»

Broadcom bo kupil VMware

Slo-Tech - Broadcom je potrdil govorice in napovedal prevzem VMWara, za kar bodo odšteli 61 milijard dolarjev in obenem prevzeli osem milijard dolarjev dolga, ki ga ima tarča. Prevzem, ki bo plačan s kombinacijo denarnih sredstev in delnic, je eden največjih v zgodovini. Pred prevzemno ponudbo je bila tržna kapitalizacija VMwara 50 milijard dolarjev, od prejšnjega tedna pa je poletela za tretjino. Delnice Broadcoma so sprva izgubile tri odstotke, sedaj pa so izgubo že nadoknadile. Investitorji torej verjamejo, da bo prevzem uspel in da ne bo negativno vplival na podjetje.

Broadcom je podjetje, ki proizvaja polprevodniške čipe. S tržno kapitalizacijo 220 milijard dolarjev je sposoben kupiti VMWare, vprašanje pa je, kaj bi s tem pridobil. Spomnimo, da je Broadcom že leta 2018 za 18 milijard dolarjev kupil CA Technologies, leto pozneje pa za 11 milijard dolarjev Symantec. A če sta bili ti podjetji v zreli ali celo pozni fazi svojega življenjskega cikla, je VMware živahno podjetje, ki deluje na...

9 komentarjev

A1 bo prvi dražil pakete

Slo-Tech - Vsesplošno povišanje cen, ki ga ta hip poganjajo dražji energenti, se preliva tudi na trg telekomunikacijskih storitev. Prvi je podražitve napovedal A1, ki bo od 1. julija podražil mobilne pakete, fiksne storitve in televizijo. Večina paketov bo dražja za en evro na mesec, nekateri pa za dva ali tri. Pričakovati je, da bodo cene zvišali tudi drugi operaterji.

Podražilo se je praktično vse, od energentov do cen omrežne opreme. Operaterji pravijo, da so izčrpali vse notranje rezerve in da so podražitve odlagali, dokler je to šlo. Obstoječi naročniki lahko zaradi enostranskega zvišanja cen paketov v 30 dneh odstopijo od pogodbe brez pogodbene kazni, odpovednega roka in stroškov prekinitve. Kdor je izkoristil kakšno akcijo, denimo nakup opreme po akcijski ceni, jo bo bodisi vrnil in prejel kupnino, znižano za obračunano obrabnino, bodisi obdržal in odplačal sorazmerni del ugodnosti. Med paketi, ki se dražijo za tri evre, so vsi paketi A1 Net+TV, za dva evra pa se dražijo A1 Kombo, A1...

45 komentarjev

Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev zaradi zlorabe osebnih podatkov uporabnikov

Reuters - Twitter bo plačal 150 milijonov dolarjev, ker je v letih 2013-2019 kršil ameriško zakonodajo ter nezakonito obdeloval in posredoval podatke uporabnikov. Prekršil je zaveze iz leta 2011, med katerimi je bilo izrecno navedeno, da v komercialne namene ne bodo uporabljali osebnih podatkov, ki so jih zbrali za tehnično zagotavljanje varnosti storitev, denimo telefonskih števil in elektronskih naslovov za obnovitev dostopa v storitev. Twitter je te podatke, za katere je uporabnikom zagotavljal, da ne bodo uporabljeni v drugačne namene, izkoriščal tudi za ciljano prikazovane oglasov. Oglaševalci so do leta 2019 imeli dostop do teh podatkov, kar je tudi v nasprotju z zakonodajo.

Zvezna komisija za trgovino (FTC) je dejala, da je to primer zlorabe podatkov. Uporabnikom so dejali, da telefonske številke in elektronske naslove potrebujejo za zagotavljanje pristnosti in varovanje računa, nato pa so jih prodajali dalje. Oškodovanih je več kot 140 milijonov uporabnikov, ki so oddali te podatke...

5 komentarjev

Generiranje slik iz teksta postaja tekma

tale korgi ni resničen

vir: Google
Google - Googlov laboratorij za strojno učenje je predstavil algoritem Imagen, za katerega trdijo, da ustvarja še boljše podobe kot OpenAIjev DALL-E 2.

Zadnji krik področja umetne inteligence so bržkone algoritmi za generiranje slik iz tekstovnih opisov, saj znajo ponekod ustvariti hudo markantne rezultate, kot je podoba tujske hobotnice s časopisom v rokah, ki lebdi skozi portal ali jutranje nakupovalne mrzlice v ekspresionističnem slogu. Z idejo so najbolj udarno pričeli v hiši OpenAI, ko so v začetku lanskega leta predstavili algoritem DALL-E, ki je pred poldrugim mesecem prešel v pošteno nadgrajeno drugo generacijo. Zdaj so se gibanju pridružili še v Googlu in predstavili algoritem Imagen. Kot večina tosortnih programov, tudi Imagen uporablja difuzni model, pri čemer zvito najprej ustvari nizkoločljivostno podobo, ki jo nato razteguje skozi več podalgoritmov, prav tako z difuznimi modeli.

Googlovi inženirji trdijo, da zanesljivo proizvaja boljše podobe od DALL-Eja 2 in so v ta namen...

6 komentarjev