»

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Hartware.net - Medtem ko se člani foruma še smejite novici "Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije, se TCG - Trusted Computing Group nezadržno širi na nova področja in naprave. Trenutno so se spravili na mobilne telefone, kjer naj bi DRM poskrbel za nadzor pretoka informacij. Točne specifikacije bodo obelodanjene v sredini leta 2006.

Rastoča moč TCG-ja in njegove namere niso zgolj slučajne. "Stari" računalniški proizvodnji gre namreč nekoliko slabše. Del IBM-a, ki se ukvarja s proizvodnjo PC-jev, je kupil Lenovo, HP in Sony bosta odpuščala. Pametni lastniki so očitno ugotovili, kje je največji dobiček in rast delnic: v komunikacijah in multimediji. Uporabili bodo vsa sredstva, da ta trg zadržijo in zaščitijo zase.

"Big brother is watching.", je zapisal Orwel v '1984'. Z zamudo dobre polovice stoletja se zna njegova zgodba uresničiti, z majhno menjavo okusa: glavna začimba ne bo politika, temveč interes kapitala. Vprašanje pri tem je, ali nas bo zakonodaja rešila pred namerami...

47 komentarjev

Apple-ova tiha nadgradnja Mac minijev

ThinkSecret - Na ameriškem tržišču se bodo ponovno pojavili nekoliko močnejši Mac miniji, poroča Think Secret. Seveda je to internetno stran Apple v preteklosti že tožil zaradi razkrivanja poslovnih skrivnosti.

V vseh modelih bo tiktakal nekoliko hitrejši procesor, pa tudi trdi diski se bodo vrteli pri 5400 obratih (namesto 4800). Med ostale dobrote najbolje opremljenega modela sodi tudi dual layer DVD zapisovalnik, novi AirPort Extreme in Bluetooth 2.0+EDR. Predvidene cene so 499, 599 in 699 dolarjev. Zanimivo je, da se po pakiranju ne bodo razlikovali od sedanjih modelov, te dni pa naj bi dosegli tudi trgovce v Evropi, pravi hartware.net, predvidene cene so 519, 619 in 719 €.

Ko bo mali dobil še TV kartico, bo moj favorit za zamenjavo VCR, CD changerja, DVD/Divx predvajalnika, ki zaenkrat še strašijo v dnevni sobi. Vprašanje je le, ali se bodo pri Applu tega spomnili.

6 komentarjev

Novice iz ATi-jevih logov

Slo-Tech - Preden nam 5. oktobra ATi ponudi novo družino grafičnih kartic, imenovano X1k, smo za vas zbrali naslednje novice.

ATi kot kaže znižuje garancijsko dobo za svoje kartice iz treh na eno leto (ne velja za FireGL družino). Ne ravno vzpodbuden korak za zelo cenjene BBA (Built by ATI) primerke kartic tega podjetja, še posebej, ko podjetji BFG in XFX (na določenih trgih) nudita doživljenjsko garancijo. Skrajšani rok zadeva vse nakupe po 31. avgustu 2005.

Na Hexus.net so razkrili cene nove družine kartic. Najprestižnejša in najhitrejša, X1800 XT s 512 MB RAM-a, bo tako stala 549 dolarjev, varianta s 256 MB RAM-a pa 499 zelencev. V tem trenutku nVidia svojega paradnega konja (z 256 MB RAM-a) ponuja za 460 dolarjev. V srednjem razredu (199 dolarjev) bo ATi ponudil X1600 PRO (256 MB) in X1600 XT (128 MB).

Na večno rumeni strani pa navajajo, da najzmogljivejša podskupina, X1800, ne bo na voljo z vodilom AGP. Tudi nVidia zaenkrat ne ponuja 7800 GTX kartice na tem vodilu.

Odštevajte!

12 komentarjev

Nove slike PPU-ja

AGEIA PhysX, prve slike

Slo-Tech - O namenu in pomenu zelo zanimive in nekoliko skrivnostne fizikalne enote (PPU), ki jo podjetje Ageia razvija pod imenom PhysX, smo že poročali. Na strani Hardspell so se pojavile slike (ne sicer prve) ASUS-ove kartice, ki jo bomo, če bo žep dovolj globok, vgrajevali v naše mlinčke.

Kot je razvidno iz slik, kartica potrebuje dodatno napajanje, saj ji PCI utor očitno ne nudi dovolj energije. Predvsem upamo, da bo končni izdelek opremljen z, danes vse pogosteje uporabljenimi, heatpipe cevmi, kar bi omogočilo pasivno hlajenje PPU-ja. Slikan primerek kartice je opremljen z 128 MB Samsungovega RAM-a. Kartica naj bi bila končnim kupcem na voljo še letos.

Več slik je objavljenih na tem naslovu.

36 komentarjev

OpenOffice konferenca, dan 1

Slo-Tech - Po prvem dnevu konference OpenOffice v Kopru je medijska ekipa neprespana, izmozgana, a odločena vztrajati.

Pripravili smo novo številko konferenčnega časopisa, video intervju z Erwinom Tenhumbergom o prihodnosti OpenOffice in StarOffice, pa z Androm Schnabelom o zagotavljanju kakovosti tako velikega sistema. Vse to najdete v arhivu

A najhujše šele prihaja. Danes, v četrtek ob 10:45 začnemo z živim avdiovideo prenosom iz razvijalske sekcije konference in vzporednim snemanjem preostalih linij, ki bodo dostopne z zamikom. Ker se pričakuje naval sta zrcaljenje vsebin zagotovila Arnes in Ljudmila.

Zaželite nam srečo, predvsem glede modre barve!

8 komentarjev