»

Ušla Dellova 10-palčna tablica, nared bržkone novembra

vir: Neowin
Neowin - Dasi je Dellov tablični računalnik, ki bo poganjal Microsoftov prihajajoči operacijski sistem Windows 8, šele na poti, so na internet ušle njegove specifikacije. Do njih so se prebili na Neowinu, kjer so nad napravo kar navdušeni.

Nova tablica z imenom Dell Latitude 10 bo imela 10,1-palčni zaslon, ki bo prikazoval 1366 x 768 točk in bo občutljiv na dotik (kapacitivna tehnika). Sicer bo celotna naprava merila 274 x 177 x 13 milimetrov, tehtala pa 740 gramov. Procesor bo dvojedrni Intelov Atom, grafika pa prav tako integrirana Intelova. Pomnilnika bo 2 GB, trdi disk pa bo meril do 128 GB in bo tipa SSD. Za povezljivost bo poskrbljeno prek WLAN-a, Bluetotoha in mobilnih omrežij. Kameri...

30 komentarjev

Sintetizirali in posneli olimpicen

Olimpicen

BBC - Pred tremi leti smo pisali o dosežku IBM Züricha, kjer so uspeli slikati aromatsko molekulo pentacena z mikroskopom na atomsko silo. Čeprav lahko atome "gledamo" že več deset let z uporabo vrstičnega tunelskega mikroskopa in transmisijskega elektronskega mikroskopa, je molekule, ki so sicer večje, teže opazovati. Paradoks je posledica manjše stabilnosti molekul od atomov, ki se lahko pri agresivnem pristopu razletijo. Tehnika je do danes napredovala in vse vedno pogosteje uporabljala. Sedaj so jo znanstveniki z Univerze v Warwicku, IBM-u Zürich in Kraljevem kemijskem združenju pripravili najmanjše mogoče olimpijske kroge in jih posneli...

6 komentarjev

Ni miru za jekleno pest (5): Optus TV Now in oblačni videorekorderji

ABC News - Avstralska mobilna operaterja Optus in Telstra se že vso pomlad (oz. jesen na njihovi strani ekvatorja) dajeta glede prenosa tekem avstralskega nogometa in rabgija na mobilnih napravah. Dokončna odločitev v tej zadevi bi lahko imela izjemen vpliv na vprašanje zakonitosti oblačnih videorekorderjev (cloud DVR-ov), širše pa tudi glasbenih lockerjev kot npr. iCloud ali Amazon Digital Locker. Poglejmo.

Telstra se je letos februarja z avstralsko zvezo AFL zmenila za mobilno ekskluzivo in zato tudi odštela lepe milijone (med 50 in 150 milijoni avstralskih dolarjev letno), zaradi česar jih je strašno zmotila sveža ponudba konkurenta (Optus s svojo TV Now), ki je omogočala snemanje tekem z javno predvajanih televizijskih kanalov in njihovo...

19 komentarjev

RIM bo odpustil še vsaj 2000 zaposlenih

Žalosten, a vse bolj verjeten scenarij.

CNet - Marčevska objava slabih poslovnih rezultatov je vodstvo kanadskega RIMA prisilila k resnemu razmisleku, in očitno bodo spet odpuščali. Kot poroča časopis Globe and Mail, ki se sklicuje na vire znotraj podjetja, naj bi že s 1.6. delovne knjižice vrnili vsaj 2000 zaposlenim. Na tapeti bodo predvsem kadrovniki, pravniki, komercialisti, marketingarji in nižji menedžerji, inženirji pa tokrat očitno ne.

RIM je na podoben način odpuščal že lani poleti, ko so se prav tako znebili nekje 2000 zaposlenih. Junija jih bodo potem imeli le še 14.500, od več kot 20.000 v najboljših časih.

Letos so skoraj...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Krvavo rdeče nebo: človeštvo v dobi geoinženiringa, Detour (1945)

Hvala za nevrone: Lilia Gurova, 24. Maj 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 29.5. ob 19h, nas bo Toni Pustovrh, raziskovalec pri Centru za proučevanje znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, spoznal s kratko zgodovino koncepta geoinženiringa ter različnimi geoinženirskimi tehnologijami, njihovimi potencialnimi tveganji in neželenimi posledicami. Govorili bomo o možnosti geoinženirskih tehnik za namerno sovražno uporabo, kot »podnebno orožje«, prizadevanjih za komercializacijo nekaterih geoinženirskih tehnik ter o prvih omejenih geoinženirskih poskusih. Končno bomo opredelili tudi morebitno bodočo vlogo geoinženiringa v luči globalnih katastrofalnih sprememb okolja in množičnih izumrtij v geološki zgodovini življenja na Zemlji.


V...

5 komentarjev