»

Domače branje: "Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books."

Slo-Tech - Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books.

Bruce Schneier, se sicer ukvarja z računalniško varnostjo in kriptografijo, vendar pa v knjigi Beyond Fear govori predvsem o varnosti na splošno. Osnovni principi varnosti varnosti se namreč ne razlikujejo, pa naj gre za informacijsko varnost, fizično varnost ali varnost pred terorizmom.

Na začetku knjige Schneier razloži nekaj osnovnih konceptov, predvsem to, da je varnost stvar tehtanja ("security is a trade-off"), v nadaljevanju pa se ukvarja z osnovnimi principi napada ter varovanja. Z številnimi primeri pokaže da popolnoma učinkoviti protiukrepi ne obstajajo in da posledično tudi popolne varnosti ni. Prav tako pokaže tudi da sam nakup varnostne tehnologije ni zadosten ukrep za povečevanje varnosti in da enako velja tudi za panično zaostrovanje varnostnih ukrepov. Ne preseneča, da se ravno zato Schneier v knjigi dotakne tudi ukrepov za povečevanje varnosti v letalskem prometu in protiterorističnih ukrepov v ZDA...

11 komentarjev

TrackMeNot

Slo-Tech - V začetku avgusta 2006 je AOL na internetu objavil iskalne nize več kot 650.000 svojih uporabnikov interneta, ki so jih ti vpisovali v spletne iskalnike od marca do maja 2006. Kmalu se je izkazalo, da je mogoče na podlagi objavljenih podatkov izslediti konkretne fizične uporabnike, ki so te iskalne nize vpisovali v svoje brskalnike. Med drugim so našli tudi nekoga, ki očitno načrtuje umor svoje žene.

Da bi se takšnemu nadzoru lahko izognili, sta dva profesorja iz New York University napisala dodatek za Firefox z imenom TrackMeNot.

TrackMeNot teče kot nizkoprioritetni proces v Firefoxu in v ozadju spletnim iskalnikom periodično pošilja naključne poizvedbe. S tem naj bi skril prave uporabnikove poizvedbe in onemogočil nadzor.

A zadeve niso tako preproste. Schneier namreč na svojem blogu ugotavlja, da zadeva pravzaprav ne deluje. Prva stvar je, da je v programu samo 1673 iskalnih pojmov, ki bi jih nadzorni program brez večjih težav lahko izfiltriral. Druga stvar je, da program...

14 komentarjev

Intervju s summ0ne-om

SLO Reactor - Slovenija je majhna, o tem ni dvoma. Kako nas poznajo v svetu, raje ne bi razpravljali- splošno znanje o Slovencih je pod nivojem. Pa ste kdaj razmišljali, če svet pozna Slovenijo v digitalnem svetu?

Obstajajo ljudje, ki jih niti sami ne poznamo dovolj dobro. Ste vedeli, da se v Sloveniji izdeluje eden najboljših PS2 čipov? In kaj smo naredili? Na SLO Reactorju smo stopili v kontakt z avtorjem čipa, summ0ne-om, ter z njim opravili intervju. Kako se zadeva odvija, kako je z zaščitami, kako v prihodnje in nenazadnje tudi- kako bo s čipi na konzolah nove generacije (XBOX360, PS3, Wii).

Celoten članek oz. intervju si lahko preberete tukaj.

Želimo vam prijetno branje.

25 komentarjev

Izsleden prvi Skype klic

Schneier.com - Nekateri se očitno še vedno ne zavedajo, da anonimnosti na internetu ni, razen če si jo posebej zagotovijo. To dokazuje tudi primer Kobija Alexandra, ameriškega begunca, ki ga je FBI iskal zaradi goljufij z delnicami.

Alexandra so izsledili potem, ko je preko Skypa iz Šri Lanke opravil enominutni telefonski klic. Morda je Alexander domneval, da so Skype klici manj izsledljivi kot navadni telefonski klici. A to ne drži, kar dokazuje tudi članek Tracking Anonymous PeertoPeer VoIP Calls on the Internet, ki je bil objavljen že pred približno letom dni. V njem avtorji celo dokazujejo, da je sledenje mogoče celo če skuša uporabnik svoj promet prikriti.

16 komentarjev

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki...

11 komentarjev

Foldingova ATIvoucija

Folding@Home - Projekta Folding@home na Slo-techu verjeto ni treba posebno predstavljati, saj ima tukaj že zajetno podporo.

Mogoče pa še ne veste tega, da boste kmalu lahko prispevali še več k raziskovanju proteinov. Fantje in dekleta iz skupine Pande s Standforske univerze, avtorji projekta, so se namreč spomnili, da v naših mlinčkih domuje še en procesor, ki bi lahko služil njihovemu raziskovanju. Seveda je govora o GPUju, po domače grafičnemu procesorju. Odločili so se torej, da bodo zaposlili tudi vaše grafične kartice, ki so bile do sedaj dodobra izkoriščene le v igrah.

Nova verzija odjemalca, ki je trenutno v fazi internega beta testiranja, bo podpirala le ATIjeve grafične procesorje . Splošno beta testiranje napovedujejo čez štiri do pet tednov.

Naj omenim še to, da je v prirpavi tudi odjemalec za prihajajočo Sonyjevo konzolo PS3, kjer bo pošteno potil njegov Cell procesor.

Več o projektu.

Lastniki ATIjev se boste lahko veselili boljših razultatov, medtem ko se bo večina...

17 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev