»

Najprej X-prize, sedaj pa še NASA

Slashdot - Le nekaj ur po prvem uspešnem zasebnem poletu v vesolje so se že pojavile govorice, da naj bi tudi NASA ponudila milijonske nagrade (med 10 in 30 milijoni dolarjev) za izdelavo zasebnih vesoljskih vozil. A ker je X-prize s svojimi zahtevanimi 100 km že skoraj dokončan, so se odločili za nekoliko večji iziv, glede na to da so tudi nagrade precej večje. Tokrat bodo morali zasebniki izdelati rakete, ki bodo lahko poletele malo dlje od Zemlje (orbita) ter na Luno. Vsekakor bolj zanimivo kot "samo" polet na 100 km.

9 komentarjev

RIAA sprožila nov krog tožb

Slashdot - RIAA, ki še vedno rada buta z glavo v steno, se je odločila, da bo vložila novo serijo tožb zaradi kršenja avtorskih pravic. Kar je pri tem postopku morda najzanimivejše - RIAA zaenkrat pozna le IP naslove kršiteljev, ne pa njihovih dejanskih imen. Ker ISP-ji, po odločitvi sodišča, ne rabijo posredovati podatkov o kršiteljih avtorskih pravic, se je RIAA odločila za "John Doe" taktiko, s katero se osredotočajo na posameznike in zbiranje dokazov proti njim (zapisi - logi - o deljenju datotek), nato pa na podlagi zadostne količine dokazov "prisilijo" internetne ponudnike, da posredujejo ime kršitelja. V tokratni "inkviziciji" se je RIAA obrnila proti 482-im kršiteljem, od katerih pa, po sedanji praksi sodeč, nihče ne bo videl sodišča. Od vseh 3.429 do sedaj obtoženih kršiteljev namreč nihče ni prišel na sodišče, saj so se uspeli pogoditi. Neuradno je vsak od njih plačal v povprečju 3000 dolarjev.

21 komentarjev

Philipsov najhitrejši DVD zapisovalnik

Yahoo News - Philips, podjetje, ki je dobro poznano na področju zabavne elektronike, je že pred časom kot prvo izdelalo DVD zapisovalnik z 8-kratno hitrostjo. Sedaj jim je uspelo to hitrost zapisovanja podvojiti in nastal je prvi DVD zapisovalnik na svetu, ki je zmožen pisati na DVD medije s 16-kratno hitrostjo -- to pomeni, da je DVD zapisan v manj kot šestih minutah. Njegova odlika pa je tudi zmožnost pisanja na dvoslojne DVD medije. Philipsov poslovni partner Dell naj bi po podatkih Yahoo! News bil prvi naročnik teh DVD pogonov. Znane so tudi cene in sicer od 80 do 90 evrov za proizvajalce računalnikov, medtem, ko bo posameznik za nakup moral odšteti okrog 180 evrov. Izvirna novica

14 komentarjev