»

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Windows 7 22. oktobra

CNet - Po več mesecih ugibanj, špekulacij in raznih tako ali drugače pricurljanih informacij je Microsoft uradno potrdil datum izida prihajajoče verzije svojega operacijskega sistema. Windows 7 bo na prodajne polici v škatlah prišel 22. oktobra, tako da bodo razvoj povsem zaključili še pred iztekom julija. Microsoft je povedal, da so bili z odzivi na kandidata za izid zelo zadovoljni, poleg tega pa so ves čas nameravali Windows ponuditi še pred začetkom božične nakupovalne sezone, ki se začne po zahvalnem dnevu (ki je letos v ZDA 26. novembra). Da ne bi prodaja računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemov z bližanjem izida Windows 7 preveč upadla, je Microsoft ponovil, da bodo kupci sistemov z Visto Home Premium ali boljšo (odpade torej Vista Basic) dobili brezplačne ali zelo ugodne verzije Windows 7 takoj po izidu.

93 komentarjev

Uporaba izraza netbook dovoljena

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je podjetje Psion Teklogix pozvalo proizvajalce netbookov, da je netbook pravzaprav njihova registrirana blagovna znamka, zato bi bilo zelo hvaležni, če bi prenehali uporabljati to poimenovanje. Ker se to ni zgodilo, so celo vložili tožbo zoper Intel na kalifornijsko sodišče. Zgodba je te dni dobila epilog, saj je Psion dosegel dogovor z Intelom, ki jim bo dovolil neomejeno uporabo opisa. Rešitev je bila bojda prijateljska, saj je Psion prostovljno odstopil pravico do uporabe imena, obe podjetji pa sta se izognili plačilu kakršnih koli odškodnin.

5 komentarjev

Tetris dopolnil 25 let

PC-verzija iz leta 1986

vir: Wikipedia
Guardian - Ena izmed najpriljubljenejših iger vseh časov Tetris je te dni dopolnila 25 let, piše The Guardian. Pred 25 leti je mladi raziskovalec umetne inteligence na Sovjetski akademiji znanosti v Moskvi dobil svoj prvi namizni računalnik - Elektroniko 60, ki je bila kopija ameriškega PDP-11 - in začel pisati programe zanj. Aleksej Pajitnov je bil takrat star 29 let, neizmerno pa so ga veselile matematične uganke. Malo je eksperimentiral in napisal nekaj programov, izmed katerih mu je uspel prav Tetris, ki je tako igralen prav zaradi svoje preprostosti.

Žal Pajitnov ni imel dosti od svojega izuma, saj je takrat pravice dobila Sovjetska zveza. Igra pa se kljub temu širila, leta 1985 smo v Vzhodni Evropi dobili prvo verzijo za PC, nekaj let...

31 komentarjev