»

Qualcomm predstavil čip Snapdragon 780G

Slo-Tech - Qualcomm je predstavil novi čip Snapdragon 780G, ki je eden prvih v 5-nm tehnologiji. Gre za naslednika Snapdragona 865, lahko pa bi ga opisali kot malce oskubljena verzija Snapdragona 888. Novinec bo namenjen telefonom srednjega cenovnega razreda.

Čip vsebuje eno hitro jedro Cortex-A78 s taktom 2,4 GHz, tri enaka jedra s taktom 2,2 GHz in štiri počasnejša jedra Cortex-A55 z 1,9 GHz. Grafični čip Adreno 642 je od Adrena 620 v Snapdragonu 765G hitrejši za skoraj 70 odstotkov. Za strojno učenje je vgrajen čip Hexagon 770 (zmogljivost 12TOPs AI).

Glavna sprememba v primerjavi s predhodniki je torej v filozofiji jeder, saj se od 1+1+6 premikamo k 1+3+4. Skupaj z močnejšimi jedri bi to pomenilo 40 odstotkov več zmogljivosti, so izračunali. Grafični čip je prav tako hitrejši in je nekje v rangu Adreno 640, ki ga je imel Snapdragon 855 (najzmogljivejši čip pred dvema letoma in pol). Čip podpira do 16 GB pomnilnika LPDDR4 RAM s taktom do 2,1 GHz. Vgrajeni 570 ISP pa omogoča obdelovanje...

3 komentarji

Direktorji velikanov pred Kongresom brez konkretnih odgovorov

Slo-Tech - Težko pričakovano zaslišanje direktorjev Googla, Facebooka in Twitterja pred Kongresom v četrtek ni postreglo s konkretnimi odgovori. Glavni akterji Sundar Pichai, Mark Zuckerberg in Jack Dorsey so bili v svojih odgovorih še manj oprijemljivi kot oktobra. Medtem ko so politiki želeli na vsaj nekatera vprašanja slišati jasne odgovore z da ali ne, so se direktorji izogibali jasnim odgovorom. Po petih urah predstave za javnost je bil rezultat frustrirani člani odbora, ki so se - to je treba priznati - na zaslišanje pripravili in prišli z dobrimi vprašanji, in vznevoljeni direktorji, ki pa so si oddahnili.

To je bilo prvo zaslišanje po napadu na kapitol 6. januarja letos, kar je bila tudi pomembna tema zaslišanja, saj so napad podžgale in koordinirale objave na družbenih omrežjih. Krovna tema je bila dezinformacije in ekstremizem na družbenih omrežjih. Slednja niso zgolj pasivna platforma, zvočnik, ki bi omogočil slišanje teh vsebin, temveč vsaj delno aktivno sodelujejo pri...

9 komentarjev

Škoti skoraj vso elektriko dobijo iz obnovljivih virov

Slo-Tech - V začetku minulega leta smo poročali o smeli škotski napovedi, da bodo do konca leta vso potrebno električno energijo pridobili iz obnovljivih virov. Leto dni pozneje lahko pogledamo na realizacijo napovedi in ugotovimo, da jim je zmanjkalo čisto malo. V letu 2020 so iz obnovljivih virov pridobili 97,4 odstotkov porabljene električne energije. To je ocena glede na bruto porabo, točno vrednost pa pričakujemo decembra.

Skupno je delež obnovljivih virov energije v celotni energijski bilance Škotske znašal 24 odstotkov (podatek je za leto 2019). Do leta 2030 je cilj ta delež povečati na 50 odstotkov. Najteže gre seveda pri prometu in ogrevanju. Toplotne energije so iz obnovljivih virov pridobili le 6,5 odstotka. So pa v primerjavi z referenčnim obdobjem 2005-2007 porabo vse energije znižali za 13,4 odstotka.

Škotska je neto izvoznik električne energije, ki se torej proizvaja tudi iz neobnovljivih virov. V letu 2020 so bruto izvozili 19,3 TWh električne energije, kar je 21 odstotkov...

49 komentarjev