»

Nook 3G se je pocenil, dobil Wi-Fi brata, Amazon že odgovoril

Nook z igrami

vir: engadget
engadget - Barnes in Noble je včeraj po mnogih špekulacij predstavil novo verzijo svojega bralnika e-knjig Nook ter obenem pocenil že obstoječo verzijo s 3G povezljivostjo. Slednji zdaj stane $199 (prej je stal $259), medtem ko je cenejši model brez 3G povezljivosti $149.

Dva zaslona, 6-palčni e-ink za vsebino in 3,5-palčni barvni zaslon za upravljanje z bralnikom, ki se uporablja še za vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY, ostajata. Naprava ima 2 GB pomnilnika, podporo za ePub, PDF, PDB, slike in MP3 datoteke. Vse skupaj pa poganja Android. Na spletu se tako že najde nekaj neuradnih programov.

Barnes in Noble še naprej posodablja programsko opremo, prav danes je npr. izšla različica 1.4, a je ta izdaja za slovenski trg bolj ali manj nepomembna. Doda namreč podporo za povezovanje z AT&T-jevim mobilnim omrežjem....

18 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Symbian odhaja z Nokijinih N mobilnikov

Zadnji Symbian mobilnik \"višje klase\"

vir: engadget
engadget - Nokija je napovedala, da je njihov prihajajoči mobilnik N8 zadnji mobilnik iz N serije, ki bo prišel s Symbianom. Novejši njihovi mobilniki iz te serije bodo po novem prišli z MeeGo-m. Seveda pa vse ni izgubljeno za Symbian - ta se bo iz "pametnih" mobilnikov umaknil na trg telefonov, ki so bolj dostopni navadnim smrtnikom. Kako se bo zadeva razpletla bomo zagotovo še videli, zaenkrat pa kaže, da se Nokija ne bo predala brez boja za trg pametnih telefonov. Več o tem si lahko preberete na engadgetu.

19 komentarjev

Turnir v legendarnih PC igrah in zaključek Kiberpipine sezone

No-lan party - za stare dobre čase

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa s četrtkom, 24.6., zaključuje deveto programsko sezono in kot običajno čez poletje zapira svoja vrata. V četrtek se bo od 19. ure dalje odvijal zadnji dogodek v tej sezoni - ekipa Kiberpipe in računalniškega muzeja vas vabita na peti turnir v legendarnih PC igrah - No-LAN Party. Gre za turnir v PC igrah s konca 80-ih let ter začetka 90-ih let, zabavo za ljubitelje starejših računalnišklih iger in za vse generacije,...

12 komentarjev

Komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme

Slo-Tech - Zgodba o nakupih programske opreme podjetja Microsoft s strani državne uprave je bila v zadnjem času že večkrat obdelana, tokrat pa jo dopolnjujemo še z mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije glede ravnanja MJU v postopku nabave in vzdrževanja Microsoft programske opreme.

Po tem, ko smo v več člankih pisali o državnih nabavah programske opreme in IT storitev (del naših ugotovitev pa so povzeli tudi pri drugih časnikih, zlasti pri Dnevniku in Financah) je kranjsko združenje Tux sredi februarja 2010 na Računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije poslalo pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010. Prav tako smo Komisijo za preprečevanje korupcije že decembra 2009 zaprosili za mnenje ali morda javno naročilo 2008/P 40 ni bilo prilagojeno v korist podjetju Microsoft.

Komisije za preprečevanje korupcije je zadevo preučila in 14. 6. 2010 sprejela mnenje številka 15, v katerem...

39 komentarjev

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev