»

Vse več informacij o GeForce 7900 GTX

Slo-Tech - Med tem ko večina privržencev nVidie že pridno odšteva dneve do 9. marca, ko bo ta predstavila GeForce 7900GTX, poslanstvo katere je zasesti prestol med grafičnimi karticami, se na spletu pojavlja vse več informacij o njej. Po nedavno pricurljanih informacijah (baje iz nVidie) naj bi imela malenkost višje frekvence od dosedanjih ugibanj, in sicer 655/812 MHz (pred dnevi so se pojavile informacije o frekvencah 650/800 MHz). Informacija o ''le'' 24 pixel cevovodih, je presenetljiva, saj se je do sedaj govorili o kar 32 cevovodih.

Novost naj bi bil tudi nov hladilnik, ki bo podobno kot ATI-jevi hladilniki High-end kartic zasedal kar dva slota. Kasneje bi naj sledila tudi izvedba z "nizkim" hladilnikom, ki bo omogočal povezavo...

36 komentarjev

Marca dve novi grafični kartici ATI-ja

Hartware.net - ATI, ki je pred kratkim naznanil, da se ne bo udeležil letošnjega CeBita, bo predvidoma 23. marca predstavil kar dve novi grafični kartici, in sicer Radeon X1800 GTO in Radeon X1900 XL. Nejasnosti o specifikacijah X1800 GTO še vedno ni videti konca, pojavile so se namreč informacije, da bo v nasprotju z do sedaj prevladujočimi informacijami o novem, na R580 jedru temelječem R590, X1800 GTO temeljil na čipu R520, ki bi imel zaklenjene štiri pixel cevovode. Upanje na možnost odklepanja cevovodov tako še obstaja.

Prihod X1900 XL pa bo verjetno pomenil konec X1800 serije, oziroma vsaj določenih modelov. Tako bo v cenovnem razredu nad 500 Evri, ATI postopoma prisoten le s karticami serije X1900. Predvidoma se bo nova kartica od močnejših različic X1900XTX in XT razlikovala le po količini pomnilnika, saj bo imela 256 MB pomnilnika in ne 512, kot prej omenjeni kartici. Število pixel cevovodov in pixel shader enot, bo enako kot pri ostalih X1900 karticah, torej 16 in 48.

Izvorna...

9 komentarjev

Resna varnostna pomankljivost v Mac OS X

ZDNet - Zdnet poroča, da je bila odkrita resna varnostna pomankljivost za Mac OS X.

O obisku zlonamerne spletne strani namreč OS X v nekateri primerih samodejno zažene shell skripto (tudi znotraj ZIP datoteke). Pri Heise online so pripravili tudi demonstracijo. Nezaščitenim uporabnikom OS X se ob kliku na povezavo samodejno (brez opozorila) odpre terminalsko okno. Seveda bi bilo mogoče zlonamerno kodo spremeniti tudi tako, da bi namesto odprtja terminala pobrisala datoteke ali kaj podobnega, npr. zagnala kalkulator.

Za razliko od pred kratkim odkritega virusa Leap.A, ki ga je moral uporabnik sam zagnati, je za izrabo najnovejše varnostne pomankljivosti dovolj, da uporabnik le obišče zlonamerno spletno stran.

Zaenkrat se uporabniki lahko zaščitijo tako, da v brskalniku Safari onemogočijo možnost samodejnega odpiranja "varnih" datotek po prenosu, oziroma uporabijo alternativne brskalnike (Camino ali Firefox).

Na novico nas je opozoril OwcA.

33 komentarjev

Kako deluje Google Earth

vir: Nature
Nature - Ste se kdaj vprašali kako lahko Google Earth, vsem visokoolčljivostnim slikam navkljub, dela razmeroma hitro? Ob dobri internetni povezavi, bi za dolpoteg vseh slike v najvišji ločljivosti namreč porabili okoli 100 let, kar je vse prej kot sinonim za odzivnost.

Kar naredijo je, da elipsoid (Zemljo) aproksimirajo s poligoni. Dlje kot je naše gledišče, manj teh poligonov je potrebnih, da dobimo občutek ukrivljenosti in podrobnosti. Pri detajlnem pogledu pa po drugi strani ni več potrebno...

16 komentarjev

UAV nadzorujejo promet

reddit - Policija v Izraelu uvaja brezpilotne zrakoplove za nadzor prometa. Njih prednost tiči predvsem v nizkih obratovalnih stoških in zmožnosti ostati v zraku neprekinjeno tudi po 24 ur. V navezi z ostalimi tehnološkimi doprinosi, pa so lahko tako nabrane informacije dostopne vsem enotam na terenu preko dlančnikov in podobnih naprav.

Da se le ne bodo vozniki s potrebo po hitrosti odslej ozirali samo še v nebo, namesto na cesto.

7 komentarjev