»

Pametni telefon za štiri dolarje bo tako poceni zaradi prednameščenih aplikacij

Slo-Tech - Več mesecev po prvi najavi je najcenejši pametni telefon naposled nared in pripravljen za prodajo, pravijo v indijskem podjetju Ringing Bells. Njihov izvršni direktor Mohit Goel je namreč že v začetku leta napovedal izid pametnega telefona za štiri dolarje, čemur marsikdo ni verjel. Po nekajmesečnem zatišju, ki je bilo po besedah podjetja namerno, je Freedom 251 (ker stane 251 rupij), kot se telefon imenuje, tu. Prodaja se bo pričela prihodnji teden.

Vprašanje je seveda, kako neki lahko za štiri dolarje izdelajo telefon, če že zaslon stane več. Preprost odgovor je - ne morejo ga, lahko pa ga po taki ceni ob ustreznih subvencijah prodajajo. In res, Freedom 251 je na las podoben telefonu...

27 komentarjev

Komunikacija z računalniki prek krmiljenja ventilatorja

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben-Gurion v Izraelu so predstavili nov način pridobivanja podatkov z računalnikov, ki niso povezani v nobeno omrežje (air-gapped systems). Pokazali so, kako lahko virus računalnik prisili v komunikacijo z regulacijo vrtenja ventilatorjev, kar se odrazi kot zvočni odtis, ki ga je mogoče spremljati in zapisovati.

Lani so na isti univerzi pokazali, da je mogoče s tovrstnimi sistemi komunicirati s spremljanjem proizvedene toplote. Prav tako so že raziskovali tudi prenos podatkov z elektromagnetnim valovanjem.

To pot so izdelali delujoč koncept virusa, ki so ga domiselno poimenovali Fansmitter (fan + transmitter). Virus...

14 komentarjev

Nov robotski pes iz Boston Dynamics pomiva tudi posodo

Slo-Tech - Čeprav je robotska divizija Boston Dynamics na poti iz Googla k Toyoti, se razvoj robotov nadaljuje s polno paro. Te dni so predstavili novo različico robotskega psa Pikija z imenom SpotMini, ki je manj strašljiv od predhodnikov in tudi uporabnejši.

Starejši izdelki so bili namreč zelo glasni, zato jih na primer vojska sploh ni mogla uporabljati, ker bi takoj izdali položaj enote. Hidravlika je glasna, zato je SpotMini manjši in v celoti električen. Tehta 25 kilogramov, dodatnih pet kilogramov pa še roka, ki jo namestimo na njegovo glavo in spominja na rilec. Robot ima avtonomijo približno poldrugo uro, potem pa bo baterijo treba ponovno napolniti. Predhodnik Spot je tehtal gigantskih 73 kilogramov.

SpotMini se premika kot pes, hkrati...

19 komentarjev