»

Kako so v praksi videti prometni podatki

Eno popoldne v Ljubljani, v besedi ..

Slo-Tech - Eden izmed bralcev nam je nedavno pokazal svoj izpisek iz baze prometnih podatkov (retencijske baze) pri njegovem mobilnem operaterju. Gre za podatke, ki jih naši ponudniki telefonije in interneta že od septembra 2007 zbirajo na podlagi evropske retencijske direktive, kot je implementirana v XIII. poglavju našega Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Uradno so tam za potrebe preiskovanja "hujših" kaznivih dejanj, za dostop pa policija potrebuje sodno odredbo po 149.b členu ZKP. V praksi je ni tako težko dobiti - potrebujejo zgolj obrazloženi predlog državnega tožilca in pa razloge za sum, da je določena oseba izvršila kaznivo dejanje (oz. da je njeno življenje v nevarnosti). Gre za dokaj nizek dokazni standard, tako da policija v praksi za prometne podatke zaprosi kar v večini preiskav, kjer razpolagajo bodisi z imenom in priimkom...

105 komentarjev

Domače branje: George Orwell: Pot v Wigan (1937)

Slo-Tech - Skoraj desetletje pred velikim bratom in zelo človeško živalsko farmo je George Orwell spoznaval življenje britanskega delavskega razreda. Potepal se je s klateži, se pogovarjal s prostitutkami in se nato na pobudo socialističnega kluba odpravil med rudarje na industrijski sever, da bi zbral gradivo za knjigo, ki je postala pot v Wigan (Road to Wigan Pier).

Vendar Orwell med bivanjem pri rudarjih ni spoznal samo razmer, v katerih živijo britanski delavci: izkoriščanje, revščino, umazanijo, trope lačnih otrok, izmučenih žensk in zgaranih težakov. Po prvih nekaj poglavjih je začel razmišljati tudi o vprašanjih, ki so zmotile njegove tedanje založnike in še danes vzbudijo enako nelagodje med „intelektualno levico“.

Opazil je, da socialistično gibanje (ideja delavskega boja) med britanskimi delavci ne zaživi, čeprav bi bila v njihovih življenjskih razmerah edina racionalna politična izbira, s katero bi lahko kot družbeni razred dosegli več pravic in boljše mezde. Namesto tega so...

7 komentarjev

Nova Zelandija prepovedala programske patente

Slo-Tech - Dve leti nazaj, ko se je Nova Zelandija spravljala novelirat svoj patentni zakon, je v državi nastopila vidna javna debata o tem, kaj naj naredijo s programskimi patenti. Večina domače industrije si je želela, da programske opreme ne bi bilo mogoče patentirati, in vlada je naposled popustila ter umaknila svoj izvorni amandma, s katerim bi programsko opremo (pod psevdonimom "embedded software") izrecno vključili v seznam patentabilnih izumov. Omenjeni amandma so spisali lobisti tujih tehnoloških gigantov, ki bi tudi največ pridobili z ohranitvijo/ojačitvijo zaščite svojega IP portfelja.

Zdaj, dve leti kasneje, so jo s tega seznama izrecno izvzeli in programsko kodo klasificirali kot...

9 komentarjev