»

Vabljeni na Študent je car 2008

ŠJC 2008

vir: Kodirnica
Kodirnica - Spet je prišel čas za Študent je car!

Tako kot vsako leto smo tudi letos za vas pripravili dan zanimivih predavanj in zabave. Pridružite se nam v četrtek, 4.decembra 2008, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru na Smetanovi 17 in v sredo, 10.decembra 2008, v predavalnici P1 na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani na Tržaški 25. Več informacij na http://www.kodirnica.net.

Maribor, predavalnica Borut Pečenko (4.12.2008)
Naslov: Smetanova ulica 17

Ljubljana, predavalnica P1 (10.12.2008)
Naslov: Tržaška cesta 25

Agenda:
17:00 – 17:15 Otvoritev dogodka in uvodni nagovor (15min)
17:15 – 18:00 Razsvetlite svoje spletne aplikacije s Silverlight 2! (Andreja Žitnik)
18:00 – 18:45 Novosti v Visual Studio 2010 in Ogrodju .Net 4.0 (Bojan Vrhovnik, Aleš Rosina)
18:45 – 19:00 Pavza (15 min)
19:00 – 19:45 Live...

26 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Kam z 52.000 računalniki?

E-week - Zanimiv problem, ki se pojavi pri masovnih odpuščanjih, kakršnim smo priče v trenutnih časih, je računalniška oprema. Ameriška investicijska banka Citigroup, ki odpušča 52.000 zaposlenih, se je znašla s kupom računalniške opreme, s katero nima kaj početi. Veliko zaposlenih je imelo svoje prenosne računalnike, večina pa vsaj namizne. Njihov IT-oddelek se sedaj ukvarja z vprašanjem, kam z vso to železnino. In še zdaleč niso edini s takimi problemi.

Najprej bodo seveda malce prevetrili situacijo v podjetju, tako da bodo starejše računalnike še zaposlenih nadomestili z novejšimi. Nekatere starejše modele lahko preprosto zavržejo ali darujejo v dobrodelne namene. Če imajo opremo najeto, obstaja možnost, da pogodba dovoljuje predčasni razdor in vrnitev najete opreme. Še ena možnost je tudi odprodaja odvečne opreme, kar je izvedljivo predvsem z novejšo, pri vseh metodah pa je treba paziti na podatke. Ker diski v podjetjih vsebujejo mnoge občutljive informacije, je to zlata jama za...

21 komentarjev

Spama še vedno manj

Odklop v torek in incident v soboto

vir: Ars Technica
Ars Technica - Poročali smo že, da so v ZDA krila prirezali enemu glavnih spamerjev, podjetju McColo, ki ga poleg tega sumijo še cele vrste drugih nečednih poslov. Takoj po akciji se je število poslane nezaželene elektronske pošte po svetu več kot razpolovilo, analize pa kažejo, da se učinki še vedno opazni. Mimogrede je tako Kitajska po desni prehitela ZDA po količini poslanega spama.

Strokovnjaki iz podjetja Marshal8e6 pravijo, da se količina spama še vedno ni vrnila na stare ravni, a se bo to najverjetneje zgodilo kmalu. Skupine Srizbi, Mega-D in Rustock, ki ostale brez svojega kvartirja, že pospešeno iščejo nove prostore in povezave. Izkazalo se je, da so pri McColu mislili tudi na take nevšečnosti in si zagotovili...

20 komentarjev

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev