»

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev

Applov spisek napak, Foxconn priznal kršenje delovne zakonodaje

vir: Gizmodo
Gizmodo - Pred meseci je imel nek uporabnik problem z Apple Computers Inc. napajalnim kablom magsafe. Pritožbo je na prošnjo proizvajalca umaknil. Sedaj se je pojavil enak problem pri drugem uporabniku: kabel se je vnel. V obeh primerih je šlo za MacBook Pro.


Če nadaljujemo, eden bolj banalnih problemov je nastal, ker so v tovarni, kjer MacBooki nastajajo, pozabili odstraniti zaščitno folijo, ki je preprečevala prost pretok zraka. Zaradi takšnih in podobnih primerov, so kupci Applovih napravic skupaj spravili stran appledefects.com, na kateri objavljajo do sedaj znane okvare. Spisek napak je seveda nekoliko daljši in zajema tako zatekle baterije, razbarvanje prenosnikov, prevroče...

28 komentarjev

Paralelno poganjanje različnih OS na Intel Macih

The New York Times - Dual Boot poznamo, Apple Boot Camp tudi. Sedaj je tu nova rešitev: Parallels Desktop za Mace na Intelovi osnovi. S tem programom se lahko pod Mac OS X-om poganja druge operacijske sisteme (različne verzije Windowsov, Linuxa, FreeBSDja, OS/2, Solaris...) in njihove aplikacije.Če niste ravno odvisni od iger, te namreč tečejo prepočasi v tem virtualnem oknu, si lahko zadevo pretočite z njihove strani za 49,99 zelencev. Spodbudno je, da deluje tako rekoč vsa periferija. Obstajajo tudi druge verzije paralelnosti: Workstation, Compressor… Napovedujejo tudi Server in Enterprise Server različice.

7 komentarjev

Plutonovi luni dobili ime

Slo-Tech - Meseca maja leta 2005 odkriti mali plutonovi luni sta dobili ime. Ob odkritju so ju katalogizirali kot S/2005 P 2 in S/2005 P 1, prejšnji teden pa je Mednarodno astronomsko združenje (IAU - The International Astronomical Union) potrdilo imena kot Nix in Hydra.

Nix je v mitološkem smislu boginja teme in noči, Hydra pa mitološka pošast v obliki kače z devetimi glavami. Obe luni sta 5000-krat temnejši kot Pluton, a vseeno dovolj svetli, da jih Hubblov vesoljski teleskop jasno razloči.

Luni sta res mali, saj merita 40 in 160...

24 komentarjev