»

Kakšni so pravi interesi patentnih uradnikov

Slo-Tech - Na spletnih straneh Državnega zbora se nahaja Konvencija o podeljevanju evropskih patentov (Evropska patentna konvencija), ki jo je Slovenija ratificirala 9. julija 2002. Konvencija pravi, da je naloga Evropske patentne organizacije podeljevanje evropskih patentov, to nalogo pa opravlja Evropski patentni urad pod nadzorstvom upravnega sveta. 37. in 38. člen določata financiranje organizacije.
37. člen pravi, da se odhodki organizacije med drugim pokrivajo iz lastnih virov ter iz plačil držav pogodbenic glede na pristojbine za podaljšanje veljavnosti evropskih patentov, pobrane v teh državah.
38. člen določa kaj so lastni viri oganizacije: "Lastni viri Organizacije so prihodki od pristojbin, določenih v tej konvenciji, in tudi vsi prejemki ne glede na njihovo vrsto.".
Nadalje 3. odstavek 40. člena, ki govori o posebnih finančnih prispevkih pravi, da le se le-ti za posamezno državo "določijo na podlagi števila patentnih prijav, vloženih v predzadnjem letu pred začetkom veljavnosti...

3 komentarji

Nova anketa!

Slo-Tech -
V mojem primarnem računalu tiktaka procesor:
AMD;67%
(734)
Intel;31%
(342)
eksotika.1%
(16)
Skupaj glasov: 1092

Novo anketo je predlagal madmitch, zanima pa ga kateremu mobilnemu operaterju ste zaprisegli zvestobo.

Študentje in študentke 4. letnika Sociologije - Družboslovne informatike pa so me naprosili še to, da vam posredujem povezavo do njihove ankete o politični participaciji in uporabi informacijskih tehnologij. Kdor ima na voljo 10 odvečnih minut, naj anketo izpolni in tako študentom (in seveda študentkam, katerim verjamem še raje pomagate[:D] ) pomagate pri njihovi raziskavi.

19 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

OS X tudi za PC-je

Mac OS X 10.3 "Panther" v Windows XP

vir: OSNews
OSNews - OS X, ki velja za enega najbolj stabilnih in hitrih operacijskih sistemov, je do pred kratkim dominiral samo na Apple-ovih računalnikih. Nenazadnje je verjetno nekaj njegove hitrosti pripisati tudi optimizaciji, ki je v primerjavi s PC-ji zaradi bolj specifične strojne opreme bolj učinkovita. A nikar se ne bati, tudi PC-jaši smo prejeli "svojo" različico OS X-a, ki deluje na Intel-ovih procesorjih - Apple-ovi računalniki imajo v svojem drobovju namreč PowerPC procesorje.

Mac OS X 10.3, ki ga je avtor članka nameščal, se je tako po nekaj težavah ter kar petih urah, kolikor je trajal namestitveni proces, le uspešno namestil. Vendar pa je tu na mestu manjše opozorilo,...

23 komentarjev