjeno, lastništvo pa naj bi si delila B&N z 82.4% in Microsoft s preostalimi 17.6%.

B&N naj bi nujno potreboval denar za nadaljnji razvoj Nookov. Njihove knjigarne namreč poslujejo slabo; lani so denimo imele 5.7 milijarde dolarjev prihodkov, vendar zaradi nizkih marž in mahinacij s strani konkurence dobička ni bilo, prej...

33 komentarjev

Intel pripravlja ~$100 alternativo Raspberry Pi

Extremetech - Pred tedni je končno stekla prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, in po obetih sodeč si bo kmalu lahko vsakdo omislil na ARM-u temelječo GNU/Linux škatlico za okoli 25 evrov z vključeno poštnino [1]. Zanimivo pa je, da se je v igro precej hitro vključil tudi Intel, s svojo nekoliko dražjo alternativo.

Računalniku pravijo Next Unit of Computing (NUC), meri 10x10 cm, poganjal pa jo bo (skoraj) poljuben i3 ali i5 Sandy bridge procesor. GPU je ne najboljši Intelov HD 3000, čeprav naj bi že delali na Ivy Bridge različici z HD 4000 čipom. Med priključki sta dve SO-DIMM reži za RAM, Thunderbolt...

31 komentarjev

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Avtomobil za Google Street View

Los Angeles Times - Kot smo poročali pred tedni, jo je Google v zadevi Street View precej dobro odnesel; ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je namreč presodila, da z zbiranjem vsebine prenosa na nezaščitenih brezžičnih omrežjih v obdobju dveh let niso kršili ameriškega zakona. Prisodili so jim le 25 tisočakov kazni zaradi mečkanja tekom preiskave.

Komisija in Google sta predvčerajšnjim objavila še končno poročilo v zadevi. Kot je torej zdaj znano, je podjetje krivdo za incident zvalilo na enega od njihovih inženirjev (bržkone programerjev), ki naj bi deloval na lastno pest. Ni bil del Street View ekipe, ampak se ji je le začasno pridružil z enega od drugih oddelkov, specifično z namenom, da tekom...

17 komentarjev