»

Vaš mobilnik je lahko tudi optični bralnik

Slashdot - NEC in Nara Institute of Science and Technology sta razvila posebno tehnologijo, s pomočjo katere lahko uporabite vaš prenosni telefon s kamero kot optični bralnik, četudi ima kamera nizko ločljivost. Vse kar je potrebno za optično branje slike je, da vaš telefon med snemanjem filma pomikate po podlagi, posebna programska oprema pa poskrbi za optimizacijo slike, ki jo sestavi iz delčkov filma. Tehnologijo bo moč uporabiti tudi v video kamerah, omogočala pa naj bi visokokvalitetne slike pri velikosti do formata A4.

7 komentarjev

Eminem toži Apple

Slashdot - Apple se čedalje bolj očitno pojavlja v svetu glasbe, kar je predvsem posledica fantastičnega uspeha podjetja s predvajalnikom iPod in s programsko opremo za predvajanje in organizacijo glasbe iTunes. A tudi njim ne gre vse po maslu, saj so si očitno privoščili nepotrebno napako v oglasu za iTunes. Nek mladenič v njej poje pesem Lose Yourself priljubljenega reperja Eminema. Ker ga Apple ni zaprosil za dovoljenje za uporabo pesmi, ga pevec toži. Glede na to, da v podobnih oglasih navadni smrtniki pojejo pesmi tudi drugih priljubljenih glasbenikov, se lahko Apple pripravi še na kakšno tožbo. Klik!

15 komentarjev

Symbian OS 8.0

OSNews - Izšla je nova različica operacijskega sistema za mobilne in pametne telefone, Symbian OS 8.0. Pomembna pridobitev nove različice je podpora delovanju v resničnem času (real-time), kar daje izdelovalcem telefonov možnost, da v telefon vgradijo le en čip. Doslej so namreč pametne telefone ponavadi sestavljali z dvema procesorjema, kjer je en skrbel za radijsko komunikacijo, drugi pa za upravljanje z operacijskim sistemom, s katerim se je rokoval uporabnik.

2 komentarja

Napster prodal pet milijonov skladb

vir: Napster
Slashdot - Na News.com poročajo, da je naslednik prvotnega Napsterja, plačljivi servis Napster 2, za prenos skladb z interneta, ki je v Roxiovi lasti, od oktobra, ko je pričel obratovati, prodal že več kot pet milijonov skladb. Med programi, namenjeni uporabi izključno na PC-jih, ga to postavlja na prvo mesto, sicer pa absolutno prvo mesto drži Applov izum iTunes s 56 odstotnim tržnim deležem, ki ga lahko uporabljajo tako uporabniki PC-jev kot tudi Machintoshev. Več o tem.

11 komentarjev

Poceni prenosniki

X-Bit Labs - Tajvanska VIA pripravlja, če gre verjeti X-Bit Labs, serijo poceni prenosnikov, ki bodo stali okrog 530 evrov. VIA bo uporabila kar lastni procesor, C3, ki bo tiktakal pri 1000 MHz, opremljen pa bo z 128 MB pomnilnika in 20 GB diska ter ostalimi malenkostmi. Pri izdelavi in prodaji bosta sodelovala partnerja indijski VXL in britanski ACi. Žal bodo dostopni samo v Indiji, VIA pa ne daje izjav, če in kdaj bodo naprodaj tudi drugod. Klik!

20 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

Windows XP Service Pack 2 Beta v2082

Neowin - Na plano je pricurljala nova beta različica Service packa 2 build 2082. Novost v temu skupku popravkov je tako imenovani "security center". Vsebuje tudi novejšo različico WMP9 in nadgrajeni Internet Explorer ter Outlook Express. Preizkuševalcem bi naj bila nova različica popravkov na voljo naslednji teden, prav tako pa krožijo govorice, da bodo pri Redmonskem velikanu izdali RC1 nekje okrog 4. marca. Klik na Neowin, od koder si lahko SP2 tudi prenesete, če si seveda upate...

20 komentarjev

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev