»

Sony napovedal ročno konzolo PlayStation Q

Slo-Tech - Sony je svojo včerajšnjo predstavitev novih izdelkov PlayStation Showcase začinil z napovedjo projekta Q, ki uradnega imena sploh še nima, obliko in funkcionalnosti pač. PlayStation Q bo ročna konzola, ki bo omogočala igranje vseh iger, ki tečejo na PlayStationu 5. Namenjena bo namreč pretakanju (streaming), saj se bodo igre izvajale na samostojni konzoli, Q pa bo omogočil oddaljeno spremljanje in krmiljenje. To bo delovalo za vse igre, razen za VR (navidezno resničnost). To pomeni, da samo na Q ne bo možno poganjati iger. Pretakanje bo potekalo prek tehnologije Remote Play, s katero lahko na primer že sedaj sinhroniziramo krmilnik DualSense z drugo napravo prek Wi-Fi ali interneta.

Projekt Q ima zaslon, ki zmore ločljivost HD (1080p s 60 fps) in meri 8 palcev, ter vse tipke in gumbe kakor DualSense. Žal pa je umanjkala ključna informacija, zato še vedno ne vemo, kdaj in za koliko denarja bo Q na voljo. Pravi jo le, da se bo to zgodilo še letos. Manj kritično, a še vedno pomembno...

13 komentarjev

Amazonova spletna tržnica odhaja iz Kitajske

Slo-Tech - Amazon je sporočil, da bo julija na Kitajskem ugasnil svojo spletno tržnico z aplikacijami, potem ko so že lani prenehali prodajati e-knjige za Kindla. Amazon Appstore, ki deluje od leta 2011, bo prenehala delovati 17. julija, kar predstavlja še en umik zahodnega tehnološkega velikana s kitajskega trga. Same aplikacije ni možno več naložiti že sedaj.

Uradnega razloga za umik Amazon ni navedel, a ugibati ni treba prav daleč. Čeprav je kitajski trg največji po številu uporabnikov, se tuja podjetja tam čedalje teže znajdejo. Kitajska povečuje nadzor in omejitve, tako z vidika zasebnosti in iznosa podatkov, kakor tudi zaradi ščitenja lastne konkurence, ki je ni malo in ne počiva. Amazon Appstore pa ni imel le kitajske konkurence, temveč tudi Googlovo in Applovo. Tudi na zahodu njegova tržnica zato ni nikoli predstavljala prave konkurence.

Amazon je na Kitajsko prispel leta 2004, ko je kupil trgovca Joyo.com, a nikoli ni dosegel priljubljenosti kakor na Zahodu. Zato so že leta 2019...

8 komentarjev

Lenovo s štirikrat nižjim dobičkom zaradi krča na trgu osebnih računalnikov

Slo-Tech - Rekordni upad prodaje računalnikov, ki traja od konca minulega leta, povzroča težave proizvajalcem in sestavljavcem računalnikov. Med najbolj prizadetimi je kitajski velikan Lenovo, največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. V minulem četrtletju, ki se je izteklo 31. marca, so se prihodki skrčili za četrtino na 12,6 milijarde dolarjev. Dobiček je padel za 72 odstotkov na 114 milijonov dolarjev. V celotnem letu (minulo četrtletje je bilo zadnje fiskalno četrtletje) je promet upadel za 14 odstotkov, dobiček pa za 23 odstotkov na 2,14 milijarde.

Prihodki so najbolj upadli v kategoriji osebni računalniki in pametne naprave, kjer je padec kar tretjinski. To je odziv na dogajanje po koncu pandemije, med katero je povpraševanje eksplodiralo. Proizvajalci so se tedaj trudili zagotoviti dovolj računalnikov, zaloge pa so bile takoj razprodane. Lenovo je imelo zgodovinske zaloge, ki so v dobavnih verigah obsegala zgolj tretjino normalnih količin. V letu 2021 je prodaja računalnikov...

3 komentarji

Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.

14 komentarjev

Kod hodi Amazonova umetna inteligenca

Bloomberg - Amazon je kmalu po izidu ChatGPT, Bing Chata in Barda sporočil, da prihaja tudi njegov odgovor, ki se imenuje Amazon Bedrock. Poldrugi mesec pozneje, ko bi izdelek že pričakovali, ne zaradi enostavnosti podviga ampak zaradi nujnosti, če se želi kosati s konkurenti, še vedno čakamo. Posebej neučakane so stranke, ki plačujejo za dostop do storitev v oblaku, saj Amazon vztrajno premika roke.

Že Amazonova napoved ni razkrivala nobenih podrobnosti, kar je nenavadno. Kadar predstavljajo nove storitev Amazon Web Services, nikoli ne pozabijo vključiti bahavih komentarjev starih novih strank. Pri Bedrocku pa so bili nenavadno molčeči. Pojavljala so se namigovanja, ki so sedaj čedalje glasnejša, da Amazonov izdelek v resnici ni niti blizu komercialno uporabne ravni, a so ga morali napovedati zaradi pritiska uspešne konkurence.

A Amazon trdi, da razlogov za preplah ni. Matt Wood, podpredsednik za AWS, je dejal, da gre za povsem nov izdelek. Želeli so ga javno napovedati in nekaterim...

1 komentar

V Facebooku končali odpuščanja z osmino zaposlenih manj

Slo-Tech - V Meti (nekdanji Facebook) so danes vročili še zadnja obvestila o odpovedih. V zadnjem napovedanem krogu odpuščanj so se poslovili od 10.000 zaposlenih, zato so vsi zaposleni na trnih pričakovali, koga bo zadela krogla. Prvi krogi so potekali v glavnem v kadrovskih in menedžerskih delih podjetja, v nadaljevanju pa so odpuščali tudi tehnični kader. S tem se je končal glavni del prestrukturiranja podjetja, ki ga je bil naznanil Mark Zuckerberg, da bi povečal učinkovitost podjetja. V prihodnosti bodo odpuščanja precej manjša, je še dodal.

Zuckerberg vztraja, da druge izbire ni imel. To morda drži, a zaposleni so bili kritični zlasti do nepreglednosti postopka. V vmesnem času, ko ni bilo jasno, kdo bo ostal, je bilo vzdušje v podjetju zelo slabo. Ni šlo le za lastno negotovost, temveč so imeli težave tudi pri organiziranju dela in delegiranju nalog, saj ni bilo jasno, ali bodo sodelavci čez mesec ali dva še del ekipe. Zuckerberg je že pred tedni sporočili, v katerih oddelkih bodo...

15 komentarjev