»

Stoprvič: Linux vs. Windows. Slednji varnejši?

Slo-Tech - Po poročanju The Seattle Timesa sta floridska raziskovalca dognala, da je spletni strežnik z operacijskim sistemom Windows varnejši od tistega z Linuxom. Svoje ugotovitve sta predstavili na RSA konferenci. Profesor Richard Ford s floridskega instituta za tehnologije priznava, da se je motil in da je Windows dejansko varnejši.

Primerjana sta bila Windows Server 2003 in Red Hat Enterprise Server 3, na katerih so tekli podatkovne baze, skripte in spletni strežniki. Kriterij za oceno so bili pogostost in število popravkov, ki jih je bilo potrebno namestiti in vse varnostne pomanjkljivosti, ki sta jih v času testa objavila Microsoft in Red Hat. Rezultat? Windows je bil ranljiv 30 dni, medtem ko Linux 71. Preizkuševalca še poudarjata, da sta bila oba operacijska sistema konfigurirana, kot to stori povprečni administrator, in ne najbolje, kot ju je mogoče.

O novici nas je prijazno obvestil Marjan.

101 komentar

Blender od A do Pro

Slo-Tech - Na področju sodobnih programov za 3D modeliranje in animacijo dandanes vlada velika gneča. Uporabnik sploh ne ve, s čim bi začel. V večini primerov pa uporabniki, kljub temu, da so se na nek tak program privadili, ne morejo zbrati dovolj denarja, da bi kupili svojo lastno različico programa, ki bi ga potem lahko uporabljali v profesionalne namene ali zgolj za lastno izživljanje izbruhov ustvarjalnosti.

Lahko pa se seveda vprašamo tudi: Zakaj bi sploh dajal svojo celoletno plačo ali pa izkupiček dveh let štipendije, zato, da si kupim en program? Ni ti treba prodajati hiše ali pa kot sužnje zaposliti svoje sestre, da si ga lahko kupiš, ker še vedno obstajajo ljudje, ki se trudijo in izdelujejo kvalitetno programje brez zahtevka za plačilu. Blender je zastonj....

22 komentarjev

Microsoftovi Študentski Dnevi

Kodirnica - V torek, 1.3.2005, ob 17.00 v učilnici P2, Fakultete za Računalništvo in Informatiko , bodo potekali 1. Microsoftovi Študentski dnevi, ki so namenjeni vsem, ki jih zanimajo Microsoftove tehnologije. Tokrat bo poudarek predvsem na osnovah .NET platforme.

Program:
  • 17.00 – 17.20: Priložnosti za študente – Zlatko Polak, Microsoft
  • 17.30 – 18.15: Osnove .NET – Sašo Zagoranski, FRI
  • 18.30 – 19.15: ASP.NET – Jernej Kržič, FRI
  • 19.30 – 20.15: Windows Forms – Miha Lesjak, FERI
  • 20.15 – xx.xx: Druženje ob pijači, picah, ...
Udeležba je brezplačna, prijavite pa se lahko na: Kodirnici

21 komentarjev

Ktoon 0.7

Toonka Films - KToon, je novo orodje za 2D animacijo podjetja Toonka Films. Sedaj je na voljo pod licenco GPL. KToon je izdelan s pomočjo OpenGL in knjižnice Qt. Ima podoben, v nekaterih delih skoraj enak, uporabniški vmesnik kot komercialni produkti, npr. Macromedia Flash™ in ToonBoom™. Trenutno je KToon še vedno v beta fazi in ima samo dva modula (Risanje in Animacija), a že omogoča izvoz animacij v flash datoteke SWF. Želja razvijalcev je podpora odprtih formatov npr. SVG. SWF so trenutno vključili zaradi lahke vključitve.

8 komentarjev

Rekordna kazen zaradi piratiziranja

Digital Media Europe - Italijanska finančna policija je med izvajanjem preiskav na območju Rima, naperjenim proti radijskim postajam in diskotekam, odkrila "sukalca ploščkov", ki je posedoval približno 2000 mp3 glasbenih in 500 video posnetkov, za katere sumijo da, so bile prenešene nelegalno.

Za odkriti zalogaj mu je bilo naloženo plačilo kazni v višini 1,4 mio €. Denarna kazen je zaenkrat najvišja v Evropski Uniji. Poleg tega lahko neimenovanega DiscJockeya doletijo še dodatni ukrepi zaradi ukvarjanja s kriminalom in posedovanjem nelegalne lastnine. Med samo akcijo je Italijanska policija zasegla večjo količino nelegalnih kopij avdio vizualnega materiala in programske opreme (natančno število enot ni navedeno).

Enzo Mazza - direktor zveze italijanske glasbene industrije je ob dogodku dejal da je z dejanjem Finančne policije zadovoljen ter izrazil upanje, da bo ostale uporabnike piratskih dobrin ta dogodek odvrnil od piratiziranja. Tukaj.

26 komentarjev

Vrnitev Commodore 64

Tom's Hardware - Gotovo je med uporabniki Slo-Techa še kakšen, ki je začel svojo "kariero" z vtipkavanjem ukazov, kot so Load "$",8,1 preko rjave debele tipkovnice priključene na televizor.

In prav za take so Mammoth Toys izdelali Commodore 64 DTV. To je namreč srček Commodore 64 skrit v ohišju ene same igralne palice, ki se napaja preko štirih AA baterij in se priključi preko činč priključka na televizijski aparat. Sicer v popolnosti res ne nadoknadi tistega občutka, ko kasetar ni hotel naložiti igre, ali ko si neprijetno ugotovil da je crknila disketa, je pa več kot zadovoljiv približek za vse nostalgike, za katere emulator na računalniku ni tisto pravo. Na Tom's Hardware so zadevico preizkusili in...

25 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

Novi ATi Radeon driverji za Linux

Slo-Tech - Kanadski ATi je 16. februarja na svoji spletni strani objavil najnovejše gonilnike za Linux distribucije (grafično jedro Xfree86 in X.Org).

Novi gonilnik 8.10.19 v primerjavi z različico 8.8.25 do 40 % izboljša delovanje OpenGL aplikacij (pri prvoosebnih igrah tipa Quake, Doom, ... je napredek jasno viden). Driverji so v angleščini, priporočljiva pa je uporaba 2.6.10 kernela. Še povezava.

5 komentarjev