»

Kazenski procesi zoper Siemensovo vodstvo v polnem teku

vir: Heise
Heise - V četrtek se je na sodišču v Münchnu začel sodni proces proti nekdanjemu članu uprave Siemensa, odgovornemu za informacijsko in komunikacijsko področje, Thomasu Ganswindtu. V 39 strani dolgi obtožnici ga bremenijo nevestnega vodenja podjetja, podkupovanja in sodelovanja pri skrivanju denarja v črnem fondu. Jeseni 2006 je namreč nemška policija v raciji odkrila dokaze o hudih nepravilnostih pri poslovanju Siemensa. Med leti 2004 in 2006 naj bi v črnih fondih poniknila 1,3 milijarde evrov, kar so uporabili za podkupovanje pri pridobivanju poslov v Rusiji in Nigeriji.

V četrtek obravnava ni trajala dolgo, saj se je Ganswindtov zagovornik še pred prebiranjem obtožnice pritožil zoper sestavo senata. Tega sta...

12 komentarjev

Ranljivost v Operi

Heise - Francoski VUPEN je odkril ranljivost v norveškem brskalniku Opera, ki omogoča prilagojenim spletnim stranem okužiti računalnike s sistemom Windows. Prizadeti sta zadnja verzija 11.00 kakor tudi prejšnje različice od 10.63 navzdol na Windows 7 in XP SP3.

Problem tiči v datoteki opera.dll, ki ima v delu za procesiranje datotek HTML z velikim številom podrejenih elementov (child elements) hrošča. Prvikrat je nanj opozoril Jordi Chancel v začetku januarja, a je uspel le zrušiti brskalnik. VUPEN pa je uspel hrošč zlorabiti tako, da vrine in izvede zlobno kodo na računalniku. Zato se ranljivost klasificira kot kritična. Popravka še ni.

24 komentarjev

Rast povpraševanja po računalnikih v Evropi lani nižja

Hewlett-Packard ostaja vodilni proizvajalec in prodajalec računalnikov.

Heise - IDC je objavil podatke o trgu računalnikov v preteklem letu za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (tako imenovana cona EMEA). V letu 2010 je bilo prodanih 110 milijonov računalnikov, kar je za 12,8 odstotka več kot v letu 2009. Toda to ni razlog za navdušenje, opozarjajo, saj se je v zadnjem kvartalu, ki je tradicionalno najmočnejše trgovsko tromesečje, prodaja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 povečala za pičla 2,4 odstotka. Zmanjšano rast povpraševanja beležijo v vseh segmentih, tako namiznih kot tudi prenosnih računalnikih in netbookih.

Razlogov za skromno rast je več. Po eni strani so v velikem slogu prispeli tablični računalniki, ki spodkopavajo povpraševanje po klasičnih računalnikih. Še posebej...

49 komentarjev

Na internetu spet ilegalna dražba dostopa do napadenih spletnih strani

ComputerWorld - Podjetje Imperva, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, je na internetu našlo dražbo, kjer hekerji na črno prodajajo dostop do napadenih spletnih strani. Hekerji, ki vodijo dražbo, trdijo, da imajo nadzor nad velikim številom spletnih strani, med drugim vojaških, vladnih in univerzitetnih. Cene se gibljejo med 33 in 500 dolarji, odvisno od popularnosti, velikost in zaželenosti strani. Poleg tega so naprodaj tudi iz spletnih strani izvlečeni osebni podatki po ceni 20 dolarjev za tisoč.

Noa Bar-Yosef iz Imperve pojasnjuje, da so...

12 komentarjev

Po življenju Juliana Assangea bo posnet film

Guardian - Velike zgodbe iz sveta bitov in bajtov gredo za med in to so v zadnjem času ugotovili tudi hollywoodski studii. Lanski film Socialno omrežje je bil v kinematografih uspešnica, zato ni presenetljivo, da bodo posneli tudi enega po biografiji Juliana Assangea.

Producenta Barry Josephson in Michelle Krumm sta že odkupila filmske pravice za prihajajočo knjigo The Most Dangerous Man in the World, ki jo bo o Julianu Assangeu, vodji Wikileaksa, izdal avstralski pisatelj Andrew Fowler. V njem bo opisano njegovo življenje vse od odraščanja v avstralskem Magnetic Islandu do ustanovitve Wikileaksa leta 2006. Filmski studii menijo, da je njegova življenjska zgodba tako zanimiva, da se po njej splača posneti film. Po besedah producenta bo napeta drama, v...

10 komentarjev

Nintendo 3DS bo zdržal od tri do pet ur, brez 3D še dlje

Fudzilla - Glavno vprašanje pri prihajajoči prenosni konzoli Nintendo 3DS je bila avtonomija baterije. Še tako prvovrsten izdelek namreč ne bo osvojil trga, če se bo izpraznil po četrt ure. Nintendo se tega zaveda, saj viri trdijo, da bo 3DS zdržal od tri do pet ur igranja, odvisno od optimizacije igre in izrabljanje učinka 3D. Z izklopljenim načinom 3D pa naj bi Nintendo 3DS zdržal okoli osem ur. Na voljo bo tudi varčni način, kjer bo verjetno izključena podporo za brezžično povezljivost in bo zaslon nekoliko zatemnjen. Glavna odlika 3DS bo prav 3D-način igranja, tako da se lahko nadejamo vsaj treh ur avtonomije. Točno pa bomo vedeli 25. marca, ko bo v...

10 komentarjev