»

Zaščita extraordinare

ZDNet - O novi protipiratski zaščiti, ki jo je Microsoft vdelal v svoje produkte XP generacije se že vseskozi šušlja po internetu. In očitno se bo še kar nekaj časa... Pojavljati so se namreč začele prve "horror-zgodbice" nesrečnih uporabnikov. Eden izmed slednjih je vsekakor tudi David Coursey, toda tipo ima srečo, da je eden izmed urednikov ZDNeta in da svojo zgodbo lahko posreduje milijonom ljudi. Če vas zanima, jo najdete tukaj. Dejansko lahko takšni pripetljaji Microsoftu precej škodujejo, če ne po prodaji (kjer itak nima konkurence), pa po reputaciji...

4 komentarji

Položeni temelji za DDR-II

EBN - EBN poroča, da je združenje izdelovalcev pomnilnika JEDEC na nedavnem srečanju v Tokiju potrdilo specifikacije za naslednjo generacijo DDR pomnilnika, DDR-II. V osnovi bo šlo za DDR, ki bo pri manjši napetosti (1.8V) dosegal višje frekvence (400-533MHz). Če bi primerjali DDR-II s DDR, bi imel pomnilnik oznako PC3200 za 400MHz čiše (3.2GB/s) in PC4300 za 533MHz čipe (4.3GB/s). Prvi primerki DDR-II pomnilnika bodo izdelani leta 2002, masovna produkcija pa se bo začela 9 do 18 mesecev pozneje, torej nekje okoli sredine 2003.
Združenje se bo sedaj lotilo načrtovanja specifikacij za DDR-III, ki ga bomo videli v letih 2004 in 2005. Menda bo JEDEC pri načrtovanju DDR-III specifikacij sodeloval z Advanced DRAM Technology skupino, v kateri je tudi Intel.

11 komentarjev

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

Nvidiin "promocijski program"

več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

3 komentarji

Tualatini že v prodaji

Akiba - Kljub temu, da Intel ni izdal uradnega obvestila, sedaj več ni nobenih dvomov, da so Tualatini v prodaji. Akiba je namreč že objavila prve podatke o dobavljivosti in cenah v Japonskih trgovinah. Gre za strežniške čipe s 512KB L2 predpomnilnika, 1.13GHz model pa stane $400. To je precej višje od napovedane cene ($310), toda japonski prodajalci zaradi ekskluzivnosti radi navijajo cene. Drugače pa gre za čistokrvne Tualatine v FC-PGA2 obliki, ki delujejo pri 1.45V napetosti. Za razliko od Intelovih trditev pa ti strežniški procesorji ne potrebujejo posebnega čipovja in matičnih plošč, temveč lepo delujejo na i815E (B stepping) ploščah, kot sta Gigabyte GA-60XET in ABIT ST6-RAID.

vir: Akiba

vir: Akiba

3 komentarji

ATI in njegovi partnerji

X-Bit Labs - Kljub najboljšim nameram ima očitno ATI podobne probleme, kot STM, saj le s težavo pridobiva podjetja, ki bi izdelovala grafične kartice na njihovih čipih. Kljub temu pa se nekaj le premika in tako so včeraj ATIjaši uradno najavili začetek sodelovanja s 5 novimi podjetji: DFI, FIC, Gigabyte, Lite-On in USI. Omenjenim podjetjem bodo omogočili dostop do vseh čipov (tudi Radeonov), referenčnih kartic, softvera in tehnične podpore. Očitno se ATI zelo trudi, da bi na svojo stran dobil čimveč partnerjev in mi lahko samo upamo, da jim bo uspelo, saj to pomeni več grafičnih kartic, večjo konkurenco in tudi nižje cene.
Od zgornjih podjetij je omembe vreden kvečjemu Gigabyte. Po pravici povedano je malce čudno, da je ATIju uspelo skleniti pogodbo s tem podjetjem, saj je Gigabyte bil Nvidiin ključni partner ob izidu GeForca3. Mogoče pa Gigabytovci računajo na uspeh Radeona2, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli konec poletja (podrobosti o Radeonu2 smo že omenjali)......

0 komentarjev

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

Nov 1.8 inčni disk iz Toshibe

X-Bit Labs - Toshiba je svoji zbirki 1.8 inčnih diskov modela Type II PC Card dodala 2GB modelu še enega 5GB brata, ki nosi oznako MK5002MPL. Tako lahko od danes naprej kupci PC Card diskov kupijo 5GB PC Card disk za malo manj kot $500 po komadu. Z prenosnostjo takega diska pa ne bo tudi nikoli problemov, saj se ga lahko enostavno vtakne v recimo srajčni žep. Napravica ima vsekakor prihodnost, saj je združljiva z vsakim prenosnikom. Predvsem zato, ker nanj lahko spravimo malo več 7 cd-jev. CD enote pa so zelo potratne pri porabi energije za svoje delo. Poraba tega diska se giblje okoli 1.5W.

1 komentar

600 srečnežev

uebertakten.de - Danes je prišla ena srečna novica za kakih 600 kupcev Western Digital 60GB diskov. Zakaj? No v Tajvanu si je proizvajalec privoščil eno manjšo napako. Namesto da bi v pakete, kjer je bila oznaka 60GB dal 60GB disk, je v le te dal svoje 80GB diske in jih okoli razposlal kot 60GB. Tako bo okoli 600 kupcev pri svojem nakupu dobilo večjega bratca za isto ceno. Seveda pa na žalost nobeden od teh diskov ne bo priromal v Slovenijo, saj so diski žal bili namenjeni prodaji v Tajvanu. Zakaj si kake take napake proizvajalci ne privoščijo v Sloveniji ?

3 komentarji