Prijavi se z GoogleID

»

Procesorji, prilagojeni potrebam strank, počasi začenjajo svoj pohod na strežnike

Wired News - Da spletni velikani potiskajo meje prilagoditev strežniške opreme najprej je bilo že dalj časa znano, saj je za npr. Google že dalj časa znano, da so izdelali svojo konfiguracijo, na kateri temeljijo njihovi strežniki, Amazon bi naj za svojo storitev Glacier prav tako uporabljal posebno nizkoenergetsko opremo, pri tem pa ne zaostaja niti Facebook. Kako močno se je spremenilo tržišče za strežnike pove že podatek, da so leta 2008 HP, Dell in IBM pokupili 75 odstotkov vseh strežniških procesorjev, danes pa 75 odstotkov pokupi osem podjetij, med katerimi najdemo tudi že omenjeni Google.

Prilagajanje procesorjev zahtevam strank je tako samo naslednji logični korak, ki pa je do danes večinoma ostajal v domeni zahteve izbire specifične serije procesorjev. Kljub na papirju istim karakteristikam procesorji pridejo iz proizvodnje linije z različnimi karakteristikami - določene serije procesorjev so bolj energetsko učinkovite, spet druge najhitrejše, in ko si dovolj velika živina, lahko...

27 komentarjev

Bučen prihod novega iPhona 5

CNet - Včeraj je bil dan, ki so ga težko pričakovali vsi Applovi privrženci. V državah, ki so po Applovem tolmačenju prvi svet (ZDA, Kanada, VB, Francija, Nemčija, Avstralija, Japonska, Hongkong in Singapur) so namreč začeli prodajati nov pametni telefon iPhone 5. Pred prodajalnami so vile dolge vrste, najbolj neučakani pa so se tja odpravili že več ur pred uradnim odprtjem. V Sloveniji bomo iPhone 5 dobili v drugem valu prihodnji petek.

Applov svojega iPhona 5 ponuja v treh različicah, ki odklenjene stanejo 650, 750 oziroma 850 dolarjev. Razlikujejo se po količini spomina, ki je 16, 32 ali 64 GB. Ob dvoletni vezavi so cene nižje, in sicer znašajo še vedno zajetnih 200, 300 oziroma 400 dolarjev. Kolikšne bodo cene v Sloveniji,...

105 komentarjev

Podelili 22. Ig Nobelove nagrade

Improbable Research - Včeraj ponoči so na harvardski univerzi podelili že 22. Ig Nobelove nagrade. Prejmejo jih resni znanstveniki za resno delo oziroma raziskave, "ki človeka najprej nasmejijo in mu šele potem dajo misliti". Čeprav je prireditev zasnovana kot parodija na dolgočasne podelitve in konference, se je vsako leto udeleži veliko znanstvenikov. Med njimi neredko najdemo tudi prave nobelovce - navsezadnje jih ti tudi podeljujejo. Letos so nagrade prejeli:

  • Fiziologija: Anita Eerland, Rolf Zwaan (Nizozemska) in Tulio Guadalupe (Rusija, Peru, Nizozemska) za dokaz, da se zdi Eifflov stolp manjši, če se nagnemo v levo.
  • Mir: SKN Company (Rusija), ker so staro rusko strelivo pretvorili v diamante.
  • Akustika: Kazutaka Kurihara in Koji Tsukada (Japonska) za...

14 komentarjev