»

Drevesna struktura ali iskanje: generacijski prepad

Slo-Tech - Danes v polnoletnost stopajo ljudje, ki so veliko večino svojega življenja uporabljali pametne telefone, moderne operacijske sistem in spletne iskalnike. Ukazna vrstica je le relikt iz zgodovinskih knjig, kamor sodijo tudi prve verzije Windows ali Maca. To pa prinaša nekatere generacijske razlike, ki se kažejo pri delu v šolah, na univerzah in tudi kasneje. Eden izmed konceptov, ki je generaciji Z bistveno slabše poznan, je koncept map in datotek, torej drevesne strukture podatkov.

Kot piše Monica Chin za The Verge
, ne gre le za slabše poznavanje, temveč konceptualne razlike. Profesorji pogosto ugotavljajo, da slušatelji vprašanja, kam so shranili neko datoteko, ali navodila, naj odprejo določeno datoteko v določeni mapi, sploh ne razumejo. Težava je postala očitnejša leta 2017, ugotavljajo na ameriških fakultetah. Tega seveda generaciji Z ne moremo zameriti, saj so zrasli s tehnologijami, kjer je drevesna struktura ostajala v ozadju. Čeprav vsak androidni telefon teče na Linuxu,...

212 komentarjev

Microsoft Store se končno odpira za druge trgovine

Slo-Tech - Microsoftova tržnica z aplikacijami je bila doslej omejena le na Microsoftove programe in aplikacije, ki jih je odobril Microsoft, a so sedaj končno začeli rahljati omejitve. Večje spremembe so napovedali junija, med drugim znižanje provizij in možnost, da založniki 100 odstotkov prihodkov, če nakupe v aplikacijah izvajajo prek alternativnih platform. Tedaj so najavili tudi, da bodo tržnico odprli za druge trgovine, denimo Steam.

Nova pravila, ki so začela veljati sedaj, pa izrecno odpirajo platformo za te zunanje tržnice. To pomeni, da prihajajo Amazonov Appstore, Epic Games Store in druge. Microsoft se bo držal obljube in ne bo zahteval provizije za nakupe na teh drugih tržnicah. O Steamu za zdaj še ni informacij, a se utegne prav tako kmalu pojaviti v Microsoft Storu.

Giorgio Sardo, ki vodi Microsoft Store, pojasnjuje, da bo aplikacije za druge tržnice možno najti enostavni kot vse preostale aplikacije. Amazon in Epic Games sta že dogovorjena, preostale še vabijo k pristopu....

6 komentarjev

Evropska komisija uradno predlaga en standard za polnjenje elektronskih naprav

Slo-Tech - Po pričakovanjih in napovedih je Evropska komisija konec minulega tedna predlagala enotne polnilnike za elektronske naprave, s čimer želijo standardizirati priključke in zmanjšati količino elektronskih odpadkov. Po raziskavah ima trenutno povprečen Evropejec tri različne polnilnike, izmed katerih uporablja le dva.

Na področju polnilnikov je včasih vladal še večji kaos, ki ga je industriji uspelo solidno poenotiti. Z več ducatov standardov smo prispeli do treh: microUSB, USB-C in Apple. To pa je še vedno točno dva standarda preveč, meni Komisija, ki odkrito navija za USB-C. Komisija je zato predstavila predlog novele direktive za radijsko opremo, ki predpisuje USB-C za pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in prenosne konzole. Prav tako Komisija predlaga, se polnilniki začno prodajati ločeno, tako da bi jih kupili le, če bi jih resnično potrebovali.

Dodatne spremembe se obetajo še na področju hitrega polnjenja, ki ga je treba regulirati, da ne...

27 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado

Slo-Tech - Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou, ki so jo v Kanadi aretirali decembra 2018 in se je odtlej borila proti izročitvi ZDA, kjer ji očitajo več primerov gospodarskega kriminala, naposled ne bo izročena. Ker se je z ameriškimi oblastmi poravnala in bodo obtožbe zavrgli, je Kanada ustavila postopek izročitve. Meng Wanzhou je v petek z letalom že zapustila Kanado.

Po treh letih hišnega pripora se je v petek z ameriškim tožilstvom prek videopovezave dogovorila, da obtožbe zavržejo. Izrekla se je za nedolžno, tožilstvo pa bo ustavilo pregon (deferred prosecution agreement), če do konca preizkusnega obdobja 1. decembra 2022 ne bo storila novega pregonljivega dejanja. Podpisala je izjava o dejstvih, ki so jo pripravili na ameriškem tožilstvu, s čimer pa se je izrekla le o dogodkih, ni pa priznala krivde. Kanadsko vrhovno sodišče je tako postopek izročitve moralo ustaviti. Ob tem je sodnik dejal, da se je obtoženka vedla kooperativno in se ji za to zahvalil. V izjavi pred sodiščem...

107 komentarjev

Hrček s trgovanjem premaguje trg kriptovalut

Slo-Tech - Podobno kot je hobotnica Paul "napovedovala" rezultate na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 2010, hrček Mr. Goxx od 12. junija napoveduje, kako trgovati s kriptovalutami. Do danes je ustvaril 24-odstotni donos, kar je bolje od gibanja bitcoina, indeksa S&P500 in številnih drugih načinov vlaganja.

Hrček živi v kletki, od koder je živa slika v prenosu na internetu. Hrček zna dvoje, in sicer predlaga nakup ali prodajo. To stori tako, da uganja različne vragolije, na pripomočki pa je jasno napisano, kaj kakšna pomeni. Kadar teče na kolesu, izbere kriptovaluto, nato pa predlaga nakup ali prodajo z izbiro tunela, skozi katerega se odpravi. Posli, ki jih hrček tako predlaga, obsegajo 20 evrov. Vmes je njegov dobiček znašal že 50 odstotkov, a ga je zadnja razprodaja na trgih nekoliko sklestila.

Zapisano seveda ne pomeni, da je hrček jasnoviden ali posebej dober investitor. Obratno, tovrstni eksperimenti se pogosto izvajajo, da bi snovalci pokazali, kako pomembno vlogo pri vsakem...

44 komentarjev