»

Teksaški zakon o prepovedi cenzure na družbenih omrežjih protiustaven

Slo-Tech - Ameriško zvezno sodišče je zadržalo kontroverzni teksaški zakon, ki je upravljavcem družbenih omrežij prepovedoval moderiranje in odstranjevanje vsebin, ki jih objavljajo uporabniki. Teksaški zakon je od upravljavcev zahteval, da nediskriminatorno razpečujejo vsakršno vsebino in jim odrekal uredniško presojo. Izrecno jih je opredelil kot nevtralno prenosno infrastrukturo (common carrier), podobno kot ponudnike dostopa do interneta ali mobilne operaterje.

Sodnik Robert Pitman je zakon v celoti zadržal, ker je vseboval vrsto neustavnosti, med drugim tudi kršitve prvega amandmaja (svoboda izražanja). Sodišče meni, da obstaja velika verjetnost, da tožniki v postopku uspejo, zato bi uveljavitev zakona pred zaključkom postopka povzročila težko popravljive posledice. Podoben zakon so želeli sprejeti tudi na Floridi, a ga je zvezno sodišče prav tako blokiralo. V vseh primerih so konzervativni guvernerji zakon utemeljevali z besedami, da se tako borijo proti domnevnemu utišanju...

45 komentarjev

Windows 11 še ni našel poti do src uporabnikov

Slo-Tech - Minevata dva meseca od izida Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema Windows 11, ki pa med uporabniki ni požel navdušenja, kot so ga v Redmondu pričakovali. Nasprotno, komajda kdo se je odločil za nadgradnjo, kažejo statistike. Čeprav je Windows 11 za imetnike prejšnje verzije operacijskega sistema na voljo brezplačno, ima manj kot enoodstotni tržni delež. Konec novembra ga je imelo 0,2 odstotka računalnikov, kar je celo manj od Windows XP (3,6 odstotka) ali Windows 8 (0,95 odstotka).

Razlogov je gotovo več, med katerimi je eden pomembnejših izbirčnost sistema. TPM preprečuje namestitev na številne starejše naprave, čeprav je Microsoft nekoliko omilil začetne zahteve. Drugi razlog je vztrajnost uporabnikov. Kdor ima Windows 10, je verjetno z njim povsem zadovoljen, medtem ko imajo uporabniki Windows XP ali Windows 7 - ki sploh nista več podprta - druge razlog za vztrajanje, denimo združljivost z drugo programsko ali strojno opremo.

Microsoft medtem nadalje pili Windows...

87 komentarjev

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Slo-Tech - Potem ko je resne pomisleke izrazila že Velika Britanija, ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo za preprečitev Nvidiinega prevzema ARM-ja. FTC meni, da bi Nvidia s prevzemom dobila nadzor nad tehnologijo, ki se v industriji uporablja pri proizvodnji čipov za najrazličnejše izdelke od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov do avtomobilov. ARM-jev dizajn trenutno uporabljajo tudi trije veliki Apple, Qualcomm in AMD.


FTC je odločitev o vložitvi tožbe sprejel soglasno kljub politično pestri sestavi. Direktorica oddelka za konkurenco pri FTC Holly Vedova je dejala, da bodo s tožbo proti največji združitvi na trgu polprevodnikov preprečili zaviranje inovacij in krnjenje konkurence. Po prevzemu bi imel ARM konflikt interesov, Nvidia pa nepravično prednost. Obravnava se bo začela avgusta 2022.

ARM je trenutno v lasti japonskega podjetja Softbank, ki ga že nekaj časa skuša odprodati. Ni pa to prvi primer, ko je FTC preprečil prevzem na trgu polprevodnikov. Leta...

6 komentarjev

Meta s svojih omrežij odstranila več dezinformacijskih združb

vir: Axios
Slo-Tech - Strokovnjaki za dezinformacije v Meti so v poročilu ob koncu leta popisali analiziranje antipropagandnih združb na svojih omrežjih in ukrepanje proti njim. Med drugim so odstranili kitajski poskus očrnitve zahodnih držav pri raziskovanju izvora novega koronavirusa, pa anticepilska omrežja, ki so nadlegovala zdravnike in novinarje.

Izjemen doseg in vpliv družbenih omrežij je izpostavil potrebo po novi vrsti varnostnih analitikov, ki se ne ukvarjajo s klasičnimi hekerskimi vdori in krajami podatkov, temveč z usmerjenimi propagandnimi pritiski in nadlegovanjem uporabnikov. Najnovejše poročilo Adversarial Threat Report, v katerem svoje izkušnje premlevajo tovrstni strokovnjaki pri Meti, ponuja zanimiv vpogled v spreminjanje karakterističnih nevarnosti na socialnih omrežjih. Pri Meti tem pojavom skupno pravijo coordinated inauthentic behaviour, tokrat pa so metode podrobneje razdelili. S Facebooka so vrgli uporabniške račune združbe iz Francije in Italije, ki je vršila pritisk na...

21 komentarjev